Idén januárban megrendezésre került a XXXIV. Ifjúsági Világtalálkozó Panamában. Az eseményen több mint 700 000 fiatal vett részt a világ minden tájáról. Romániából egy fiatalokból és szerzetesekből, papokból álló csoport utazott a dél-amerikai országba. A temesvári egyházmegyéből 10 fiatal vett részt. A találkozónak a témája: “Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nékem a Te igéd szerint.” (Lk 1:38).
A fiatalok jelentőségét ezen a világméretű eseményen Szentatyánk, Ferenc pápa jelenléte is kiemelte, aki biztató üzeneteket adott minden fiatal katolikusnak.

„Hálás vagyok azért, hogy részt vehettem a Panamában megrendezett Ifjúsági Világtalálkozón. Rendkívüli pillanatokat élhettünk meg Bocas del Toro Prelate-ban, ahol az Egyházmegyék Napjai kerültek megrendezésre, de a fővárosban is, ahol lehetőségünk volt látni és meghallgatni a Szentatyát. Kellemesen meglepetés volt a számunkra a szívélyes fogadtatás, amelyben két hétig a különböző családok részesítettek minket, valamint az is, hogy a helyiek hogyan éltik meg hitüket. A csúcspont az éjjeli szentségimádás volt, amikor nekünk, a temesvári egyházmegye fiataljainak, alkalmunk volt színpadra lépni, és a Szentatya közelében lehettünk. A kórus segítségével létrehozott szép, meghitt légkörben, a nemzetközi művészek segítségével néhány fiatal és több család is bemutatta életélményeit, valamint azt is, hogy Isten segítségével sikerült leküzdeniük a nehézségeiket. Ezek a vallomások nagy bátorítást jelentettek mindannyiunk számára! A világ minden tájáról származó fiatalokkal együtt voltunk imában az Oltáriszentség előtt, egész éjszaka a szabad ég alatt tartózkodtunk. Ugyanakkor voltak pillanatok, amikor a fiatalok táncokkal és dalokkal fejezték ki örömüket.
Vasárnap, napkelte előtt, a romániai csoport tagjai szívükben nagy örömmel és lelkesedéssel indultak arra a helyszínre, ahol Ferenc pápa a záró szentmisét bemutatta. Lenyűgözött a jelenlévő fiatalok tömege. Kellemes érzés volt látni, hogy annyi ember gyűlt össze ugyanazon a helyen ugyanazzal a céllal: a hit megvallására.
Köszönöm mindazoknak, akik imádkoztk értünk, hogy szerencsésen érjünk oda és megélhessük ezt a csodálatos tapasztalatot.
Végezetül arra szeretném ösztönözni az egyházmegye fiataljait, hogy vegyenek részt az egyházi tevékenységekben, mert “Te nem vagy Isten jövője: te Isten jelene vagy!” (Adrian Ioncsov, a Jubilate csoport tagja, nagyszentmiklósi Avilai Szent Teréz plébánia)

„Számomra az Ifjúsági Világtalálkozó a szellemi gazdagodás és a Krisztushoz való visszatérés időszaka volt. A Panamába való utazásunk a hit felfedezését, megnyilvánulását  is jelentette. Ebben voltak példaképeink a Világnap lelki patrónusai: Keresztelő Szent János, II. Pál pápa, Szent Joselito Sanchez, Szent Juan Diego, St. Carlo Acutis. Ugyanakkor a hit megélésére láthattuk példákat a barátságos és nyíltszívű helyiek között is, akik örömüket, együttérzésüket és elismerésüket tolmácsolták felénk és nagyon vendégszeretőek voltak, valamint a világ kontinenseiről érkezett összes fiatalban, akik rendkívüli módon fejezték ki Krisztus iránti szeretetüket.
Ferenc pápa jelenléte körünkben igazi tanúságtétellé változtatta ezt az ifjúsági találkozót, amit a rendezvény mottója is tükrözött: “Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nékem a Te igéd szerint.” (Lk 1:38).
A román és a magyar nyelvű katekézisek, amelyeket Böcskei László nagyváradi megyéspüspök tartott, lelki feltöltődést jelentett a számunkra, segítve hitünk elmélyítését. Az egyházmegyei napok tapasztalata különleges volt. Az országba érkezésünk pillanatától fogva a Bocas del Toró-i területi prelatúra Jézus Legszentebb Szíve plébániájáról származó fiatalok nagyon örvendtek a jelenlétünknek, dallal, tánccal köszöntöttek és harapnivalóval vártak bennünket, mint ahogy a plébániájukon töltött időszak minden napján. Brazíliából, Argentínából, Kanadából, Svájcból, Mexikóból származó fiatalokkal együtt 5 napot töltöttem Changuinola Jézus legszentebb Szíve plébániáján, Bocas del Toro tartományban, ahol részt vettem a szentmiséken, imádkoztunk, megismertük a helyi hagyományokat és szokásokat. Szép emlékeket hoztunk magunkkal, amelyeket nem tudunk könnyen elfelejteni.” (Raul Ciocani, Jubilate csoport tagja, óbesenyői plébánia)