Szentatyánk, Ferenc pápa az Amoris laetitia Családév keretében bevezette a „gyökereket őrző” nagyszülők és idősek ünnepnapját, amelyet idén Szent Joachim és Szent Anna liturgikus emléknapjához közel eső dátumon, a hónap negyedik vasárnapján tartanak.
Ferenc pápa kérése, hogy f. év július 25-én, vasárnap a plébániákon emlékezzenek meg a nagyszülőkről és az idősekről, a szentmiséken imádkozzanak értük, ha lehetséges, szervezzenek nekik megfelelő lelki programot vagy keressék fel őket otthonaikban.
A temesvári egyházmegyében 2021. július 26-án, hétfőn a Szent Anna és Szent Joachim-napi máriaradnai zarándoklat keretében lelki napot szerveztek a nagyszülőknek és időseknek akik az egyházmegye több plébániájáról szervezett csoportokban érkeztek, mint például: Arad – Mikelaka, Arad – Séga, Majláthfalva, Temesvár IV – Józsefváros, Temesvár VI – Tesöld, Temesvár VII – Szabadfalu, Lugos, Szörénybuzás.
A nap szentmisével kezdődött, amelyet Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök, Temesvár IV -Józsefvárosi plébános celebrált a többi egyházmegyés pappal, akik elkísérték a híveket. A szentmise után közös Keresztutat végeztek a kegyhely mögött levő dombon. Délután pedig tanúságtételek hangoztak el „A hit megélése, hivatás és küldetés időskorban.” témában. Azok között akik tanúságot tettek az idős kor megéléséről és arról, hogy ők hogyan élik meg hitüket: Káfonyi család, Budău család, Glückert Marie-Gudrun, Schönstatti Márianővér, Ft. Heinrich József atya,Ferencz Janka. A tanúságtételt kiscsoportos beszélgetések követték, majd mindazt ami ott elhangzott bemutatták egy plénumon s közös imával zárták a napot.