În perioada 18-25 ianuarie 2022 se desfășoară Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor avândca motto: „Căci am văzut steaua lui la răsărit şi am venit să-l adorăm“ (Mt 2, 2).
Joi, 20 ianuarie a.c, a avut loc o întâlnire ecumenică de rugăciune, la Biserica Greco-Catolică “Nașterea Maicii Domnului” din Oțelu-Roșu, cu participarea comună a E.S. Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara, E.S. Ioan-Călin Bot, episcop auxiliar de Lugoj și PS Lucian Mic, episcop ortodox al Caransebeșului, fiind reuniți totodată și decani/protopopi și preoți aparținând celor trei confestiuni, dar și reprezentanții primăriei și consiliului local Oțelu-Roșu.
Seara de rugăciune comună a debutat cu salutul episcopului auxiliar de Lugoj, Ioan Călin Bot, care a transmis cu această ocazie și salutul E.S. Alexandru Mesian, episcop diecezan de Lugoj. P.S. Ioan le-a transmis tuturor celor prezenți că bucuria cea mai mare a întâlnirii este aceea că însuși Cristos se bucură văzând credincioșii rugându-se împreună. Totodată, preasfinția sa a menționat că este deosebit de recunoscător E.S. Iosif Csaba Pál și PS Lucian Mic pentru inițiativa acestei întâlniri.
Ulterior, întreg poporul lui Dumnezeu prezent la întâlnire s-a rugat împreună Acatistul Maicii Domnului, rugăciune oficiată de părintele protopop Flavius Manuel Jurca, paroh greco-catolic de Oțelu Roșu cu binecuvântarea și participarea P.S. Ioan, urmată de vestirea cuvântului Sfintei Evanghelii după Matei (2,1-12), fragment vestit de părintele arhidecan al Banatului Montan, Mihai Titi Dumitresc.
În cadrul cuvântului de învățătură al episcopului diecezan de Timișoara, Iosif Csaba Pál, acesta a transmis fraților și surorilor în Cristos că: “În istoria noastră personală nu întotdeauna am fost călăuziți de lumina cea adevărată, care este Isus Cristos. În Evanghelie am auzit atât despre magi, cât și despre Irod. Magii merg cu perseverență în căutarea lui Dumnezeu. Vor să-L adore pe Dumnezeu. Pentru aceasta acceptă și suferințele și greutățile drumului. Irod, însă, se gândește doar la sine; la eventualele avantaje ale sale. (…) Irod este plin de frică și furie; în Irod vedem neliniștea oamenilor care au o problemă cu ei înșiși; nu sunt în pace cu sine și nici cu cei din jur. Acest Irod poate să locuiască și în noi; când ne temem că putem pierde o poziție, un scaun. Așa cum neliniștea vine din interiorul omului, din inima sa, din dezordinea de acolo, tot așa și pacea poate veni tot din inima omului, dacă acea inimă l-a primit pe Isus. Cel care îl caută pe Cristos are pace. Din întâlnirea cu Cristos vine pacea. Oamenii care au pace au lumină, au blândețe și trăiesc în speranță.” Mesajul episcopului diecezan de Timișoara s-a încheiat cu un îndemn profund: ”Să fim uniți cu El, ca să putem fi uniți și între noi.”
“Zilele acestea ne vom ruga împreună ca toți sfinții să ne ajute, la împlinirea timpurilor, să fim cu toții una. Fiindcă Mântuitorul se roagă pentru unitatea Bisericii universale” au fost cuvintele de debut ale mesajului transmis de PS Lucian Mic. Totodată, episcopul de Caransebeș, a menționat că “Nu vom rezolva problemele privind unitatea aici și acum. Dar și această întâlnire este un pas mărunt, făcut spre unitatea pentru care ne rugăm și pe care o dorește Mântuitorul Isus Cristos.” Citând lucrarea Sfântului Ciprian de Cartagina, ”De catholicae ecclesiae unitate”, episcopul a mai transmis că: “Episcopii sunt legați unii de alții prin legea dragostei și a armoniei neîmpărțite, sub conducerea Sfântului Duh. Nimeni nu îl poate avea tată pe Dumnezeu, dacă nu are Biserica drept mamă.(…) Să punem un început bun vieții noastre duhovnicești și unității dintre noi, credincioșii”.
Pr. Flavius-Manuel Jurca, protopop și paroh al comunității greco-catolice din Oţelu Roşu a încheiat întâlnirea ecumenică printr-un îndemn: ”Unitatea dintre noi va fi posibilă atunci când Cristos va dori aceasta. Până atunci, însă, ceea ce noi putem face este de a ne sta unul altuia mai aproape. De a avea puțin mai multă deschidere unul față de celălalt și de a lăsa deoparte ceea ce ne-ar putea separa, pentru a găsi punctele comune. A fi om, avânt prototipul Fiului lui Dumnezeu. Să mergem pe urmele Sale pentru a ne regăsi unul cu celălalt.”
La final, preasfințitul părinte episcop Ioan a înmânat cadouri simbolice confraților episcopi: câte o icoană și vin. Deși nu se poate celebra Euharistia încă împreună, totuși fiecare poate celebra cu vinul primit în dar de la ceilalți. Și părintele greco-catolic Ciprian Barcan a fost onorat de preasfinția sa, pr. Ciprian fiind ctitorul acestei biserici parohiale. Domnul vice-primar a primit la rândul sau o carte-simbol pentru a o folosi în activitatea sa în slujba comunității.
Cadrul muzical al acestei întâlniri de rugăciune a fost asigurat de corul mănăstirii greco-catolice Preasfânta Treime din Giroc. Devoțiune a fost transmisă live pe paginile de Facebook ale episcopiilor de Lugoj și de Timișoara, fiind documentate fotografic de toate trei episcopiile implicate. Au participat credincioși ortodocși, greco-catolici și romano-catolici din Oțelu-Roșu, Băuțari, Caransebeș, Reșița și de pe valea Bistrei.
Biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara