Patronul Abației Benedictine din Pannonhalma (Ungaria) este Sf. Martin din Tours. Cu prilejul acestei sărbători joi, 11 noiembrie 2021 începând cu ora 10.00 Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara a celebrat Sf. Liturghie de hram în bazilica Sf. Martin din Pannonhalma.

Foto: Abația Benedictină din Pannonhalma

În anul 996, căpetenia Géza a așezat călugări sosiți din Cehia pe Sfântul Munte al Panoniei. Conform intenției sale, mănăstirea ridicată în cinstea Sfântului Martin de Tours urma să devină un centru important al culturii europene medievale în această regiune. Și Sf. Ștefan (1000-1038), primul rege creștin al Ungariei a vizitat în mod regulat mănăstirea.
Părintele Uros (1207-1243), edificatorul bisericii de astăzi i-a alungat pe trupele mongole de sub zidurile mănăstirii. În timpul abatelui Máté Tolnai, Pannonhalma a primit un loc proeminent printre mănăstirile benedictine din Ungaria, iar în 1514 a devenit abație principală. După 1945 bunurile și școlile Ordinului benedictin au fost naționalizate. Din 1950, viața monahală a fost permisă doar în două comunități, la Pannonhalma și la Győr, deoarece s-a permis reluarea activității educaționale în cele două școli. După schimbarea regimului comunist, comunitatea benedictină din Pannonhalma, pe lângă faptul că își continuă activitatea educațională, încearcă să creeze oportunități financiare în noi domenii de activitate care să-i permită să-și îndeplinească rolul atât în biserică cât și în lume. Astfel începutul mileniului al III-lea este pentru Pannonhalma perioada de redefinire a vieții monahale, de reîntoarcere la fundamentele monahale și de construirea comunității.

Sursa: pannonhalmifoapatsag.hu