„És a sorsunk, hogy összetartozunk, Isten jóságában bízunk, adjuk hát tovább, és így jön létre új világ.” – ezek a sorok, ez a refrén idén május 9-12. között gyakran felcsendült a temesvári egyházmegye több templomában, az 55. Nemzetközi Kolping Zarándokút a békéért rendezvény (gyalogos túra) alkalmából. Az idei zarándokút mottója: Élj felelősen – cselekedj szolidárisan!
A gyalogtúrát a „Millenium”, a „Sfânta Maria Timișoara ’89” és a „Dumbrăvița” Kolpingcsaládok szervezték, a Romániai Kolping Szövetség együttműködésével, és 11 európai országból 250 résztvevőt gyűjtött egybe. Az egyesület sajtóközleménye szerint: „A Nemzetközi Kolping Zarándokút a békéért az Európai Kolping Szövetség legrégebbi rendszeresen megrendezett eseménye. Ez az esemény sokéves hagyományra tekint vissza és mély elkötelezettséget jelent a béke, a szolidaritás és a kulturális sokszínűség globális előmozdítása iránt.” Az eseményen részt vett Msgr. Christoph Huber, a Kolping International általános prézese.
A rendezvény május 9-én, csütörtökön a temesvári Szent György római katolikus székesegyházban, az Úr mennybemenetele ünnepének alkalmából tartott német, angol, magyar és román nyelvű szentmisével kezdődött, amelyet Pál József Csaba megyés püspök celebrált. A szentmise zenei szolgálatát Bajkai-Fábián Róbert székesegyházi orgonista látta el.
Homíliájában a főpásztor kiemelte: – A mai ünnepnek kettős jelentése van: Jézus felment a mennybe, és mégis velünk maradt. Ő a mi közösségünk és egységünk alapja. Jézus azért jött közénk, hogy megmutassa, elhozza nekünk a Szentháromság szeretetét.
Május 10-én a központi esemény a zarándokút volt, amely a buziásfürdői római katolikus templomból indult, ahol a résztvevőket Vodila Szilárd helyi plébános üdvözölte, majd Kapor János kisjenői plébános, Kolping Banat római katolikus prézese tartott elmélkedést. A templomból kiindulva a jelenlévők mintegy 11 km-t gyalogoltak a Szilasi-dombon lévő szőlőültetvényeken keresztül az Aramic pincészethez. A gyalogtúra során a jelenlévők megálltak a dombon emelt Szent Orbán kápolnánál is. A gyalogtúrán részt vett George Rădulescu szentandrási görögkatolikus plébános, Kolping Banat görögkatolikus elöljárója és Máthé Lajos újszentesi plébános. Délután 6 órakor Msgr. Christoph Huber, a Kolping International általános prézese a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban celebrált szentmisét. Itt a jelenlévőket Dumitru Daniel helyi plébános üdvözölte. A liturgia zenei szolgálatát Emil Dumitresc kántor látta el.
A következő napon, május 11-én, szombaton a zarándokút Temesváron folytatódott. A résztvevők reggel a Kolping háztól indultak, majd elmélkedésre és lelki feltöltődésre megálltak az Új Ezredév Református Központban. Az útvonal a Bega-csatorna mentén húzódó gyalogos sétányon folytatódott az ortodox érseki székesegyházig, majd a Győzelem téren keresztül a 700-as piac melletti görögkatolikus templomig, ahol szentmisét celebráltak. A kétnapos gyalogtúra során a résztvevőket a Máltai Szeretetszolgálat temesvári filiájának önkénteseiből álló elsősegély csapat kísérte, és nyújtott segítséget szükség esetén. Este 7 órától a Corneliu Miklosi Tömegközlekedési Múzeumban került sor az 55. Nemzetközi Kolping Zarándokút a békéért záróünnepségére, amelynek során átadták a zászlót az 56. rendezvény szervezőinek: a Kolping Südtirol / Dél-Tirol képviselőinek.
Május 12-én, vasárnap a szervezők két fakultatív programot javasoltak: zarándoklat a máriaradnai kegytemplomhoz vagy indulás Brassóba. Ennek megfelelően egy nagyszámú csoport, 90 személy a radnai bazilikát választotta, ahol szentmisén vettek részt, amelyet Kapor János kisjenői plébános mutatott be. Koncelebrált Josef Stampfl plébános, a dél-tiroli Kolping Meran elöljárója.
A zarándokút hivatalos honlapja (https://friedenswanderung.kolping.ro/ro/informationen/) szerint az első Nemzetközi Kolping Zarándokutat a Békéért 1968-ban szervezték meg. Számos svájci, németországi és luxemburgi Kolping-tag találkozott Sachseln/Sarnenben, ahol liturgiákat celebráltak, imádkoztak és aktuális európai kérdéseket vitattak meg. A fő cél a demokrácia, az igazságosság és a béke iránti elkötelezettség volt. Az 1968. május 26-i esemény végén a résztvevők úgy döntöttek, hogy ez a találkozó nem maradhat egyszeri alkalom, ezért egy évvel később újabb zarándokútra hívták őket, ezúttal Luxemburgba. Az ötödik alkalom óta nők, és a vasfüggöny leomlása után a közép- és kelet-európai Kolping-tagok is részt vesznek rajta.

A temesvári Püspökség sajtóirodája