Adesea se asociază la noi în Banat, în mod direct Kirchweih-ul, adică hramul bisericii sau „ruga” cu Liturghia solemnă de Kirchweih, de hram, cu parada costumelor populare germane, cu programul cultural, poezia  dansul, cu balul și așa mai departe. Acest lucru este, desigur, foarte adevărat, dar în Lipova, sărbătoarea de Kerwei a început deja, de fapt, de vineri, 1 septembrie 2023.
După obișnuita Liturghie de ajun, în biserica parohială din Lipova, părintele paroh Ioan Cădărean i-a invitat pe toți cei prezenți la „dezgroparea Kerwei-ului”. Așa cum se obișnuiește, „Kerwei”-ul a fost scos la lumina zilei încă din ajunul sărbătorii hramului bisericii. Este vorba despre o sticlă de vin cu multe funde frumos decorate, colorate, pe care cuplurile de Kirchweih o poartă în timpul procesiunii prin sat.
Acest eveniment al dezgropării sticlei, simbolul sărbătorii laice a comunității, a avut loc într-un cerc mai restrâns, dar atmosfera a fost aproape ca la însăși sarbatoarea propriu-zisă. Săpăturile s-au desfășurat sub privirile stricte ale dansatorilor din ansamblul etnografic și de dans, de tineret „Banater Rosmarein” și ale invitaților prezenți; Thomas Unteweger, care a făcut parte din perechea de dansatori de frunte din acest an, a fost implicat în mod direct în acest proces. De asemenea, au fost prezenți, bineînțeles, Kirchweihvater-ul, „nașul rugii” Edwin Zaban, precum și Antte Unterweger din grupul de dans „Banater Kranz”, care s-a implicat activ în organizarea festivalului.
Seara a fost definită de buna dispoziție, de unitate și de bucurie, deoarece oamenii erau deja foarte entuziasmați de ziua următoare, când va avea loc hramul bisericii din orașul Lipova.
Sâmbătă, 2 septembrie 2023, a sosit momentul. Dis-de-dimineață, tinerii din ansamblul „Banater Rosmarein” și din grupul „Banater Kranz” au sosit la Școala Germană din Lipova. După perechile îmbrăcate în costume tradiționale, la Lipova au sosit și Muzicanții din Recaș. Toată lumea se pregătea pentru marele festival.
La ora 10:00 fix, a sosit momentul. Cuplurile îmbrăcate în costume tradiționale ale grupului Banater Rosmarein – toate în portul din Lipova, împreună cu perechile din grupul Banater Kranz și cu Muzicanții din Recaș, conduși de două perechi de copii de origine din Lipova și îmbrăcați în costum șvăbesc, s-au îndreptat de la biserică spre locul unde perechea principală de dans (Thomas Unterweger și colega sa) așteptau alaiul Kirchweih. Însoțită de acompaniamentul muzicienilor din Recaș, parada a pornit de pe strada Hașdeu, apoi pe strada Iancu-Jianu și în final pe strada Matei-Corvin. Aici se afla casa dansatorilor principali. Anul acesta, perechea principală a așteptat la casa familiei d-lui Edwin Zaban, nașul rusii, adică părintele Kirchweih-ului și președintele Forumului Democrat al Germanilor din Lipova, care a așteptat procesiunea în curtea sa împreună cu dansatorii principali. După ce au întâmpinat parada, s-au dansat câteva dansuri, iar enoriașii au putut să se întărească cu ceea ce s-a pregătit și oferit din partea familiei Edwin Zaban.
După dansuri, răcorirea și revigorarea tuturor participanților, tradiționalul discurs-urare de hram (Kirchweihspruch) din Lipova a fost ținut de pe o scară de către dansatorul principal. De ce a urcat acesta pe o scară? Bineînțeles, pentru a agăța Kirchweih-ul (sticla de vin frumos decorată) pe casa cuplului de dansatori principali, respectiv a d-lui Zaban, sub streașină. Acest lucru a făcut și mai vizibil faptul că sărbătoarea era în plină desfășurare.
De la casa familiei Zaban, am continuat pe strada Matei Corvin, prin strada Ștefan Cel Mare, loc în care, din nou, ne-am regăsit în fața Bisericii Romano-Catolice. De acolo alaiul a mers pe strada principală (Nicolae Bălcescu) până la primărie. Aici, participanții au fost așteptați de primarul Florin-Fabius Pera, dar și de doamna Regina Lochner, consulul Republicii Federale Germania. În mod tradițional, festiv, primarul și consulul au fost invitați la sărbătoarea de Kirchweih, adică de hram. După actul invitației, au urmat câteva dansuri, în care cuplul principal a dansat cu primarul și, respectiv, cu doamna consul. Bineînțeles, toate celelalte cupluri din grupurile „Banater Rosmarein” și „Banater Kranz” au fost, de asemenea, implicate activ tot timpul.
De la primărie ne-am întors la biserica parohială Sfântul Ioan de Nepomuk. Aici, Liturghia de hram al bisericii a fost celebrată de Andreas Reinholz – preot paroh în Maria-Radna. La celebrare a participat întreaga comunitate și oaspeții. Am avut onoarea de a ni se alătura și dl. dr. Johann Fernbach, președintele Forumului Democrat German din Banat. Cuplurile costumate în port popular, precum și ceilalți participanți la hram au făcut din biserică un loc de rugăciune plin de viață, unde bucuria și recunoștința au fost sărbătorite în această zi. Liturghia a fost celebrată în trei limbi: germană, română și maghiară. De aranjamentul muzical al celebrării euharistice s-a ocupat cantorul local István Strenger, care, împreună cu un cor mic, dar foarte vioi, a făcut din Sfânta Liturghie o experiență unică, deoarece s-au auzit și câteva cântece vechi, care se cântau des în Banat și care se mai cântă și astăzi (Hier liegt vor deiner Majestät; Verschwiegner Prediger etc.). Transmisia live a Liturghiei de hram a avut loc prin intermediul paginii de Facebook a Diecezei de Timișoara.
Sfânta Liturghie a fost urmată de câteva dansuri în fața bisericii, prezentate de ansamblurile „Banater Rosmarein” și „Banater Kranz”. Tot acolo s-a făcut și tradiționala, de acum, fotografie de grup.
După dansuri și poza de grup, a fost timpul pentru masa de prânz, pregătită în grădina Caritas Lipova. Aici, participanții au putut să se reîmprospăteze din nou, dar și să se relaxeze puțin, deoarece mai rămăsese puțin timp până la următorul punct din program.
La ora 17:00 am început din nou. Unde? Exact! La Biserica Romano-Catolică. Cuplurile costumate și muzicanții, precum și întreaga asistență a hramului, au fost din nou gata să mărșăluiască. Acum cu toții au mers de-a lungul străzii principale până la micul parc de lângă bazarul turcesc și biserica ortodoxă. Aici a avut loc tragerea la sorți a sticlelor de vin și a berbeculuu. Ca și anul trecut, tombola a fost moderată de Robert Rus într-un mod succint și plin de umor. Acest lucru a putut fi observat și de invitați, de curioși și de cei care sărbătoreau împreună cu ei. Doi copii cu origini în Lipova (care au fost prezenți și în timpul paradei) au ajutat la tragerea la sorți a sticlelor de vin și a berbecului.
Tombola nu a avut doar vinul și berbecul drept elemente centrale, ci și buna dispoziție, muzica și dansul. Muzicanții din Recaș ne-au încântat inimile cu muzica lor, în timp ce ansamblurile tradiționale „Banater Rosmarein” și „Banater Kranz” au încântat privirile cu dansurile lor.
După atâtea evenimente, se poate spune: a fost un Kirchweih de succes (din nou), dar ce ar fi un hram șvăbesc fără un bal de seară, adică un Kirchweihbal?
Bineînțeles, am continuat cu balul din Casa de Cultură a Armatei, așa cum o cunosc localnicii. Aici am continuat în acompaniamentul Muzicanților din Recaș și alături de dansurile grupurilor „Banater Rosmarein” și „Banater Kranz”. După ce grupurile menționate mai sus au prezentat câteva dansuri, scena a fost apoi liberă pentru toți cei care au dorit să danseze, acompaniați de aceiași muzicanți amintiți. Petrecerea și dansul au continuat până târziu în noapte, așa cum se cuvine la o sărbătoare de hram a bisericii.
A doua zi după Kirchweih, aproape totul părea să se desfășoare din nou ca de obicei în Lipova, dar încă se putea resimți și trăi bucuria sărbătorii. În plus, doamna Renate Pășcălău (născută Unterweger) a mulțumit și ea, la emisiunea în limba germană de la Radio Timișoara, tuturor participanților și organizatorilor pentru succesul hramului / Kirchweihfest-ului. Mulțumirile s-au îndreptat către domnul Edwin Zaban – Kirchweihvater / nașul hramului și președintele Formului local, către doamna Anette Unterweger și, bineînțeles, către părintele paroh Ioan Cădărean. Cu toții au muncit cu adevărat săptămâni întregi înainte pentru ca această sărbătoare să aibă loc. Nu putem decât să adăugăm mulțumirile noastre la aceste manifestări de recunoștință. Persoanelor deja amintite și tuturor participanților, le mulțumim din suflet pentru că au făcut posibilă această minunată sărbătoare. Dumnezeu să vă răsplătească!

Adrian Pășcălău-Kollár

Foto: Ioan Ciocani