A resicabányai Kereszt-dombon lévő feszületet, amelyet a helyi lakosok Herglotz keresztje néven is ismernek, 1874. június 29-én emelték a városi vasmunkások az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeinek és áldozatainak emlékére. Georg Hergoltz a helyi Bürgergarde, vagyis a resicabányai nemzetőrség parancsnoka volt, aki elesett a csatában, és a fém keresztet a családja kezdeményezésére a város legmagasabb pontján állították fel. Az 1848-as harcokban a város védői ennek a magaslatnak a tetején szerelték fel azt a helyben készült ágyút, amelynek segítségével egy ideig távol tudták tartani a várostól az orsztrák császár határőr csapatait. A dombon felállított első keresztet éppen ebből az ágyúból öntötték a helyi vasmunkások.
A kereszt-emlékművet 2000 – 2001. között a helyi közösség, valamint egy több bel- és külföldi egyesületből alakult csoport támogatásával felújították. Ünnepélyes megáldására 2001. június 28-án került sor a helyi római katolikus, evangélikus-lutheránus és ortodox lelkipásztor részvételével. A feszületnél azóta több kulturális és megemlékező rendezvényt szerveztek.
Mivel a kereszthez kálvária is vezet, 1924-től a hívő emberek nagyböjti körmeneteket és ájtatosságokat tartottak és tartanak ott.
Az emlékmű az eltelt évek folyamán megrongálódott, ezért a resicabányai Polgármesteri Hivatal jóvoltából az elmúlt hetekben elkezdődtek a felújítási munkálatok, amelyek nemsokára be is fejeződnek. A kivitelező cég a lugosi SC Dirksen Special Beton SRL. Mivel a kereszthez elég nehéz felkapaszkodni, az építőanyagokat is körülményes volt feljuttatni, ugyanakkor a hideg napokon a metsző szél is nehezítette a munkát, a felújításért külön elismerés és köszönet illeti a cég alkalmazottait.
A felújítási munkálatok vezetője, Ioana Mihăiescu építész elmondotta: külön öröm a számára, hogy részt vehetett ebben a munkálatban és sikerült újra megszépíteni a város egyik emblematikus jelképét.

Erwin Josef Ţigla
(Fordítás és szerkesztés: a temesvári Püspökség sajtóirodája)