Cetatea din Oradea a găzduit luni, 9 martie 2020 vernisajul expoziţiei despre eliberarea și dezvoltarea oraşului Timişoara, după 1716. La acest eveniment deosebit a participat şi Martin Roos, Episcop emerit de Timişoara – relatează portalul de ştiri al Diecezei Romano-Catolice de Oradea.
Materialul expoziţiei preluate de la Ulm/ Germania de Departamentul de Lingvistică şi Literatură Germană a Universităţii Creştine Partium conţine 19 Roll-up-uri în limba germană, care au fost compilate şi puse la dispoziţia grupului de către Centrul de Cultură şi Documentare a Şvabilor din Banat, Ulm. Ele au fost realizate în 2016, în cadrul unei expoziții de mare amploare, de către Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, Muzeul Național al Banatului, Timișoara, împreună cu mai mulți parteneri. Inițial redactate în limba română, textele roll-up-urilor au fost traduse în limba germană de către responsabila Centrului de Cultură şi Documentare a Şvabilor din Banat, Ulm, d-na Halrun Reinholz.
Deşi afişele conţin texte în limba germană, expoziţia este interesantă şi pentru cei care nu cunosc această limbă, deoarece studenţii au tradus descrierile în limba maghiară. Publicaţia revizuită de dr. Verók Attila poate fi descărcată şi de pe site-ul universităţii. Expoziţia este un proiect inițial, comun al Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara şi al Muzeului Naţional al Banatului.
La expoziţia intitulată „Timişoara 1716. Începuturile unui oraş european” oaspeţii, printre care Martin Roos, Episcop emerit de Timişoara şi Böcskey László, Episcop de Oradea au fost salutaţi de prof. Szabolcs János, apoi a luat cuvântul d-na János Eszter, asistent universitar, care a oferit detalii despre expoziţie.
„Prima jumătate a expoziţiei tratează prezenţa otomană la Timişoara şi asediul împotriva fortăreţei turceşti a armatei imperiale, sub comandamentul prinţului Eugeniu de Savoya. Apoi accentul se așează asupra primelor decenii ale administraţiei austriece, precum şi asupra vieţii confesionale şi multiculturale din capitala Banatului. Următoarea fază de dezvoltare arată imaginea armonioasă a unui oraş care s-a considerat întotdeauna modern şi european. Chiar şi în perioadele dificile, Timişoara şi-a păstrat colortul local prin intersectarea culturilor, creat de amestecul de gândire şi sentimente, care se întâlnesc aici.”
Martin Roos, Episcop emerit de Timişoara este recunoscut ca un cercetător de renume al istoriei Banatului şi a Timişoarei, respectriv a istoriei confesionale a acestei regiuni. Cei prezenţi la vernisajul expoziţiei au avut posibilitatea de a răsfoi şi volumul „Providentia Augustorum”, carte publicată în 2019, care prezintă istoria Banatului de la eliberarea Timişoarei de sub ocupaţia otomană din 1716 până în 1739. Martin Roos a oferit o perspectivă detaliată asupra istoriei Banatului şi a Timişoarei. Printre altele a precizat: „ca urmare a dezvoltării sale, orașul Timişoara a fost cunoscut drept „mica Vienă”, a avut un rol important în regiune.” A evidenţiat rolul lui Claude Florimond de Mercy, primul guvernator al Banatului, care a contribuit la dezvoltarea iniţială a regiunii; dar au fost oferite detalii şi despre imaginea variată a locuitorilor oraşului de pe Bega. Printre aceştia s-au numărat germani, evrei, armeni, greci, bunievați, şocaţi, bulgari, sârbi, români- dar nu toţi erau cetăţeni ai oraşului- dreptul civil trebuia solicitat în scris.
În prelegerea sa János Eszter a prezentat activitatea ziarului german „Temeswarer Zeitung”, care între 1871-1882 a avut rol de mediator cultural şi literar. Ziarul-considerat un cotidian exigent- deşi publicat în limba germană a fost adresat publicului maghiar: tendinţele maghiarizării din acea epocă erau puternic perceptibile, de exemplu și prin faptul, că între paginile sale au publicat, în mare parte, autori maghiari. Imaginea oraşului alternează între cea oraş mic – oraş mare, dar s-a subliniat şi caracterul său de oraş european. În ciuda sau chiar din contra stereotipurilor din ziar, editorii au preluat în mod conştient rolul de mediator.
Expoziţia se poate vizita între 9-16 martie în corpul G. al Cetăţii din Oradea. Următorul loc de prezentare a expoziţiei va fi Eger, Ungaria.