Corul și orchestra „Harmonia Christi” s-au întors recent din primul lor turneu național, susținut tocmai în Moldova, în perioada 26 aprilie – 1 mai. În cadrul celor trei concerte organizate la Biserica Catolică din Slănic-Moldova, Foișorul din Parcul Central din oraș și Biserica Catolică din localitatea Cireșoaia, publicul s-a bucurat de piese Worship și Gospel cântate în mai multe limbi, dar și de arii de operă interpretate alături de soprana Maria Miler. Motivele principale ale organizării acestui turneu au fost slăvirea Lui Dumnezeu prin cântece, precum și întărirea legăturilor dintre membrii corului, după cum spune dirijorul nostru, Iustin Călin.
„Mi-am dorit ca noi să devenim misionari adevărați, dar moderni. Asta înseamnă să ducem cuvântul Lui Dumnezeu prin lauda noastră, prin cântec, într-un mod mai deosebit. Totodată, prin acest turneu sunt convins că am întarit relațiile dintre noi, am reușit să ne cunoaștem mai bine și să ne dăm seama care sunt momentele în care e nevoie să fim mai atenți unii cu ceilalți. Am observat slăbiciunile pe care le avem și am realizat că suntem capabili să dăruim din timpul nostru și altora, lucru extrem de important. Pe de altă parte, mi-am dorit ca Harmonia Christi să facă un pas în plus și să iasă din Banat, unde am tot cântat, să ajungă într-o zonă nouă, la Slănic, loc de care mă leagă foarte multe amintiri. Pentru mine, emoția puternică a fost să mă întorc în sanctuarul copilăriei mele, alături de acest grup.”
Prima reprezentație a umplut Biserica Catolică din Slănic Moldova de oameni curioși să asculte un concert diferit de tot ceea ce au auzit până acum într-o biserică. Piesele corale au alternat cu arii celebre de operă interpretate de către soprana Maria Miler și Iustin Călin, iar punctul culminant al concertului a fost marcat de piesa „Brindisi” din opera „Traviata”, ce a ridicat tot publicul în picioare. Vremea caldă și vestea recitalului din Parcul Central au atras un public numeros care a cântat alături de noi refrenele pieselor, a ținut ritmul bătând din palme și a imitat gesturile și micile coregrafii pe care le-am făcut în timpul concertului. Piesa din deschidere, „This little light of mine”, a fost favorita oamenilor care și-au dorit să o cântăm încă o dată la finalul reprezentației.
Cel de-al treilea concert a fost susținut acasă la Maria Miler, în Biserica Catolică din Cireșoaia. Aici, emoțiile sopranei le-au întrecut pe cele ale noastre, aceasta cântând pentru comunitatea în care a crescut și care a răsplătit-o atât pe ea, cât și pe noi cu aplauze puternice. Și de această dată biserica a fost plină de oameni care și-au arătat încântarea față de întregul concert prin zâmbete, aplauze și cântec, iar pentru a le transmite bucuria pe care ne-au provocat-o, am ales să încheiem spectacolul cu „Brindisi” din opera „Traviata”, cântând piesa pentru a doua oară în acea seară.
Înainte de toate aceste concerte, emoțiile au fost mari pentru că nimeni nu putea să anticipeze reacția publicului. Cu toate acestea, „orice formă de scepticism pe care o aveam în privința oamenilor a fost învinsă de iubirea pe care ei ne-au transmis-o. S–au ridicat în picioare, unii au plâns și s-au bucurat, alții au zâmbit. Mă uitam la ei și erau efectiv cuprinși de emoția cântecelor noastre și sunt convins că am atins pe deplin sufletele tuturor”, spune Iustin.
Pe lângă cele trei reprezentații oficiale, Iustin a organizat și o seara de rugăciune medjugorjiană ce a unit în Biserica Sfânta Tereza a Pruncului Isus comunitatea din Onești, dar și credincioși veniți din localitățile învecinate. Împreună am asistat la mărturii emoționante despre Medjugorje, ne-am rugat Sfintei Fecioare Maria și am ascultat predica ce îndemna la pace și iubire între semeni. De acest eveniment Iustin își amintește cu multă bucurie, fiind unul dintre momentele sale preferate din întregul turneu: „Seara de rugăciune pe care am organizat-o la Onești a fost una fanstastică. A fost o idee care a plecat din nimic, a pornit pur și simplu de la o vorbă și oamenii s-au adunat la chemarea noastră la rugăciune. A fost un moment plin de har și bucurii.” Întreg evenimentul a fost transmis în direct de către Radio Maria și Maria TV.
Cu prilejul acestui turneu, am avut ocazia să vizităm Casa „Buna Vestire” din Onești, locul în care Iustin și Augustin au fost crescuți de către Surorile lui Isus Răscumpărătorul. Acolo, cu toții am fost primiți cu căldură de către surori, dar mai ales de către copiii care erau nerăbdători să își facă prieteni noi. După un moment de rugăciune, Michela Martiniello, responsabila de conducerea casei, ne-a povestit despre activitatea pe care o desfășoară în România de 32 de ani, aceea de a avea grijă de copiii orfani. Poveștile lui Iustin și Augustin ne-au atins inimile, mulți dintre noi auzindu-le pentru prima oară. După momente emoționante în care au căzut și lacrimi, a venit rândul unei mese gustoase, apoi au urmat jocurile prin intermediul cărora am avut șansa să îi cunoaștem mai bine pe copii. Așa am aflat despre visurile lor de a-i ajuta, la rândul lor, pe alții și dorințele acestora de a urma meserii precum medicina veterinară sau ingineria. De la Casa „Buna Vestire” am plecat mai bogați sufletește și am luat cu noi cuvintele frumoase pe care noii noștri prieteni ni le-au dăruit: „Sunteți prieteni foarte buni.” „Sunteți prietenoși.”, „Sunteți persoane cu un suflet mare și cu o voce extraordinară”.
Pe lângă bucuria de a concerta pentru oameni și de a-i cunoaște pe copii, am avut șansa să vedem împreună locuri frumoase și să ne facem amintiri pe care să le rememorăm atunci când ne uităm la fotografiile pe care le-am făcut. Izvoarele au fost primele obiective vizitate de către grupul nostru, în stațiunea Slănic-Moldova. Acolo am gustat fiecare câte un pahar cu apă rece și proaspătă de munte. Apoi, am coborât la 240 de metri adâncime și am vizitat salina de la Târgu Ocna, unde ne-am relaxat plimbându-ne și jucându-ne timp de aproximativ două ore. Încărcați cu forțe proaspete, am susținut și un mic concert în autobuzul ce ne-a plimbat prin salină. Ne-am rugat împreună la Sanctuarul Fericitului Ieremia Valahul, iar la întoarcerea spre casă am „invadat” centrul Brașovului și am făcut ceea ce ne place nouă cel mai mult – am cântat pentru oameni.
Unul dintre scopurile acestui turneu a fost întărirea relațiilor dintre noi, iar mărturiile de la finalul celor șase zile petrecute împreună demonstrează că am reușit cu adevărat să fim un întreg, iar tot ceea ce s-a întâmplat ne-a marcat într-un mod pozitiv cu adevărat:
„Ma numesc Vitan Augustin, sunt corist la ,,Harmonia Christi” și pot spune că a fost o adevărată provocare să leg prietenii noi, să iau parte la Onești la un program de Međugorje, și să împărtășesc cu voi viața mea și a lui Iustin aici la surori, la Casa Buna Vestire. Dar cea mai mare trăire pentru mine a fost de a mă simți ca într-o familie alături de acest cor minunat, de a împărtăși orice lucru deschis, de a râde și a ne simți bine în serile târzii. Având în vedere că noi nu avem mamă și tată, acest lucru a contat enorm.”
„Pentru mine zilele acestea au fost minunate si pot spune ca nu am mai trait așa ceva până acum! M-am apropiat mai mult de oamenii din cor și de Dumnezeu prin cântecele pe care le aducem ca sa Îl slăvim, dar si prin faptul ca am petrecut timpul cu persoane care sunt îngeri trimiși pe pământ ca să răspândească cuvântul Lui mai departe.” (Cristina Faur)
„Fiecare moment a fost important și ne-a învățat și ne-a reamintit că fiecare dintre noi dă mărturie despre prezența și iubirea infinită a Lui Dumnezeu prin lucruri simple: prin primirea și oferirea unui zâmbet și a unei îmbrățișări, prin cântec, oferirea unei mărturii personale și comuniunea simțită în rugăciune și la Sfânta Liturghie.”( Sora Andreea Andrieș)
„Emoțiile și tot ce am trăit acolo nu se pot exprima prin cuvinte, fiecare cântare pe care am avut-o și fiecare zâmbet de pe fața oamenilor cărora le-am cântat mereu mă umpleau de bucurie. Cel mai mult din tot acest turneu pe care nu visam niciodată că voi putea sa îl am mi-a plăcut faptul că toți am fost alături unul de celălalt. Chiar dacă unul dintre noi greșea, ceilalți încercau să repare ca totul să fie în armonie.”(Roxana Mitrică)
„Pentru mine a fost o lecție de viață turneul pe care l-am avut cu corul si ceva s-a schimbat definitiv in mine. Cred că Dumnezeu nu poate să se dezvaluie mai frumos decat prin oameni, iar grupul nostru e unit de același scop: Dumnezeu-iubire. Suntem toți foarte diferiți și totuși reusim să ne bucurăm împreună, să iertăm, să ne arătăm așa cum suntem și să reîncepem mereu. Este un mic Rai al nostru.”(Ruxandra Cozmuța)
„Pentru mine a fost o experiență de neuitat, pentru că am avut parte de multe momente de distracție, iar cel mai mult mi-a plăcut cu copiii care erau foarte veseli și plini de viață, lucru care m-a încărcat cu o energie pozitivă. În ceea ce privește momentele nostre artistice, cred ca am plâns de fericire de fiecare dată când am văzut cât de mult ne-au aplaudat oamenii.” (Mălina Roșca)
„Am petrecut momente de neuitat și cu siguranță să Îl slăvești pe Dumnezeu prin cântec este, pot spune, cel mai minunat mod prin care poți să îți arăți credința! Sunt recunoscător organizatorilor acestei excursii pentru tot efortul pe care l-au depus pentru ca ea să fie posibilă! Mulțumesc!” (Ioachim Lauș)
„Harmonia Christi” reprezintă iubirea, armonia, pacea de care avem nevoie. Turneul nostru a fost presărat de momente unice, a fost terapie, a fost vindecare, a fost ceea ce aveam nevoie. Se spune că poți aduce vindecare celui de lângă tine atunci când îi arăți empatie și dragoste. Am simțit că aceasta este menirea noastră: poate să tratăm, prin iubirea pentru Dumnezeu, inimi care au nevoie de generozitate și inspirație.”(Patricia Pepa)
În organizarea acestui turneu s-au implicat mai multe persoane, printre care primarul localității Slănic-Moldova, Gheorghe Baciu, ce a asigurat cazarea și masa tuturor celor 44 de membri ai corului și orchestrei. „Asta a însemnat un mare plus pentru noi, fiind patruzeci și patru de persoane ar fi fost complicat ca din fondurile corului sau din cele proprii să putem acoperi toate costurile necesare. Acest cor nu a plătit nimic pentru cheltuielile excursiei”, precizează Iustin. Din echipa de organizare au mai făcut parte sora Alexandra și sora Erika ce au contribuit la planificarea activităților. Un alt ajutor a venit și din partea părintelui Piry Radulov, paroh de Vinga, care a achitat integral costul transportului. Recunoscător fiecărei persoane implicate, Iustin a ținut să mulțumească tuturor celor care au muncit la realizarea turneului: „Mulțumesc întregii echipe care a lucrat la tot ceea ce înseamnă poze, proiecții, filmare, toată partea logistică, mulțumesc bandului, corului. Am făcut o echipă fantastică!”
Corul „Harmonia Christi” a fost fondat acum trei ani și jumătate, în timpul pandemiei, la inițiativa lui Iustin Călin. „Corul acesta de tineret de la Timișoara s-a născut dintr-o idee, în pandemie. Ne-am întâlnit pe Zoom prima dată. Eu cântam și ei cântau după mine. Le-am propus apoi și să începem să ne vedem. Am devenit din ce în ce mai mulți, am ajuns să fim 25-30 de persoane. Am făcut diverse plecări și prin țară, la festivaluri, nu doar liturghii. Facem și ieșiri, de Crăciun ne dăm cadouri. Suntem ca o familie, ca un grup. Faptul că ne adunăm și cântăm în numele Domnului e motivația noastră.”, spunea Iustin anul trecut într-un interviu acordat site-ului „Spații Noi”.
Autori: Marina Ciorîngă, Patricia Pepa
Foto prima pagină: Concertul din Biserica Catolică de la Cireșoaia