„Așadar, ascultarea este primul ingredient indispensabil al dialogului și al bunei comunicări. Nu se comunică dacă mai întâi nu s-a ascultat și nu se face bun jurnalism fără capacitatea de a asculta. Pentru a oferi o informație solidă, echilibrată și completă este necesar de a asculta îndelung. Pentru a relata un eveniment sau a descrie o realitate într-un reportage este esențial a ști să se asculte, dispuși chiar de a schimba idea, de a modifica propriile ipoteze de pornire” – se poate citi în Mesajul Sf. Părinte Papa Francisc adresat cu ocazia celei de a 56-a Zile Mondiale a Comunicațiilor Sociale, 29 mai 2022.
Cu prilejul acestei zile, la inițiativa PS Claudiu Lucian Pop, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, responsabil cu mass-media în cadrul Conferinței Episcopilor din România (CER), a avut loc o întâlnire online, pe platforma Zoom, a operatorilor mass media catolice din România, moderator fiind Pr. Francisc Ungureanu, secretar al CER. Principala temă a întâlnirii a constituit mesajul Sf. Părinte, respectiv, după cum a formulat Preasfinția Sa episcopul Claudiu, inițiativele concrete în care în România operatorii mass media pun în practică îndemnul Papei Francisc, despre cum se umplu cu conținut creștin spațiile puse la dispoziție de diferitele platforme și surse de informație publică.
La întrunire au participat reprezentanți, clerici și laici ai presei scrise, ai domeniului audiovizualului și ai diverselor platforme online din mai multe eparhii greco-catolice și dieceze romano-catolice din țară: Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş, Arhidiecezele de București și de Alba Iulia, Eparhiile de Cluj-Gherla, Lugoj, Maramureș și Oradea, Diecezele de Iași, Oradea și Timișoara, Radio Maria, TV Maria și Angelus TV. Totodată cei prezenți l-au salutat cu drag pe Pr. Adrian Dancă de la Radio Vatican.
În cadrul întâlnirii reprezentanții mass mediei catolice și-au exprimat în primul rând bucuria de a participa la o astfel de întâlnire, mulți subliniind importanța organizării unei întruniri cu prezență fizică și formării unei echipe mai unite. Pr. Adrian Dancă a propus realizarea unei platforme comune, unde se vor regăsi informații, anunțuri, relatări și știri din toate eparhiile și diecezele din țară, totodată a apreciat eforturile zilnice depuse ale operatorilor din mass media catolică din România în vederea prezentării cât mai ample a activităților Bisercii.
La sfârșitul întâlnirii PS Claudiu Lucian Pop, episcop de Cluj-Gherla a propus organizarea unei întâlniri cu prezență fizică în luna septembrie, oferindu-se totodată și găzduirea acestui eveniment, invitându-i pe toți cei prezenți la Cluj.
Întâlnirea s-a încheiat cu o rugăciune rostită de Episcopul de Cluj-Gherla.
Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara