EUHARISTIA a fost tema primei întâlniri a familiilor din cadrul „Săptămânii Căsătoriei”, care a avut loc la Biserica parohială din cartierul Elisabetin, Timișoara în data de 8 februarie.
În deschidere, părintele Zsolt Szilvágyi a vorbit despre trei aspecte ale deloc întâmplâtor alesei teme, având în vedere că anul acesta va avea loc un eveniment de amploare mondială, „Congresul Euharistic“ de la Budapesta, din luna septembrie.
Euharistia ca Dar și Pâine frântă ne unește pe noi ca soți, dar și cu ceilalți din marea familie a Bisericii. Despre depășirea blocajelor și a conflictelor ce apar în căsnicie ne-a vorbit parintele Nikola Lauš SDS, care a subliniat faptul că trecerea peste astfel de obstacole e bine să aibă la bază consensul și nu compromisul. Ca la toate întâlnirile de până acum, copiii prezenți au avut parte de jocuri si de activități, dar și adulții prezenți au fost provocați de părintele Lauš la joacă.
Concluziile jocului au fost ulterior discutate în cupluri și grupuri, răspunzând astfel întrebării: „Cum depășim blocajele în viața de familie?” După împărtășirea impresiilor a avut loc o sfântă Liturghie celebrată de părintele Zsolt, părintele Lauš și părintele Macedon Hiticaș. Acesta din urmă „ne-a explicat Scripturile” și ne-a reamintit de misiunea și de vocația ce o avem în lume.
Întâlnirea a fost cu adevărat un dar pentru noi și de aceea suntem recunoscători celor care s-au făcut „Pâine frântă” pentru a ne aduce în UNITATE.
Familia Camelia și Sebastian Cucov
Sânnicolau Mare

x x x

Oare nu ne ardea inima?
Suntem confruntați deseori cu niște situații sau întâmplări care provoacă blocaje, mai ales în familii, și care dacă nu sunt rezolvate pot să se adâncească și să ducă chiar la rupturi.
Un exemplu de blocaj apare la nunta din Cana, unde Isus alege să facă prima sa minune întro familie. O familie tânără, la nuntă, la cea mai importantă sărbătoare a lor, unde totul era minuțios pregătit și planificat, apare o problemă care putea să dea totul peste cap… se termină vinul. Ce este de făcut? Cineva o  ROAGĂ pe Maria să INTERVINĂ pe lângă Isus să-I ajute.  Isus parcă se eschivează, Maria insistă și în cele din urmă are loc Minunea …apa se transformă în vin.
Tot așa și noi, în diversele noastre stări – în celibat , în familii sau în preoție – prin Sf. Fecioara Maria, ajungem mai ușor la Isus  pentru rezolvarea problemelor noastre sau a blocajelor cu care ne confruntăm în viață de zi cu zi. Isus prezent în Euharistie, este prezent în viețile noastre, ne veghează, ne călăuzește și ne oferă soluții pentru rezolvarea blocajelor noastre. Prin El, ne transformăm din apă în vin… din păcătoși în apostoli ai Domnului. Prin Sf.Euharistie Dumnezeu unește trupul soților și ÎL face una cu Sine.
Astăzi familia este  persecutată,  denigrată, luată în râs, oamenii nu se mai căsătoresc …”pentru că nu actele contează”,  nici măcar sexul celor doi. Cel rău face tot posibilul și folosește orice mijloace pentru a distruge FAMILIA și nucleul vieții creștine. Dar Dumnezeu ne spune, ca și lui Ilie – “Ridică-te și mănâncă!”- întărește-te prin Sf. Sacramente, nu abandona lupta, nu stă pasiv și nu aștepta să-ți rezolve alții problemele, implică-te.
Ruperea pâinii și împărțirea peștilor că hrană pentru toți, nu numai pentru unii, pentru că Isus are grijă de toți, și îi iubește pe toți, ne invită și pe noi să ne oferim viața, să ne rupem, să ne împărțim și celorlalți așa cum a făcut Isus. Isus era și este întotdeauna disponibil pentru toți, niciodată nu a refuzat pe nimeni. Să ne însușim și noi această atitudine a lui pe care să o facem cu bucurie și seninătate, pentru că Dumnezeu ne multiplică însutit tot ceea ce împărtășim cu ceilalți în numele Lui.