Participanții la întâlnirea prietenilor rețelei Împreună pentru Europa / Together for Europe, eveniment desfășurat la Timișoara în perioada 16-18 noiembrie au avut ocazia de a participa la multe programe menite în a sublinia importanța unității între Biserici, mișcări ecleziale, asociații bisericești, și bineînțeles între creștini, oamenii de bună credință, atât pe bătrânul continent cât și în întreaga lume. În cele ce urmează vă prezentăm câteva momente ale celei de-a doua zile a evenimentului.
Vineri, 17 noiembrie înainte de masă dl. Herbert Lauenroth, reprezentant al Mișcării Focolarelor din Germania și membru al rețelei „Împreună pentru Europa“ a ținut prelegerea intitulată „Cultura creștină care modelează viitorul – Perspective pentru Împreună pentru Europa“. Cadrul muzical a fost asigurat de dl. Joachim Schmutz, conducător al CVJM (Christlicher Verein Junger Menschen) din München împreună cu trei colegi.
A urmat un moment ecumenic, la program participând Excelența sa Iosif-Csaba Pál, episcop diecezan, Excelența Sa Ioan Călin Bot, episcop greco-catolic de Lugoj, P.S. Lucian Mic, episcop ortodox al Caransebeșului și Reinhart Guib, episcop al Confesiunii Evanghelice Augustane (C.A.) din România. P.S. Lucian a fost însoțit la Timișoara de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeșului, care a asigurat cadrul muzical al acestei părți a întâlnirii.
Pentru început pe scenă au urcat trei familii din Banat: familia Cozmuța din Oravița, aparținând Mișcării Focolarelor, familia Costescu și familia Sabău, membri ai mișcării Drumul Neocatecumenal. Tema mărturiei lor a fost conviețuirea interconfesională și viața familială clădită pe membri aparținând diverselor confesiuni.
„Suntem aici, câțiva episcopi, care încercăm să construim unitatea între noi și să ajutăm popoarele noastre pentru a trăi în înțelegere și pace – a spus în continuare P.S. Iosif Csaba Pál, introducând astfel discursurile colegilor episcopi. E.S. Ioan Călin Bot, episcop greco-catolic de Lugoj a menționat: „Salutul nostru, al Bisericii de rit bizantin este: Cristos în mijlocul nostru! Noi am fost formați ca și seminariști, mai apoi ca și preoți, iar la rândul nostru am format seminariștii și preoții la o maximă deschidere în privința ecumenismului, căutând maximul comuniunii cu celelalte culte.“
În cuvântarea sa rostită în limba germană, episcopul evanghelic Reinhart Guib a subliniat: „Multiculturalitatea și multiconfesionalitatea în Banat, în Timișoara, în Reșița, în Caransebeș are o tradiție de peste 200 de ani. În România de 32 de ani există asociația socială ecumenică AIDRom, Asociația Ecumenică a Bisericilor din Romania, din care fac parte Biserica Ortodoxă Română, Biserica Reformată, Biserica Luterană, Biserica Presbiteriană Sinodală Evanghelică Luterană și Biserica Ortodoxă Armeană. Astăzi această asociație îi ajută și pe refugiații sosiți din Ucraina.“
În discursul său PS Lucian, episcopul ortodox al Caransebeșului a menționat: „Mulțumin Dumnezeului celui viu căci ne-a adunat astăzi aici în Capitala Culturală a Europei, în capitala Banatului, Timișoara ca să dăm fiecare o mărturie despre unitatea și frățietatea în Cristos și cu Cristos. Numai prin iubire, pace și înțelegere putem arăta tuturor că suntem botezați în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh și suntem fii ai Învierii lui Cristos.“
În continuare patru preoți au dat mărturie despre cum au descoperit ei importanța unității. Au vorbit pe rând Pr. Alin Câmpean, preot ortodox, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului, Pr. Ovidiu Cozmuța, protopop greco-catolic de Oravița, Pr. Nicolae Chiosa, preot ortodox, profesor și inspector școlar în cadrul Episcopiei Caransebeșului și Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral al Episcopiei de Timișoara.
Programul desfășurat înaintea prânzului s-a încheiat cu prelegerea prof. Philip McDonagh, director la Centrul pentru Religie, Valori Umane și Relații Internaționale de la Dublin City University, intitulat: „Politicile sociale ale UE: ce contribuție putem oferi“.
În spiritul ecumenismului a avut loc și întâlnirea oaspeților cu Î.P.S. Ioan Selejan, arhiepiscopul ortodox al Timișoarei și mitropolitul Banatului în Catedrala mitropolitană, unde cei prezenți au participat la o vecernie.
„Rugăciunea din seara aceasta ne pregătește pentru veșnicie. Călătorim împreună cu Cristos pe cărarea veșniciei. Eu acum mă despart de Dumneavoastră pentru că mă duc să mai săvârșesc încă o vecernie în seara aceasta, dar de data aceasta nu după carte, ci o vecernie a inimii. Am în mașina cu care am venit aici alimente pentru o familie cu 12 copii, și mă duc la ei acum, ca să aibe ce să mănânce în seara aceasta. Aceasta va fi vecernia inimii mele diseară. Rămâneți cu bine și călătoriți mai departe cu credință“ – li s-a adresat celor prezenți la sfârșitul vecerniei ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului.
Deoarece ploaia torențială, neobișnuită pentru această lună a anului, nu a permis oaspeților să se deplaseze pe jos de la Catedrală la Monumentul Eroilor Revoluției din 1989, rugăciunile ce urmau a fi rostite acolo, au fost rostite la intrarea în biserică. La lumina caldă a lumânărilor cei prezenți s-au rugat împreună pentru toate victimele războaielor și a conflictelor armate din lume.
Întorși înapoi la Hotel Timișoara, oaspeții au participat la un program așa-numit microfon deschis, când fiecare putea să împărtășească cu ceilalți din experiențele și impresiile acestei zile. Moderatorii serii au fost dl. Gerhard Proß, inițiator și membru al rețelei Împreună pentru Europa și E.S. Iosif Csaba Pál, episcop diecezan.
Programul serii s-a încheiat cu impulsul meditativ al pastorului evanghelic Thomas Römer din München, membru al conducerii rețelei Împreună pentru Europa, respectiv rugăciunea rostită de către Sr. M. Lioba Ruprecht, soră mariană de Schönstatt. Acestui moment spiritual s-au alăturat și mai mulți participanți, care au citit în diferite limbi următoarea rugăciune:
„Isuse, spunem da poruncii tale și reînnoim în această zi legământul nostru de iubire reciprocă. Te rugăm, întărește iubirea noastră prin Duhul Sfânt și fii tu în mijlocul nostru, așa cum ai promis. Lucrează tu în noi și prin noi, atunci când muncim împreună pentru împărăția Ta.“ Cadrul muzical al serii fost asigurat din nou de grupul d-lui Joachim Schmutz.
Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara