Joi, 15 septembrie 2022, la ora 18.00 a avut loc în Bastionul Theresia, mansarda B1, Muzeul Național al Banatului, vernisajul expoziției „Mănăstirea cisterciană de la Igriș, 1179 – 1500, din perspectiva cercetărilor arheologice.”
Organizatorii au lansat invitații la vernisajul acestei expoziții cu o temă atât de specială pentru istoria Banatului, pentru trecutul credinței catolice și culturii regiunii noastre. Din partea Episcopiei  Romano-Catolice de Timișoara au participat la manifestare Excelența Sa Dr. h.c. Martin Roos, episcop emerit, care a dus și salutul episcopului diecezan, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Pr. Bene Tamás, canonic onorific, paroh de Cenad, Pr. Drd. Attila Kozovits, paroh de Periam și Dr. Claudiu Călin, arhivist diecezan.
Istoria abației cisterciene de la Igriș, acolo unde în 2013, printr-un parteneriat al Muzeului Național al Banatului și Universitatea Catolica Pázmány Péter din Budapesta a fost începută cercetarea, iar din 2016 au fost deschise mai multe șantiere arheologice, ni se dezvăluie an de an tot mai mult și într-un mod surprinzător de bogat.
În deschiderea expoziției au luat cuvântul domnul Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Național al Banatului, Dr. Major Balázs din partea echipei de arheologi și cercetări ai Universității Catolice Pázmány Péter din Budapesta, doamna Daniela Tănase, arheolog al Muzeului Național al Banatului, doamna Zsuzsana Kopeczny, medievist al Muzeului Național al Banatului și nu în ultimul rând Excelența Sa Martin Roos episcop emerit.   În cuvântul său,  părintele episcop Roos a evidențiat carisma ordinului cistercian, care asemenea benedictinilor, a cărui ramură sunt, trăiesc până azi după regula „Ora et labora” (roagă-te și muncește), îndemn valabil pentru toți membrii comunităților și mănăstirilor, rugăciunea fiind fie rostită, șoptite sau cântată, iar munca fiind fie fizică fie intelectuală, de cercetare sau, în trecut, de copiere a cărților. Vorbitorul a evidențiat, în limbile română și maghiară, faptul că toate bisericile cistercienilor au fost și sunt dedicate sf. Fecioare Maria, călugării fiind renumiți pentru iscusința lor în domeniul arhitecturii, ei iubind simplitatea și simțul practic în construcțiile lor. În cadrul cercetărilor și șantierelor arheologice vizitate,  episcopul Roos a mărturisit că a fost impresionat de momentul descoperirii mormintelor, fie individuale, dar și comune, al osemintelor adesea sparte și parțial arse, ele reprezentând oameni care au trăit acum câteva sute de, călugări, abați sau poate doar frați, laici, care au mărturisit credința creștină în fața unor pericole, în fața invaziilor, unii dându-și viața pentru crezul lor.
În cadrul vernisajului, domnul Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Național al Banatului a înmânat domnului Dr. Major Balázs, reprezentantul Universității Catolice Pázmány Péter, precum și Părintelui Episcop Martin Roos,  medalia aniversară a Muzeului, emisă cu ocazia jubileului de 150 de ani de existență a instituției timișorene.
La manifestare au fost prezenți specialiști ai Muzeului, ai Universității partenere din Budapesta, ai Universității de Vest din Timișoara, oficialități, membrii ai conducerii UDMR Timiș, arhitecți, reprezentanți ai presei și nu în ultimul rând studenți și un numeros public interesat.
Inedita expoziție poate fi vizitată începând de sâmbătă 17 septembrie, în intervalul 10:00 – 18:00, în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara

Mai multe poze despre eveniment: https://www.facebook.com/episcopiaTM