Acest proiect a avut ca scop final educarea în vederea dezvoltării capacităților de a fi cetățeni mai buni ai Uniunii Europene, de a lucra, învăța și crește împreună, pentru o Europă mai unită, astfel încât valorile Uniunii Europene să fie armonizate cu valorile creștine
Parteneri ai proiectului: Új Város Alapítvány (Ungaria), Asociația Opera preasfintei Maria – Mișcarea Focolarelor (România); Pontes (Republica Cehă).
Gazda evenimentului a fost locul de pelerinaj marian numit ”Muntele Maicii Domnului”, locaș situată în Králiky, localitate în care sălășluiesc aproximativ 5000 suflete, prima oară fiind atestată istoric în anul 1367. Construirea lăcașului de pelerinaj a început în anul 1696. Potrivit anumitor mărturii, pe locul bisericii de astăzi se afla un sanctuar precreștin. Chiar și cu mâinile goale, oamenii cărau cherestea și pietrele pentru construcție și lucrau fără să ceară nimic în recompensă. Clădirea a continuat rapid, iar patru ani mai târziu, la 21 august 1700, icoana reprezentând chipul miraculos al Maicii Domnului a fost transferat în biserica care a fost sfințită în aceeași zi.
Temele discutate în cadrul conferințelor au fost diferite: ”Economia lui Francisc”, ”Știri false”, scrisorile enciclice ”Laudato Si” și ”Fratelli Tutti” – din cadrul cărora au fost dezbătute punctele esențiale.
Pentru problemele cu care se confruntă Europa în momentul de față (focus exclusiv pe profit, excluziune socială, inegalitate de sexe, trafic de persoane, migrațiune, războaie, foamete, încălzire globală, depresie etc.), mesajul transmis tinerilor de Sfântul Părinte Papa Francisc este acela al speranței – a spera la o lume mai bună este o misiune încredințată în special tinerilor – Timpul de acțiune este acum; nu este niciodată prea târziu să întreprinzi ceva.
Întâlnirea tinerilor din Cehia s-a putut bucura și de prezența doamneiMichaela ŠOJDROVÁ, membră în Parlamentul European, care a prezentat câteva atitudini necesare pentru a fi un bun cetățean. Totodată, dna. ŠOJDROVÁ a și răspuns cu mare deschidere tuturor întrebărilor adresate de tineri. Astfel, toți cei prezenți au putut concluziona că scopul educației este creșterea personală direct îndreptată spre binele comun.
Aflat într-o scurtă vizită la mănăstire, E.S. Jan Vokál, episcop de Hradec Králové, a dorit să ofere o binecuvântare tinerilor participanți în cadrul acestui proiect, invocând protecția Sfintei Fecioare Maria asupra tuturor celor prezenți.
Un alt subiect care a înflăcărat inimile tinerilor a fost reprezentat de ”Visul Chiarei pentru noul milenium”. Astfel, tinerii au primit orientări noi, pe care le pot purta în suflete și le pot realiza începând de acum:
- Să viseze la un dialog care ajută ca iubirea să se dezvolte între Biserici, pentru a putea ajunge la o singură Biserică a lui Cristos;
- Să viseze la o lume fără războaie, încercări, foamete și fără milioanele de lucruri rele care se întâmplă;
- Să viseze la un dialog plin de viață și activ, între oameni de diverse religii, pentru ca iubirea să fie cât mai reală;
- Să viseze să reușească astfel încât valorile creștine să fie valorile universale, ale lumii întregi;
- Să viseze la o legătură bazată pe Sf. Scriptură nu doar între indivizi, ci și între grupuri, mișcări, religii, între oameni diferiți și state, pentru ca iubirea să devină un lucru logic și obișnuit; Să existe o comuniune universală de bunuri: pentru ca fiecare dintre noi să aibă o viață decentă;
- Să viseze la o lume unită sub o singură autoritate. Să creeze unitate în diversitate;
- Să viseze să percepem gustul raiului, încă de pe pământ, atât cât este posibil.
Visăm mult, însă avem un milenium să realizăm acestea.
Thabitta Kozilek