Pelerinajul clerului, persoanelor consacrate și al colaboratorilor parohiali la Maria-Radna

Euharistie și Comunitate – aceasta a fost tema centrală a pelerinajului diecezan la Maria-Radna dedicat preoților, a membrilor ordinelor religioase masculine și feminine, precum și a personalului și colaboratorilor laici din parohii, moment care a avut loc sâmbătă, 5 octombrie 2019 începând cu ora 10.00.
Evenimentul a fost organizat de către Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, prin Biroul Diecezan pentru Pastorația Familiilor și Adulților, prin Centrul Diecezan de Tineret și nu în ultimul rând prin Complexul Maria-Radna. Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal responsabil pentru pastorație și Sr. M. Böbe Tari, referent, au fost încântați să constate că la pelerinajul și întâlnirea din acest an a colaboratorilor laici ai parohiilor diecezei noastre și-au anunțat participarea peste patru sute de participanți.
Astfel, munca depusă de voluntari (sora M. Böbe, sora Beáta-Maria, Imogen Tietze, Klára Bálint, Ioana Oprișa și Pr. Ioan Cădărean, custodele conventului și muzeului Maria-Radna), care s-au reunit în cadrul Centrul de Informare al Complexului Maria-Radna, a fost una considerabilă. Ei s-au angajat să distribuie tuturor participanților ecusoanele proprii, chiar și celor care au decis în ultimul moment să participe la programul oferit. Tot voluntarii menționați le-au oferit informații utile coordonatorilor de ateliere, desfășurate după-amiază și i-au îndrumat către cele 30 de locuri alese pentru desfășurarea activităților și discuțiilor în grupuri mici.
Organizatorii au acordat o atenție deoosebită asigurării supravegherii și oferirii de programe pentru copiii participanților, astfel încât familiile sosite cu cei mici, să poată sta cu inimi liniștite, în timpul programelor și activităților.
Programul zilei de pelerinaj a început la ora 10.00 cu o Sfântă Liturghie, celebrată de episcopul diecezei noastre, E.S. Iosif Csaba Pál, împreună cu toți preoții prezenți. Invitat la această întâlnire a fost preotul-paroh István Szénégető, din Târgu Mureș, care a ținut și o prelegere în calitatea sa de director al Oficiului pentru Pastorația Familiilor din Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia. La Sf. Liturghie au concelebrat aproximativ patruzeci de preoți și călugări ai Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara. Așa cum a menționat și părintele episcop Iosif, inima diecezei, în acea zi, a bătut la Maria-Radna. La începutul celebrării Euharistiei, păstorul l-a salutat pe părintele István Szénégető, mulțumindu-i că a răspuns invitației Episcopiei de Timișoara, el adresând însă un cuvânt de bun-venit și preoților, călugărilor, credincioșilor și fetelor Sf. Fec. Maria din Sântana prezente, continuând mai apoi prin a cere ajutorul Duhului Sfânt pentru activitățile zilei.
Părintele István Szénégető și-a început predica, afirmând că există două îndemnuri în Evanghelie pe care Dumnezeu vrea să le adreseze credincioșilor. – Iar aceste două propoziții ale lui Isus sunt: „Nimic nu te va răni” (vezi Lc 10,19), iar cealaltă: „Totuşi, bucuraţi-vă de faptul că numele voastre sunt scrise în ceruri!”(cf. Lc 10,20).
„Aceste două cuvinte de îmbărbătare m-au atins foarte mult” – a afirmat Pr. István, citând Scripturile, relatând mai apoi că în Arhidieceza de Alba Iulia, ideea unui preot tânăr a fost de a cere credincioșilor să se roage pentru preoți în mod concret, rostindu-le numele. După organizarea acestui lanț de rugăcine, s-a ajuns la o constantă: zilnic, trei persoane se roagă pentru preoții, călugării și călugărițele din arhidieceză.
