După vizita colaboratorilor diferitelor birouri pastorale ale Diecezei de Timișoara din septembrie a.c. în Dieceza de Vác (Ungaria), Ordinariatul Episcopal a organizat o excursie și pentru angajați la Episcopia Romano-Catolică de Oradea, vizită care a avut loc joi, 3 noiembrie. În dimineața acestei zile un grup format din 48 de angajați au pornit cu autocarul către dieceza vecină, fiind însoțiți de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, Msgr. Johann Dirschl, vicar general, Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, Pr. Árpád Király, arhidiacon de Mureș, paroh de Arad-Șega și Pr. Ion Cădărean, paroh de Lipova.
La Oradea, oraș aflat pe malul Crișului Repede, a cărei cetate a fost menționată în documentele istorice prima dată în anul 1113 sub numele de Vradinum, oaspeții sosiți din Dieceza de Timișoara au fost întâmpinați în curtea Episcopiei Romano-Catolice de către Excelența Sa László Böcskei, episcopul acestei dieceze și Pr. Zsolt Vakon, cancelar. Grupul a fost salutat cu multă căldură și prietenie de către gazde, în special de Episcopul de Oradea, care înainte de a fi consacrat episcop a fost vicarul general al Episcopiei de Timișoara.
„Impozantul palat episcopal, construit în secolul al XVIII-lea și considerat cel mai mare complex arhitectural baroc din Transilvania are 110 încăperi și, conform tradiției locale, 365 de ferestre” – a menționat Excelența Sa László Böcskei, episcop diecezan, care în această zi și-a asumat rolul de ghid și a prezentat, împreună cu dl. Lakatos Attila, istoric, arheolog, coordonatorul biroului pentru turism religios, aspectele arhitecturale, istorice și culturale din trecutul și prezentul sediului episcopal. Sălile decorate cu fresce originale în stil flamand, datate din timpul construcției palatului și astfel foarte valoroase, picturi ale unor maeștri celebri, icoane, galeria de portrete ale episcopilor și canonicilor, ornate liturgice, printre care un ornat episcopal dăruit de cardinalul Laurențiu Schlauch, originar din Timișoara, monstranțe, potire și alte obiecte liturgice se pot vedea în colecția de artă religioasă situată în incinta palatului episcopal. În cadrul vizitei, Episcopul de Oradea a prezentat și relicviarul sub formă de bust al Sf. Ladislau, rege al Ungariei, care în secolul al XI-lea a mutat sediul episcopal la Oradea și a construit aici o catedrală, așezat în mijlocul expoziției permanente intitulate Regum gemma Ladislæ – Opera și cinstirea regelui Sf. Ladislau. „Totodată, colecția de opere de artă religioasă și obiecte muzeale este destinată nu numai turiștilor, ci și celor care doresc să se îmbogățească spiritual, deoarece obiecte sau părți din această colecție au fost folosite și în cadrul programelor pastorale organizate în timpul anului pentru credincioși” – a subliniat Episcopul Diecezei de Oradea.
Programul a continuat cu o Sf. Liturghie celebrată în capela Ordinariatului Episcopal, sfințită în cinstea Sf. Carol Borromeo, având hramul chiar a doua zi, 4 noiembrie. Sf. Liturghie a fost celebrată de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, omilia fiind rostită de episcopul gazdă, care a amintit de doi păstori hirotoniți întru preot la Oradea, între timp beatificați: Vilmos Apor episcop de Győr și Constantin Ignațiu Bogdánffy, episcop clandestin de Oradea și Satu Mare. Totodată Părintele Episcop Ladislau a amintit și de episcopul Diecezei de Timișoara, Dr. Augustin Pacha, care a decedat în 4 noiembrie 1954.
În după-amiaza zilei în subsolul palatului episcopal membrii grupului din Dieceza de Timișoara s-au întâlnit cu angajații Ordinariatului Episcopal din Oradea, cu colaboratorii diferitelor birouri, preoți și laici, și au petrecut o oră împreună, prezentându-și reciproc domeniul de activitate. După o scurtă plimbare în frumoasa grădină a palatului, îngrijită cu competență și multă dăruire, a urmat vizitarea catedralei Adormirea Maicii Domnului, pregătită chiar pentru un concert, care urma să aibe loc în seara respectivă.
La plecare, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, a mulțumit gazdelor pentru programul foarte vast și bogat, dar mai ales pentru faptul că au petrecut aproape o zi întreagă împreună cu oaspeții din Dieceza de Timișoara, lăsând la o parte activitățile zilei.
Multe experiențe frumoase, cunoștințe și informații noi, clipe plăcute petrecute alături de colegi – pe scurt așa s-ar putea reda cuprinsul acestei excursii, care s-a încheiat cu o vizită și cină în Parohia Chișineu-Criș, unde grupul a fost așteptat și găzduit de către pr. János Kapor, parohul acestei comunități.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara