În seara zilei de 21 martie 2019, la orele 20.02, a trecut la cele veșnice, la Ciacova, în Casa „Emaus“, Msgr. László Túry, prelat papal, prepozit mare, emerit, al Capitlului Catedral Sf. Gheorghe al Domului romano-catolic din Timișoara, paroh emerit de Timișoara VI Fratelia.
Sfânta Liturghie solemnă, cu Requiem pentru sufletul părintelui Túry a avut loc duminică, 24 martie 2019, la ora 15.00 în biserica parohială romano-catolică din Deta, fiind celebrată de către Excelența Sa Iosif-Csaba Pál, Episcop de Timișoara împreună cu peste 30 de preoți ai diecezei, lor alăturânduli-se pe numeroși credincioşi din fostele parohii unde a slujit pr. Túry: Zimandul Nou, Dorobanți, Timişoara VI Fratelia şi de la Ciacova, dar nu în ultimul rând familia celui decedat. La începutul Liturghiei episcopul diecezan a citit scrisoarea E.S. Böcskei László, eposcop diecezan de Oradea Mare, care şi-a exprimat duredera pentru pierderea acestui „uriaş pastoral“ al diecezei, Excelența Sa László Böcskei, cunoscându-l pe Pr. Túry încă din vremea când păstorul orădean era secretar şi apoi vicar general la Timișoara.
Predica a fost rostită de pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal pentru probleme pastorale, paroh de Timișoara IV Iosefin, care a pus în evidență în cuvintele sale viața spirituală a Pr. Túry, care „Era omul rugăciunii, se ruga pentru toată lumea, pentru fiecare om care îi cerea acest lucru, pentru el Rozariul nefiind doar un obiect de decor, ci l-a utilizat foarte des. A fost un păstor adevărat, deoarece în ciuda multitudinilor de demnități pe care le avea, a avut timp pentru toată lume şi a ştiut să coboare la nivelul fiecărui om. De asemenea a ştiut să mulțumească mereu pentru orice, chiar şi pentru cele mai mici gesturi umane.“
La finalul Liturghiei, episcopul diecezan E.S. Iosif-Csaba Pál i-a adus mulțumiri Pr. György Kobór vicar general emerit, în prezent director Caritas-Ciacova și director al Casei „Emaus”, pentru că l-a îngrijit timp de zece ani pe părintele László Túry, exprimându-și, de asemenea recunoştința și față de Pr. Zsolt Szilvágyi, care ca un adevărat confrate, i-a purtat de grijă, și față de Pr. Dorin Gyula Filip, care l-a întegrat pe defunct în parohia Ciacova, tocmai pentru a nu-l înstrăina de viața pastorală, de comunitate și de credincioși. Episcopul i-a mulțumit și Pr. Attila Lokodi, paroh de Deta, pentru pregătirea și desfășurarea frumoasă, cu demnitate, a oficiilor de înmormântare.
Înmormântarea a avut loc după Sf. Liturghie, în cimitirul romano-catolic din Deta. Procesiunea funebră s-a format la biserica parohială și s-a deplasat pe jos, spre cimitirul mențional. Părintele a fost înhumat alături de răposații săi părinți.
Bunul Dumnezeu să îl odihnească în pace, alături de sfinții și drepții săi!
Text: Pr. Váncsa Csaba & Claudiu Călin
Foto: Gerhard Șamanțu