Începutul anului școlar din septembrie 2020 va rămâne cu siguranță memorabil pentru o lungă perioadă de timp, atât pentru pedagogi, cât și pentru elevi. Datorită epidemiei de coronavirus, nu numai că s-a renunţat la organizarea tradițională și solemnă a evenimentului, dar și ordinea orelor de curs s-a schimbat, deoarece măsurile de prevenire a infecției cu coronavirus fac imposibilă respectarea obiceiurilor anterioare. Despre toate acestea am discutat cu Pr. Zoltán Kocsik, directorul Liceului Romano-Catolic Gerhardinum în prima săptămână a anului şcolar 2020-2021.
– Părinte Director, în ce circumstanțe a început acest nou an școlar la Liceul Romano-Catolic Gerhardinum
– Profesorii și elevii au așteptat deja cu nerăbdare să înceapă școala, întrucât nu ne-am mai întâlnit personal de o jumătate de an. Ne-au lipsit conversațiile și învățarea comună, directă. Din păcate, odată cu începerea școlii, vechea viață obișnuită, de elev și profesor, nu a fost restabilită. Viața de zi cu zi trebuie să fie organizată cu mare responsabilitate. În timpul epidemiei, elevii, profesorii și personalul școlii trebuie să respecte trei reguli importante: purtarea permanentă a măștii de protecție, păstrarea distanței de siguranță și dezinfectarea regulată a mâinilor. Organizarea orelor de curs reprezintă o mare provocare, dar totodată şi funcționarea internatului este o problemă ce trebuie coordonată. Grupele de grădiniță, școală elementară, școala primară și liceul s-au împărțit fiecare în două grupuri, pentru a participa la cursurile școalare la fiecare două săptămâni. În săptămâna în care trebuie să rămână acasă, elevii participă însă la cursuri online. Pentru a face acest lucru, liceul Gerhardinum folosește interfața web moodle. Aceasta presupune o clasă virtuală, lecții virtuale. În această interfață, toată lumea poate găsi lecții și teme pentru elevi. Profesorii încearcă să predea majoritatea lecțiilor la fiecare două săptămâni la cursul de la şcoală. Pe interfaţa online vor fi postate sarcini mai repetitive şi scurt-metraje legate de lecţie. O excepție de la aceasta sunt clasele a VIII-a şi cele două clase a XII-a. Astfel, cele trei clase terminale participă săptămânal la cursuri.Odată cu respectarea regulilor de precauţie, cazarea în internat se dovedeşte a fi cam „îngustă.“ Deoarece trebuie să asigurăm o distanță adecvată, putem găzdui doar câte trei elevi într-o cameră. Acesta este motivul pentru care conducerea școlii a decis ca elevii de liceu să urmeze cursurile școlare doar la fiecare două săptămâni. Sala de mese poate fi utilizată simultan doar de elevii unei singure clase. Nu mai mult de 15 elevi pot fi în același timp în sala de mese.Sălile de clasă, coridoarele, toaletele sunt dezinfectate de mai multe ori pe zi. Dorim să mulțumim şi pe această cale personalului nostru pentru această muncă depusă.
– După care sistem se desfăşoară predarea orelor?
– Deocamdată, școala funcționează conform „scenariului galben“, adică are loc educația hibridă, cursuri mixte (prezență fizică și ore online). În cazul claselor cu număr mai mare de elevi, doar jumătate dintr-o clasă participă la lecțiile zilnice, în cazul claselor mai mici, elevii vin la școală la fiecare două săptămâni. După cum am menționat, școala folosește din aprilie 2020 interfața moodle. Aici sunt postate lecțiile, temele, fișele de lucru, scurtele filme și jocurile didactice. Dacă situația devine mai gravă și „scenariul roșu“ va intra în vigoare, lecțiile vor fi difuzate pe aplicația Zoom.
– Există un decalaj de timp în ceea ce privește începutul orelor de clasă și pauzele?
– Elevii pot intra în școală încă de la ora 7.30, prin două porți. Preșcolarii, cei din clasa pregătitoare, elevii de gimnaziu și elevii de liceu intră pe poarta principală. Colegii lor din clasele I-IV intră prin cealaltă poartă. Copii de la grădiniţă şi preşcolarii pot fi însoţiţi de părinţi până la poartă, unde sunt aşteptaţi de educatori şi învăţători. Unele clase încep cursurile la ora 8:00, altele la 8:10. Activitățile de grădiniță încep la ora 8:30. 
– Există vreun profesor, învăţător sau educator în pericol?
– Nu, din fericire situația este bună și nu e nimeni în pericol.
– Vă mulțumim pentru conversație.
(Interviu realizat de Biroul de Presă al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara)