Duminică, 8 decembrie 2019, Biserica romano-catolică din Bocșa Montană și-a sărbătorit hramul într-un cadru deja cunoscut și mult așteptat de bocșenii catolici sau de alte confesiuni.
Așadar, credincioșii prezenți la Sf. Liturghie celebrată de pr. Alin Irimiciuc cu prilejul praznicului Bisericii „Neprihănita Zămislire” au luat parte la un regal muzical – concert tematic de muzică sacră în cadru liturgic – pregătit și condus de prof.univ.dr. habil. Marius Manyov și susținut de excepționalele voci ale unor tinere frumoase precum: Lorena Crăciunescu, Rebeca Druțu, Estera Gârlea, Estera Madina, Maria Traleș, Alexandra Radu, Daniela Valache, Nicoleta Hăpăianu, Csilla Toth, Oana Apopei, Sabina Ștefănescu, Nicole-Melanie Maria și Marina Santrač (sopran solo). Iar acompaniamentul a aparținut inimoasei lector univ. dr. Marcela Sorina Costea (orgă).
Cu acest prilej, prof. dr. habil. Marius Manyov a prezentat, alături de studenți și masteranzi ai domniei sale, precum și alături de dr. Marcela Costea, cea de-a IV-a ediție a proiectului său muzical intitulat „Ora muzicii sacre apusene în Bocșa natală”, un proiect de suflet care, la acestă ediție, a continuat cu o lucrare purtând semnătura compozitorului Josef Gabriel Rheinberger: Missa în sol minor, op.187 „sincere in memoriam”, o misă dedicată dispariției lui Johannes Brahms.
În deschiderea sărbătorii Bisericii romano-catolice, prof.dr. habil. Marius Manyov, fiul al Bocșei, a precizat: „Tocmai în ideea de a sugera relația specială cu locul în care m-am născut și în care sper să mă întorc la un moment dat, am luat decizia de a iniția și dărui, aproape simultan, comunității din care provin, nu unul, ci două evenimente culturale deosebite: Festivalul-Concurs de romanțe și lied „Nicolae Florei”, derulat la nivelul comunității orășenești și, iată, Proiectul muzical multianual „Ora muzicii sacre în Bocșa natală”, destinat spațiului sacru al copilăriei mele. Revenind la programul muzical al Liturghiei Solemne de astăzi, acesta cuprinde, în afara celor cinci mișcări ale missei de tip Ordinarium practicate în spațiul liturgic romano-catolic (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus&Benedictus și Agnus Dei), motetul Exultate, jubilate, K 165 de W.A. Mozart pentru sopran solo și orgă, duetele pentru două voci egale feminine și orgă: Laudate Dominum de Ch. Gounod și Panis Angelicus din Messe Solennelle, op. 12 de Cézar Franck, urmând a se încheia cu un alt duet, de această dată pentru sopran și bas solo cu acompaniament de orgă: Ave Maria de P. Ralph.”
O seară minunată, o seară a bucuriei în unitate, oferită cu generozitate de artiști talentați și de un preot inimos, un preot care a oferit un extraordinar cuvânt de înțelepciune insistând pe verbul „a dărui”, dar și pe frumosul din viața noastră, trimițându-ne cu gândul la îndemnul gânditorului german Goethe: „nu lăsați să treacă nicio zi fără a citi, a vedea sau a asculta ceva frumos.”