Keresztény pedagógusok lelkinapját szervezte meg a Temesvári Római -Katolikus  Püspökség.  A rendezvényre 2019. február 23-án, szombaton került sor Máriaradnán.  Célja a keresztény szellemű pedagógusok lelkiekben való gazdagodása.  A program keretében egy magyar és egy román nyelvű csoport részére tartottak előadást. A magyar foglalkozást P. Zsódi Viktor, szegedi piarista atya, míg a román nyelvűt Riba Ioan, a bukaresti Szent József Katolikus  Főgimnázium lelkiigazgatója tartotta.
A pedagógus erőforrásai című színes, érdekes, előadásban  Zsódi atya tanulságos példákat hozott, saját nevelési tapasztalatait osztotta meg velünk.  Egy érdekes csapatjátékra is sor került, ahol az együttműködésnek és a lényegre való figyelésnek kulcsszerepe volt.
Zsódi atya második előadásának a címe  A gyermek mint ajándék, ráirányította figyelmünket arra, hogy mindenki a maga módján szeret,  mint ahogy ez kiderül Gary Chapman  „Az öt szeretetnyelv” című könyvéből. Ámulattal tudatosúlt bennünk, hogy a szeretetnyelvek az Istennel való kapcsolatban is érvényesülnek és felfedezhetőek.
A finom ebéd és gyónási alakalom  után kiscsoportos beszélgetésre került sor, melynek témái: céljaink és az Istenkép. A csoportok fohászokat fogalmaztak, melyek könyörgésként szolgáltak a rendezvényt záró szentmisében. Felemelő érzés volt a kegytemplomban, Ft. Szilvágyi Zsolt által  bemutatott szentmisén résztvenni, ahol a felajánló résznél saját felajánlásaink is az oltár elé kerültek egy szívecskére írva.  A mise végén útravalót kaptunk, egy gyertyát, mely útal a jézusi mondásra, hogy „Ti vagytok a világ világossága…” (Mt5,14) , a rajta lévő üzenet pedig ez volt: „Nevelésre születtél”. Ez erőt önt belénk, hogy igenis jó helyen vagyunk, ez a hivatásunk, itt kell továbbvinni a lángot.
Köszönjük a lehetőséget, a lelkiekben való gazdagodást és új kollégákkal való megismerkedést.
Back Mária, az aradi Csiky Gergely Főgimnázium hitoktatója és könyvtárosa