2020. szeptember 5.-én ünnepi eseményre került sor a Bánsági- hegyvidéken, a ruszkabányai Kolping ház felszentelése alkalmából. Az ünnepi szentmisét román, magyar és német nyelven Călin Ciocian nándorhegyi plébános és Gödri István plébános –praeses Kolping Románia celebrálta, valamint Kapor János kisjenői plébános, Máthé Lajos újszentesi plébános, George Rădulescu szentandrási görögkatolikus plébános, utóbbiak a bánáti Kolping elnökségi tagjai és Flavius Jurcă nándorhegyi görögkatolikus pap. Résztvettek az ortodox egyház képviselői is: Sorin Toma, ruszkabányai és Ovidiu Ursu, a Szerbiai Timoc-völgyi papok.
Az eseményen jelen volt Daniela Bărbulescu,  Kolping Románia elnöke, Szabó János, Kolping Bánát elnöke, dr.ing. Christian Ghioncel, a Hegyvidéki Német Fórum alelnöke és Cristian Gheorghe, a Nexus Consult cég tanácsadója. A helyi hatóságokat dr. Ing. Adorian Solomonesc ruszkabányai polgármester és Nicolai Simonel alporgármester képviselte. A Kolping Románia és Kolping Bánát vezetőségi testületének tagjai is valamennyien jelen voltak. Az eseményen a következő települések Kolping egyesületeinek képviselői vettek részt: Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Ojtuz, Csanád, Kisjenő, Újszentes, Liebling, Ótelek, Pécska, Szentandrás, Temesvár Millennium, Temesvár Szűz Mária 89 és Nándorhegy.Jelen volt a nándorhegyi római-katolikus templom kórusának egy csoportja is. Az építőket Viorel Costandiș képviselte a Vosili Mateoedy SRL-től és Nicu Negrușa a Szykla Construct-tól, valamint Emil Pribil és Almăjan Livius helyi szakemberek.
A szentmise utáni agapé finom gulyását a csanádi Kolpingcsalád tagjai készítették, az ojtuzi önkéntesek támogatásával, a művészi programot pedig Szántó Árpád (Marosvásárhely) és Alexandra Vîntura (Ojtuz) biztosította. A ruszkabányai Kolping-ház a múltban számtalan szemináriumnak, tábornak és rendezvénynek adott otthont, azonban sürgős javításokra szorult, ezért néhány éve bezárták. A kiterjedt felújítási és átrendezési munkák eredményeként a ház teljesen új külsőt kapott, miközben megőrizte a múlt számos értékes tanúbizonyságát: a bútorok egy részét, a kezdeti nyílászárókat, a faburkolatokat és a padlót. A kő és téglafalakat kiemelték és láthatóvá hagyták, az őszinteség bizonyítékaként, hogy a ház történetének és hagyományainak minél több része megtekinthető legyen. A közösségi ház jelenleg 26 férőhelyet biztosít 10 szobában. Mindegyik szoba saját fürdőszobával rendelkezik, de van teljesen berendezett és felszerelt konyha, kandallós nappali és szemináriumi terem is. A ház vendégei élvezhetik a csendet és a pihenést, s újból kapcsolatba léphetnek a természet szépségeivel, felfedezve a fiatal önkéntesek által kijelölt ösvényeket. A ház beosztása, múltja és története mind arra szolgál, hogy közösségi élményeket nyújtson és újra felfedezhessük a lelki értékeket. Az épület egyik szobáját a helység utolsó plébánosának emlékére, Nikolaus Schwarz- szobának nevezték el. A plébános 40 évig szolgálta a ruszkabányai közösséget, Oroszországba deportálták, ahonnan sikerült elmenekülnie és hazatért.
Köszönet és hála a jelenlevőknek, az önkénteseknek, építőknek és mindazoknak, akik ezt a tervet támogatták!
Továbbra is várjuk önkéntesek jelentkezését, túravonalak megjelöléséhez.

Dobre Eduard
Forrás: Asociația Kolping