Titlul prelegerii, care a urmat după Sf. Liturghie, a fost același cu tema pelerinajului: Euharistia și Comunitatea. În introducere, Pr. István Szénégető a afirmat că, din punct de vedere teologic, conceptele și practica Euharistiei și Comuniunii sunt strâns legate. – „Deoarece nu sunt o persoană teoretică, ci mai degrabă un om practic, ca preot paroh, voi vorbi despre ceea ce este aproape de mine: practica. Când spunem comuniune, înseamnă comuniune cu Tatăl, cu Fiul, cu Duhul Sfânt, cu sfinții, cu oamenii și cu Biserica. Misterul, sumar și vizibil în acest sens, este Euharistia” – și-a început comunicarea, Pr. Szénégető. El și-a structurat prezentarea în jurul a trei aspecte: pâinea, care e prezentă, pâine frântă și pâine sacră și mesajul lor către comunitate. După prelegere, programul a continuat cu activități de grup și discuții, în care toată lumea își putea împărtăși gândurile pe tema pelerinajului.
După prânz, participanții au participat la ateliere pe diverse teme, fiind așteptați de coordonatori în zece locații. În acest cadru, relația dintre Familie, Comunitate și Euharistie (responsabil: familia Sabău), Întărirea Comunității de Tineret (responsabil: Adrian Ioncsov, Andrei Lauș, Schriffert Astrid, un grup de studenți maghiari și români), Învățătură Socială a Bisericii Romano-Catolice (responsabil: Zoltán Zöld, asistent medical), Viață Consacrată (i.e. monastică – responsabil: P. Márton Gál SDS), Mișcări Spirituale (responsabil: familia Ciubotariu), Comuniunea între familie și școală (responsabil: pr. Zoltán Kocsik, directorul Liceului Romano-Catolic Gerhardinum, Timișoara), prelegeri despre Predică și Lectorat (responsabil: Dr. Imogen Tietze), Cântul Sacru (responsabil: Róbert Bajkai-Fábián, organist) și prezentarea Enciclicii Papale „Laudato Si”, privind protecția lumii create (responsabil: Christine Surdu). Atelierul pe teme pastorale a fost coordonat de episcopul diecezan, Iosif Csaba Pál.
Zoltán Zöld, asistent medical, angajat al Federației Caritas a Diecezei de Timișoara, și Eduard Dobre, directorul Organizației Familiilor Kolping din România au susținut o prezentare interactivă asupra principiilor învățăturii sociale în Biserica Catolică și DoCat. – Mulți participanți, interesați de alegerea acestui atelier (aproximativ șaizeci de persoane) s-au reunit în sala de conferință a Conventului Maria-Radna. Dialogurile cu participanții și răspunsurile la întrebări s-au dovedit a fi „o oră scurtă, dar cu toate acestea s-au primit foarte multe feedback-uri pozitive, de care suntem foarte mulțumiți” – a concluzionat Zoltán Zöld.
– Grupul nostru de discuții a fost – după cum am remarcat mulți dintre cei care am participat – unul deosebit de colorat, aproape fiecare persoană venea dintr-o altă parohie – lucru îmbucurător, pentru că astfel am avut ocazia să ne cunoaștem. Împărtășind și aspecte din viața trăită de fiecare în parte în parohiile de proveniență, am văzut cum, într-adevăr, după cum spunea Pr. Szénégető în prelegere, suferința împărtășită, purtată în comunitate, îi apropie pe oameni; apoi, dacă avem ochii deschiși și inima deschisă pentru cei de la margine, pentru cei mici, slabi, nevoiași, și acest lucru încheagă o comunitate.
La atelierul în care a fost prezentată enciclica Sfântului Părinte Francisc „Laudato si”, am putut trece în revistă nu doar axele tematice, pe care este construită enciclica, ci să și discutăm despre modul în care ne putem implica personal în a creea un stil de viață care să oglindească respectul, grija, iubirea pentru creație, pornind de la gesturi mărunte, cotidiene, în care să conștientizăm și să căutăm să eliminăm eventuale forme de risipă, consumism, etc. – a relatat Christine Surdu animator grup și responsabil atelier.
Pelerinajul s-a încheiat cu o Adorație Euharistică, demnă pentru această zi, închinare oferită în prezența Preasfântului Sacrament, urmată de binecuvântarea finală.
La sfârșitul zilei, mulți dintre participanți au împărtășit părerea episcopului Iosif Csaba Pál: acest eveniment a fost mai mult decât un pelerinaj. Organizarea cuprinzătoare și minuțioasă, munca dedicată a voluntarilor, prelegerile consistente, orele petrecute împreună, bucuria întâlnirii și revederii, noile cunoștințe, apropierea și protecțiea Maicii Domnului au îmbogățit participanții cu atâtea experiențe plăcute, un sentiment de apartenență la aceiași credință comună.
Pr. Csaba Váncsa