Stimați confrați în preoție!
În Biserica catolică, luna octombrie este dedicată prin tradiție rugăciunii rozariului și misiunilor. În penultima duminică a acestei luni se marchează Ziua mondială misionară, ajunsă la cea de-a 95-a ediție anuală. Credința creștină este misionară, dar manifestarea acestui spirit misionar are mereu nevoie de memorie și de curaj.
Tema aleasă de papa Francisc în Mesajul transmis pentru anul acesta încă de la solemnitatea Epifaniei este luată din cartea Faptele Apostolilor: ”Nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit” (4,20). ”Asemenea apostolilor și primilor creștini”, scrie papa Francisc în Mesaj, ”și noi spunem cu toate puterile: Nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit. Tot ceea ce am primit, tot ceea ce Domnul ne-a oferit încetul cu încetul de-a lungul vieții, ne-au fost date ca să le folosim și să le dăruim gratis celorlalți. Asemenea apostolilor care au văzut, au auzit și au atins mântuirea lui Isus (cf. 1 Ioan 1,1-4), tot la fel și noi, astăzi, putem atinge trupul suferind și glorios al lui Cristos în istoria de fiecare zi și putem găsi curajul de a împărți cu toți oamenii un destin de speranță, acea trăsătură indubitabilă care se naște din faptul că ne știm însoțiți de Domnul”.
Mărturia este firul călăuzitor al mesajului acestei duminici a misiunilor: „Nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut şi am auzit” (Fap 4,20). Acesta este o invitaţie pentru fiecare dintre noi „să luăm asupra noastră” şi să facem cunoscut ceea ce purtăm în inimă. Această misiune este şi a fost mereu identitatea Bisericii: „Ea există pentru a evangheliza” (Sfântul Paul al VI-lea, Exortaţia apostolică Evangelii nuntiandi, 14).
Astăzi, Isus are nevoie de inimi care să fie capabile să trăiască vocaţia ca o adevărată istorie de iubire, care să le facă să meargă la periferiile lumii şi să devină mesagere şi instrumente de compasiune…Există şi un aspect al deschiderii universale a iubirii care nu este geografic, ci existenţial. Mereu, dar în special în aceste timpuri de pandemie, este important de a creşte capacitatea zilnică de a lărgi cercul nostru, de a ajunge la cei pe care în mod spontan nu i-am simţi parte a „lumii mele de interese”, deşi sunt aproape de noi (cf. Enciclica Fratelli tutti, 97).
Închei cu îndemnul papei Francisc: A trăi misiunea înseamnă a ne aventura să cultivăm aceleaşi sentimente ale lui Cristos Isus şi a crede cu el că persoana care este lângă mine este şi frate al meu, şi soră a mea. Fie ca iubirea sa plină de compasiune să trezească şi inima noastră şi să ne facă pe toţi discipoli misionari
PS: pe site-ul oficial al Operelor Pontificale Misionare [www.ppoomm.va] va fi publicat în fiecare zi o meditație dedicată fondatoarei Operei Pontificale a Răspândirii Credinței, Venerabila Pauline Jaricot, pentru a-i cunoaște mai bine exemplul și a se angaja cu mai mult curaj în misiunea Bisericii.
Cu stimă
Pr. Dumitru Daniel, director diecezan OMP