Una dintre cele mai vechi așezăminte de pe teritoriul Diecezei de Timișoara, de după eliberarea de sub dominația otomană și una dintre cele mai vechi biserici romano-catolice ale Diecezei au fost gazdele întâlnirii ecumenice din data de 23 ianuarie, care s-a desfășurat în cadrul Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Deasupra intrării principale a bisericii cu hramul Înălțarea Sf. Cruci se poate citi anul 1718, anul în care au sosit primii credincioși din Tirol și din alte părți ale Austriei care s-au stabilit în Oravița, prima biserică fiind construită cu doar doi ani mai târziu.
La celebrarea ecumenică de la ora 17.00 au participat Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara, Excelența Sa Ioan-Călin Bot, episcop auxiliar de Lugoj și Preasfințitul Lucian Mic, episcop ortodox al Caransebeșului, fiind reuniți totodată și decani/protopopi și preoți aparținând celor trei confestiuni, dar și reprezentanții Primăriei și Consiliului Local din Oravița. Cadrul muzical al celebrării a fost asigurat de către corul acestei biserici.
Seara de rugăciune comună a debutat cu cuvintele de chemare la adunare, conform caietului de rugăciuni editat pentru această ocazie.
În cuvântul său de salut Pr. Augustin Bărbuț OCarm., parohul comunității romano-catolice a vorbit și despre mărturia despre ecumenism a credincioșilor din Oravița, care cu ocazia sfințirii caselor primesc atât preotul catolic cât și pe cei de altă confesiune: ”Pe mine m-a impresionat și m-a bucurat foarte mult această mărturie a familiilor. Acestea sunt mici semne ale drumului pe care mergem împreună, un ecumenism trăit” – a spus părintele paroh.
ES Iosif Csaba Pál, episcop diecezan a mulțumit comunității gazdă pentru organizare, și a menționat: ”Am venit ca să ne rugăm împreună, ca să ascultăm împreună Cuvântul lui Dumnezeu, și într-un fel suntem deja uniți în rugăciune, uniți în iubire, uniți în fraternitate. Poate că ați observat deja acest bol așezat în fața altarului, în care fiecare dintre noi a pus câte o piatră. Aceste pietre simbolizează rugăciunea noastră în fața lui Dumnezeu. Și noi câteodată avem inimi de piatră. Când trebuie să facem bine, ne gândim oare să facem sau să nu facem, celălalt merită sau nu merită. Suntem aici să cerem lui Dumnezeu ca să ne transforme inima noastră conform inimii Sale.” După ce credincioșii au mărturisit păcatele și au cerut iertare citind versete din cartea profetului Isaia, Episcopul Diecezan a turnat încet apă în vasul cu pietre, în timp ce s-au citat cuvintele profetului alese drept motto al octavei de rugăciune pentru acest an: ”Spălaţi-vă, purificaţi-vă deci şi curăţaţi-vă! Îndepărtaţi răul faptelor voastre dinaintea ochilor mei! Încetaţi să faceţi răul! Învăţaţi să faceţi binele, căutaţi judecata, îndreptaţi-l pe opresor, faceţi dreptate orfanului şi apăraţi-o pe văduvă!” (Isaia 1,16-17)
Adresându-se în primul rând credincioșilor, la începutul mesajului transmis, Excelența Sa Ioan Călin Bot, episcop auxiliar de Lugoj a menționat: ”Doresc să vă transmit două sentimente. În primul rând când v-am văzut pe Dumneavoastră, am simțit că există sete și căutare de Dumnezeu în sufletele Dvs. Imaginea care mi-a venit în minte este că așa cum privești un lan de grâu, dacă ești foarte atent, aproape că auzi foșnetul coacerii spicelor. Acesta este sentimentul pe care îl am când mă uit la Dvs. Iar celălalt gând: mi-am amintit de hirotonirea noastră întru preoție și m-am gândit, cât Duh Sfânt este aici. Câte sete de Dumnezeu, câtă căutare de Dumnezeu este aici?”
După ce toți cei prezenți s-au rugat rugăciunea „Tatăl nostru” în limbile română, germană și maghiară, a urmat cuvântul de învățătură al PS Lucian Mic. ”Să cultivăm iubirea frățească. Ce bine ar fi, dacă creștinii, la începutul mileniului al treilea, ar fi sau ar fi fost împreună. Suntem, se pare, peste două miliarde și jumătate de creștini în această lume. Am fi o voce și o forță. Forța binelui”, a subliniat episcopul ortodox al Caransebeșului.
La final, Excelența Sa Iosif Csaba Pál a înmânat un cadou simbolic, o icoană confraților episcopi. După aceste momente dl. Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democrat German din judeţul Caraş-Severin a prezentat cartea-album bilingv (editat în limbile română și germană) despre 30 de ani de orgnizare și participare la Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Reșița și în Banatul Montan. În cadrul lansării acestui volum, Episcopul Diecezan a menționat, că un exemplar al acestuia i-a fost dăruit și înmânat la Roma Sf. Părinte Papa Francisc.

Biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara