Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan va participa la Roma la prima sesiune a celei de-a XVI-a Adunări generale a Sinodului Episcopilor printre „MEMBRI DI NOMINA PONTIFICIA”, adică membri numiți direct de către Sf. Părinte Papa. Cu acest prilej ne-a acordat un interviu.

– În documentul de lucru al primei sesiuni a celei de-a XVI-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor, se observă că un element comun în rapoartele privind experiențele fazei diecezane este surpriza participanților de a se confrunta cu ceva la care nu se așteptau și ceva mai profund decât anticipaseră. Ce concluzii se pot trage după prima fază a procesului sinodal în Dieceza de Timișoara?
– Din mai multe locuri ne-au comunicat, că cel mai frumos lucru a fost faptul că au fost ascultați. În special, persoanele care nu se așteptau să fie consultate și-au exprimat recunoștința pentru acest lucru. Au fost surprinși că opiniile lor contează.
Ceea ce experimentăm la nivel mondial în întregul parcurs sinodal – și, într-un fel, este o noutate – este să fim împreună în Duhul Sfânt, să ascultăm și să vorbim îndrumați Duhul Sfânt. Aceasta este o atmosferă de rugăciune, foarte diferită de cea în care încerc să demonstrez ceva cu orice preț, când vreau să-mi impun părerea altora. Această tendință a devenit foarte clară și în cadrul reuniunilor pregătitoare pentru Sinod. La una dintre întâlnirile Zoom, la care au fost prezenți participanții europeni la Sinod, întro oră și jumătate ne-am oprit de trei ori pentru a ne ruga în tăcere timp de un minut. Totul pentru ca, în această atmosferă de rugăciune, să putem auzi ceea ce Dumnezeu încearcă să ne spună, chiar și prin intermediul altora.

– Camminiamo insieme! – Să mergem împreună! – Acesta a fost motto-ul vizitei Sfântului Părinte în România în anul 2019. Și parcursul sinodal, care s-a deschis în 2021, s-a concentrat în loc de individualitate pe noțiunea de „împreună”, pe întâlnirea în credință, pe trăirea credinței în comunitate. Există în Dieceza de Timișoara inițiative în cadrul cărora credincioșii „merg împreună”?
– Într-un anumit sens, acest „a merge împreună” există de când există Biserica. Biserica este deja o comunitate. Oamenii din parohii se mai numesc și comunități ecleziale. Dar în lumea individualistă de astăzi, trebuie să luptăm pentru asta. Trebuie să depășim egoismul, tentația de a ne gândi la noi înșine, de a ne pune pe noi înșine în centru. Trebuie să ajungem în punctul în care cooperarea și ascultarea reciprocă să nu fie doar o sarcină, ci o realitate. Există multe inițiative în această direcție. Aș putea începe cu preoții, care învață și trăiesc în acest spirit, atunci când se întâlnesc în mod regulat, se consultă, împart munca între ei, se ajută și se sprijină reciproc. Aș putea continua, de asemenea, cu familiile și tinerii, care au multe inițiative în această direcție și devin din ce în ce mai conștienți de faptul că doar împreună putem fi Biserică, împreună, ajutându-ne unii pe alții, putem nu doar să supraviețuim, ci să devenim o adevărată comunitate misionară… Cum ar fi Festivalul Tinerilor, care a durat o săptămână și pentru care s-au pregătit 14 luni, sau, mai recent, Festivalul Familiilor de la Maria-Radna.

– Părinte Episcop, cum vă pregătiți pentru prima sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor din octombrie?
– Cu bucurie și ceva emoție. Mă bucur să fac parte din acest eveniment foarte important al Bisericii noastre. În același timp, cu rugăciune pentru ca noi toți să-L putem asculta cu adevărat pe Duhul Sfânt. Între timp, studiez documentul de lucru și am încredere în Dumnezeu că, fiind vorba de Biserica Sa, El o va conduce în direcția cea bună. Pentru aceasta cer rugăciunile voastre!

– Vă mulțumim pentru timpul acordat!

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara