Sâmbătă, 3 octombrie a.c. a avut loc o întâlnire diecezană, desfășurată digital, cu participanți reuniți în mai multe localități sub motto-ul: „Ceea ce este clădit pe Cuvânt și din Cuvânt va dăinui“. Această întâlnire, a înlocuit datorită condițiilor împuse de pandemie, pelerinajul clerului, persoanelor consacrate și al colaboratorilor parohiali și diecezani la Maria Radna. Având o secțiune de grupuri mici, de dialog și discuții, vă prezentăm în cele ce urmează câteva idei și concluzii ale acestor grupuri:

Grupa Surorilor

În Biblie m-au atins cel mai mult acele pasaje unde sunt redate vindecări ale unor oameni prin atingere, prin atingerea Mântuitorului; Isus a vindecat bolnavii prin atingere. Trebuie să vorbim su suflet, cu atingere, mai ales bolnavilor care sunt poate în ultimele lor clipe pe acest pământ. Și dacă poate nu mai putem vorbi cu ei, dar și mâinile noastre vorbesc.

Noi toți, citim seara Evanghelia, Cuvântul lui Dumnezeu pentru ziua următoare. E foarte important să adormim cu acest Cuvânt, și nu cu treburile zilei în gând, sau cu alte lucruri, deoarece noaptea acel lucru lucrează în noi și ne apasă – cu el adormim. Să adormim seara cu Cuvântul Divin și să ne trezim dimineața cu bucuria Cuvântului Divin.

Ce am primit de la comunitatea noastră? Foarte mult! Dar mai ales am primit surori în Cristos. Fiecare om este un mesaj al lui Dumnezeu și fiecare dintre ele mi-a lăsat un mesaj de la El. Nu am primit ce mi-am dorit eu, cu mintea și gândul meu omenesc, ci am primit ceea ce am avut nevoie. Ceva mult mai mult: O soră și-a oferit chiar și viața pentru mine, personal. Ea, între timp, a și plecat la Casa Tatălui Ceresc.

Grupa de limba maghiară (moderat de d-na Éva Rada)
Gânduri pe marginea pasajului din Faptele Apostolilor 4, 32-34.
Comunitatea avea de toate, fiindcă membrii ei au contribuit cu tot ceea ce aveau la binele comun. A fost o bucurie să auzi împărtășirea celorlalți, referitor la cât de mult bine au primit încă de la început din partea comunității lor: acceptare, înțelegere, încurajare, sprijin, exemplu bun, colegi de încredere. În momentul în care ne simțim acceptați în comunitatea credincioșilor, devenim capabili să ne deschidem, să creștem în credință, să primim Cuvântul lui Dumnezeu în noi și să încercăm să îl trăim. Se naște în noi dorința de a oferi din ce în ce mai mult, de a oferi totul. Experimentăm bucuria ce izvorăște din faptul că „Este mai multă fericire în a da decât în a primi.“ Pentru mine a fost interesant să constat că membrii comunității doresc să ofere tocmai ceea ce au primit și ei, la rândul lor, din partea comunității. Poate, asta și din cauză că nu avem nimic ceea ce nu ne-a fost dăruit și nouă, la rândul nostru, cândva. Încercând să trăim Cuvântul Divin devenim capabili să iubim, să ascultăm, să acceptăm, să înțelegem, să îi sprijinim pe ceilalți, să devenim colegi de încredere.

Grupa din Parohia Ciacova
Cuvântul lui Dumnezeu ne este dăruit pentru viața noastră de zi cu zi, ca o farmacie a sufletului, unde dozajul (doza) este un element esențial.
Omul, ca și creație compexă, are multe funcții esențiale, precum bătăile inimii, iar Cuvântul lui Dumnezeu este „ritmul cardiac“ al vieții noastre.

Grupa de limba română (moderat de d-na Lavinia Gherban)
Discuția a fost cât se poate de sinceră și de caldă, fiecare a împărtășit câte ceva și personal din ceea ce a trăit în viața sa. Ceea ce m-a impresionat a fost felul în care fiecare și-a deschis inima și sufletul și a transmis mai departe bunătate, lumină, gânduri de pace și liniște, iertare față de aproapele și cel mai important a fost că Sfânta Liturghie și Rugăciunea (Rozariul) constituie hrana cea de toate zilele. Am ajuns la concluzia că nimic nu este al nostru dacă Dumnezeu nu dorește acest lucru și de aceea este foarte important să împărțim cu cei care au nevoie. Consider că această întâlnire și-a atins scopul pentru care a fost menită. Mulțumim lui Dumnezeu!

O altă grupă…

Micul nostru grup a căzut de acord că suntem interpelați de Cuvântul lui Dumnezeu în fiecare zi, iar acest lucru este uneori mai mult, alteori mai puțin conștientizat. Însă acum, în acest context, vrem să fim așa cum ne îndeamnă Cristos și prin apostolul Paul: frați și surori, nimeni mai presus decat celalalt.
Să facem în așa fel încât să găsim la cel de lânga noi calitățile sale definitorii, lucrurile luminoase. Vestirea Evangheliei are nevoie de predicatori, dar și de susținători, iar acest lucru nu este mai puțin important.

Încă o grupă…

În urma discuțiilor ne-am dat seama de câtă grijă și sprijin suntem înconjurați. De iubirea lui Dumnezeu transmisă prin cei din jurul nostru, chiar și prin încercările pe care deseori le avem, El este lângă noi, vrea să ne transmită un mesaj prin acestea toate – trebuie doar să privim atent. Să avem curajul de a ne căuta talanții, de a ne cunoaște valorile care ne-au fost date cu un scop anume.
Să fim contemplativi în acțiune. Să ne întrebăm în fiecare zi ce își dorește Dumnezeu de la noi. Să trăim bucurie, să fim bucurie și să oferim bucurie.
„Doar dăruind lumina pe care nu o ai, o vei dobândi.“

O altă grupă de limba română (moderată de d-na Melinda Mihu)
Constatăm cu plăcere și surprindere efectul Cuvântului lui Dumnezeu în viața fiecăruia dintre noi. Atunci când Cuvântul ajunge în inimă, transformă, mângâie, dă speranță, e siguranța că Dumnezeu îndrumă și nu suntem singuri. ,,Făclie pentru pașii mei…“ – cum scrie psalmistul.
E suficientă o meditație sau o retrospectivă a evenimentelor de peste zi că să te simți copleșit și învingător, auzind: ,,Nu te teme…“
Dumnezeu, Cuvântul întrupat ne ajută să spunem DA. Să comunicăm cu oamenii. Să-i iubim pe toți așa cum și el i-a iubit.
Creatorul ne dă viață prin Cuvântul Său. Viața în comunitate e bogată dacă descoperim cât de multe sunt de făcut. Oferirea timpului propriu, crearea activităților biblice, depistarea nevoilor și ajutorul celor nevoiași: să contribuim cu puținul nostru, să fim asemenea primilor creștini, să conștientizăm că doar împreună ne putem ajuta, sprijini și înainta spre slava lui Dumnezeu!