În perioada 16-18 noiembrie 2023, circa 300 delegați din rețeaua „Împreună pentru Europa” vor organiza la Timișoara întâlnirea anuală.
Împreună pentru Europa (https://www.together4europe.org/) este o asociere liberă a unor comunități și mișcări creștine din Europa, din diferite Biserici, care se angajează împreună, respectând diversitatea fiecăruia, în favoarea unor scopuri comune: a conlucra pentru o Europă a fraternității, o Europă cu o puternică coeziune socială în multiculturalitate, o Europă care să devină mesaj de pace și punte între popoare. Despre acest eveniment de amploare, revista online a Mișcării Focolarelor intitulată Új Város a publicat un interviu cu Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan.

Rețeaua ecumenică „Împreună pentru Europa”, adesea denumită simplu „Together” (Together for Europe), va organiza în perioada 16-18 noiembrie 2023 un eveniment internațional intitulat „Chemați la unitate – Împreună la Timișoara”.
Rețeaua Împreună pentru Europa a devenit cunoscută pentru evenimentele europene majore pe care le-a organizat începând cu anul 2004, iar de aici, din Europa Centrală și de Est, suntem încântați să vedem că activitatea se îndreaptă acum în direcția noastră. Dar mai întâi să clarificăm, ce este organizația în sine? Conform site-ului oficial, rețeaua „este o convergență liberă a comunităților și mișcărilor creștine”. În prezent au aderat peste 300 de comunități și mișcări creștine de diferite Biserici, răspândite pe întreg continentul. Păstrându-și autonomia, acestea acționează în rețea pentru scopuri comune, aducându-și contribuția propriei carisme. „Împreună pentru Europa dorește să răspundă necesității unei „culturi a reciprocității. În cadrul acesteia, persoane și popoare diferite se pot primi reciproc, se pot cunoaște, se pot împăca, pot învăța să se prețuiască și să se sprijine reciproc” – se poate citi pe site.
„A sosit momentul ca alături de inițiativele culturale legate de muzee și monumente istorice, să deschidem și ușile bisericilor noastre, pentru a arăta rădăcinile creștine ale poporului nostru, ale țării și ale orașului nostru”, a declarat Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan, atunci când s-a anunțat că Timișoara va fi una dintre cele trei Capitale Europene ale Culturii în 2023. Interviu realizat de Beatriz Lauenroth:

Sunteți episcop catolic de Timișoara din 2018. Trebuie să fi fost o mare bucurie pentru dumneavoastră să aflați că Timișoara a primit râvnitul titlu de Capitală Europeană a Culturii în 2023. Ce credeți că a motivat decizia?
La Timișoara, timp de mai multe secole, mai multe confesiuni și naționalități au conviețuit în pace, reușind totodată, să-și păstreze identitatea, considerând diversitatea ca pe un dar reciproc în conviețuirea lor. În cadrul familiilor și a căsătoriilor mixte, al cartierelor mixte, oamenii au învățat să se respecte și să se aprecieze reciproc. De aceea, cred că ceea ce Timișoara are de oferit Europei, este spiritul de coexistență pașnică pe care a experimentat-o.

Timișoara este de opt luni Capitală Culturală Europeană. Cum vedeți contribuția orașului la Europa de astăzi?
Multe programe culturale s-au realizat în spiritul multiculturalității. De exemplu, împreună cu tinerii, am organizat un Festival Ecumenic al Tineretului, care a durat o săptămână, între 1 și 7 mai. În trecut, înaintașii noștri veneau la Timișoara din cauza șomajului sau pentru a răspunde cererii de meseriași. Astăzi conlocuirea noastră este bazată și pe fundamente creștine, deoarece suntem cu toții copii ai Tatălui Ceresc. Pentru preamărirea Lui, dorim ca copiii Lui să se înțeleagă bine, să se ajute și să se iubească unii pe alții. Acesta ar putea fi semnul vizibil pe care Timișoara îl dă Europei. Mulți tineri din șapte confesiuni, cu limbi materne diferite, au lucrat timp de paisprezece luni pentru a pregăti întâlnirea tinerilor. În timpul fazei pregătitoare, scopul a fost de a face ca festivalul să fie tineresc, creștin și să transmită spiritul unității. Și tinerii au reușit să transmită acest lucru: aproximativ 30 de programe, printre care un spectacol de teatru la Opera din Timișoara, o procesiune în oraș, cu opriri la mai multe biserici, meditație în cadrul călătoriei cu vaporul pe canalul Bega, diverse spectacole, un concert Gen Verde la Filarmonica din Timișoara etc. S-a format și un cor ecumenic din 40 de tineri, care participă în prezent la diverse programe.

De ce ați invitat Împreună pentru Europa să organizeze întrunirea anuală a Prietenilor Împreună pentru Europa în orașul dumneavoastră în noiembrie? Ce așteptări aveți de la această întâlnire?

În 2016, am participat la evenimentul de amploare al „Împreună pentru Europa” la München. Mi-a plăcut foarte mult și m-am gândit: acești oameni de diferite confesiuni realizează ceea ce eu am visat întotdeauna: trăiesc cu bucurie în unitate în prezența lui Dumnezeu. Aceasta este o mărturie copleșitoare. Acum ei trebuie să dea mărturie despre această unitate în Dumnezeu și la Timișoara. Când vor veni aici, tocmai în acest fel ne vom întări reciproc în angajamentul nostru” – a menționat episcopul.
Broșura de promovare a întâlnirii îi invită participanții la:

Vă așteptăm și haideți să fim împreună garanți ai:

  • unei Europe a păcii și fraternității,
  • unei Europe care trăiește din rădăcinile sale creștine,
  • unității poporului lui Dumnezeu!

Timișoara este un loc al speranței! Aici, împreună, vrem să punem un semn de speranță:

  • Împreună, nu unii împotriva altora!
  • Estul întâlnește Vestul!
  • Unitatea este posibilă!

Prokopp Katalin
Sursa: ujvarosonline.hu
Traducere: Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara