Expoziția itinerantă adăpostită întrun autocar, despre istoria Ordinului Eremiților Paulini, singurul ordin călugăresc bărbătesc maghiar care își are originea în Ungaria secolului al XIII-lea, a sosit în data de 31 august la Timișoara.
Organizatorii au realizat această expoziție intitulată „Frumoasa viață de paulin!“ cu speranța că ea va ajuta la cunoaşterea mai profundă a acestui ordin călugăresc unic și a moştenirii noastre culturale comune.
Despre realizarea expoziției, experiențele de până acum și planurile de viitor, ne-a vorbit Pr. Botond Bátor, călugăr paulin. Interviul a fost realizat în limba maghiară de către Biroul de presă a Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara și poate fi vizionat în întregime pe site-ul Episcopiei, secțiunea în limba maghiară. În limba română este redat un rezumat scris al interviului.
„Cu prilejul comemorării a 750 de ani de la moartea fondatorului Ordinului nostru, Fericitul Eusebiu de Esztergom (în limba maghiară: Boldog Özséb, + 1270), Ordinul a proclamat anul 2020 drept an al Fericitului Eusebiu. În Ungaria au mai avut loc expoziții itinerante cu autocarul și în trecut, și de aici a venit ideea, ca să se realizeze o astfel de expoziție și despre istoria Ordinului Paulin. Ea a fost realizată cu sprijinul Guvernului Maghiar, cu ajutorul unui team alcătuit din profesioniști în ceea ce privește design-ul, redactarea și realizarea materialului audio. Expoziția este structurată în jurul a două mari teme: în jurul Evangheliei celor celor opt fericiri, respectiv în jurul datelor marcante din istoria Ordinului, din trecutul și prezentul acestuia, de localitățile din Bazinul Panonic unde călugării paulini erau prezenți. Aici trebuie menționat faptul că Ordinul a fost răspândit și în Germania, Franța sau Polonia, dar am avut chiar și călugări portughezi. Pentru noi, în prezent, centrul cel mai important este Polonia, nu numai pentru că acum acolo există inima Ordinului nostru, ci și pentru faptul că după 1786, când împăratul Iosif al II-lea de Habsburg a desființat Ordinul nostru, călugării doar acolo și-au putut continua activitatea. De aceea se poate vedea, în cadrul acestei expoziții, și icoana miraculoasă – Madona Neagră din Jasna Góra – dar și imagini de la mănăstirea paulină din Czestochowa.
În cadrul lungului drum parcurs, expoziția a fost vizitată de aproximativ 12.000 de persoane, și am primit foarte multe feedback-uri pozitive de la vizitatori pe site-ul nostru.
Legat de expoziție, trebuie să știți că ea mai poate fi vizitată și în cadrul Congresului Euharistic Internațional de la Budapesta, autocarul urmând a fi amplasat în zilele congresului în vecinătatea Bazilicii Sf. Ștefan. După acest eveniment soarta autocarului va fi stabilită de către firma în a cărei proprietate este. Eu personal sper ca proiectul nostru cultural dedicat Fericitului Eusebiu va continua, de exemplu, cu ajutorul cercetărilor arheologice, respectiv în locurile de activitate ale călugărilor noștri. Sper ca din ce în ce mai mulți credincioși se vor atașa de ei și astfel se vor apropia de Dumnezeu, deoarece acesta este cel mai important obiectiv al nostru.“
În dieceza noastră, Ordinul Eremiților Paulini a fost prezent în Evul Mediu la Păuliș, jud. Arad, însăși denumirea localității provenind de la denumirea acestei comunități de viață monastică.