Știați că există un proiect extraordinar, semnat Hans Fackelmann (1933-1979), rămas neconstruit și care așteaptă (un vizionar) pentru a fi realizat? Sau că Timișoara, tot sub bagheta lui Fackelmann, a avut propria propunere, sobră și elegantă, pentru fatidicul Centru Civic al Bucureștiului în anii `80? Cum de a reușit un șvab bănățean să construiască, în plin comunism, două dintre cele mai frumoase biserici din România?

„Îmi face plăcere să rup din cosmos o bucată de spațiu, pe care s-o modelez conform necesităților funcțiunii…“, spunea deseori Hans Fackelmann, arhitect de orientare funcționalistă ce evoluează, în mult prea scurta sa carieră, dinspre minimalismul modernist specific așa numitului „Stil Internațional“ al anilor `60 către o sinteză proprie, expresionistă, operă totală ce folosește o adevărată fuziune a artelor, în colaborare cu ingineri structuriști sau artiști plastici precum în cazul bisericilor romano-catolice din Orșova sau Dumbrăvița.

Istorii și documente tulburătoare din discreta biografie a acestui arhitect reper al Banatului ies la iveală într-un FILM EVENIMENT din seria „Portret Vertical – Arhitecți în Memoria Orașului“ organizat de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timiș. Premiera va avea loc duminică, 22 octombrie, ora 18 în Sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș. Intrarea este liberă. Vă așteptăm!

Proiectul se bucură de sprijin din partea Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, realizatorii colaborând cu preoții-parohi dr. Davor Lucacela (Orșova) și Lajos Máthe (Dumbrăvița) și cu dr. Claudiu Călin, arhivist diecezan. O parte din filmări și interviuri s-au desfășurat în bisericile din Orșova (jud. Mehedinți), Dumbrăvița (jud. Timiș), Horia (jud. Arad) și în Palatul Episcopal al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara.