În acest an în România se desfășoară recensământul populației și al locuințelor (RPL). Conform site-ului oficial al RPL, www.recensamantromania.ro participarea la recensământ este o îndatorire cetățenească pe care o îndeplinim fiecare pentru comunitatea în care trăim, deoarece cu toții ne dorim un viitor mai bun pentru noi și generațiile următoare.
Printrun comunicat de presă, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că din 31 mai a.c. a început etapa de recenzare prin interviu fața-în-față, când un recenzor va intervieva persoanele care nu s-au autorecenzat.
Conform acestui comunicat aproape 47% din populația țintă estimată s-a autorecenzat. Vor fi vizitate de către recenzori și gospodăriile populației care nu au finalizat corect și complet chestionarele de recensământ.
Se vor colecta date de la toate persoanele, indiferent de cetățenie, care la momentul de referință al recensământului aveau reședința obișnuită în România (care, la 1 decembrie 2021, locuiau pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni).
Momentul de referință al recensământului este ora „00:00” din ziua de 1 Decembrie 2021, iar datele colectate trebuie să reprezinte situația la acel moment.
Până la finalul zilei de 27 mai, ultima zi de autorecenzare, s-au înregistrat în total 11 milioane de chestionare, dintre care 8,9 milioane de chestionare valide la nivel de persoană (53,9% în mediul urban și 46,1% în mediul rural), ceea ce reprezintă 46,8% din populația rezidentă țintă estimată a României la 1 decembrie 2021. Diferența de 2 milioane este reprezentată de numărul de chestionare ale locuințelor neocupate, precum și de chestionare multiple (persoane și locuințe recenzate de mai multe ori) și de cele incomplete. Pentru cele din ultima categorie (incomplete) nu se eliberează dovadă de autorecenzare.
Etapa de recenzare pe teren se va desfășura în perioada 31 mai – 17 iulie. În această etapă, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu față-în-față, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare.
Institutul Național de Statistică (sediul central și direcțiile teritoriale de statistică) împreună cu primăriile și autoritățile locale au pregătit un număr de 20.000 de recenzori de teren pentru această acțiune. Aceștia vor putea fi ușor de identificat în baza unei legitimații emise de Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și Locuințelor prin Unitatea administrativ-teritorială corespunzătoare.
Comunicatul se poate citi accesând: www.recensamantromania.ro
Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara