Marți, 18 mai începând cu ora 20.00, Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara s-a întâlnit online, pe platforma Zoom cu colaboratorii Biroului pentru Pastorația Adulților. Tema întălnirii a fost evaluarea experiențelor legate de cursul pentru formare a laicilor, început în luna februarie a anului 2020. Practic cei prezenți au răspuns la întrebări, cum ar fi: ”După părerea mea cum a decurs cel de-al II-lea modul a cursului?”, ”Mulți ar dori să facă ceva și practic în pastorație. Ce am putea să propunem pentru ei?”, ”Cum am putea coordona bine această activitate?” O asemenea întâlnire de evaluare are loc la încheierea fiecărui modul de curs.
La întrevedere au fost prezenți Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal pentru pastorație, Pr. Mihai Titi Dumitresc, paroh de Lugoj, Pr. Veniamin Pălie, paroh de Reșița – Maria Zăpezii, Pr. Marin Matieș paroh de Caransebeș, Sr. Tari M. Böbe, sora mariană de Schönstatt, referent pentru pastorație, Dr. Imogen Tietze, referent, Christine Maria Surdu, Clara Balint și Melinda Mihu.
În partea introductivă a întâlnirii, Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal, a precizat: majoritatea celor prezenți sunt în același timp și animatori în cadrul cursului, însă această evaluare nu se referă strict la experiențele trăite în cadrul grupului animat de ei, ci la desfășurarea per ansamblu a cursului până acum.
Răspunzând la prima întrebare, cei prezenți au subliniat următoarele: temele prelegerilor au fost bine pregătite, importante, diversificate și interesante, au trezit în cursanți nu numai curiozitatea față de Sf. Scriptură și nevoia de a o citi pentru a o transpune în viață, ci și dorința de implicare, interesul pentru viața comunității, a parohiei, de a face ceva și în practică. Majoritatea participanților la curs au dat un feedback pozitiv, au apreciat aceste întâlniri, unde au avut posibilitatea de a învăța lucruri noi, despre care nu au auzit sau despre care au avut convingeri greșite care acum s-au clarificat.
În ceea ce privește propunerile pentru viitor, cei prezenți au împărtășit mai multe idei, cum ar fi:
– Pentru cei care doresc să se dezvolte în continuare și își dau interesul, ar trebui să fie motivați și de preoți, totodată trebuie să se străduiască să crească atât în plan personal, cât în implicarea în viața comunității, în îndeplinirea sarcinilor în parohie.
– Găsirea domeniului de activitate pentru fiecare persoană, formarea conștiinței și responsabilității comune necesită timp, curaj și răbdare atât din partea cursanților cât și din partea preoților. În acest sens poate ar fi benefică organizarea unor întâlniri și cu preoții acelor parohii, de unde provin participanții la cursuri.
– Animatorii grupurilor ar putea identifica calitățile participanților, și astfel să îi îndrume concret și să îi impulsioneze spre un anumit domeniu, astfel ca la sfârșit fiecare să își găsească locul în comunitate. Totodată cursanții trebuie să conștientizeze că trebuie să fie misionari și apostoli, nu sunt pregătiți doar pentru o sarcină sau o activitate.
– Voluntariat: cursanții pot activa în multe domenii, atât sociale cât și spirituale, cum ar fi pregătirea unei devoțiuni, animarea unui cerc biblic, cu specificarea ca nu numai inițiativa, propunerea să vină din partea lor, ci să se și implice concret în organizare, îndreptându-se și spre cei care încă nu sunt implicați în viața parohiei.
– O platformă de comunicare online pentru cursanți și comunități parohiale, unde fiecare poate să împărtășească idei, relatări despre evenimente, materiale etc.
La sfârșitul întâlnirii, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, a vorbit despre scopul acestei formări, care este destinată acelor creștini laici, adulți, care doresc să crească în credință și vor să slujească în secolul în care trăiesc. – „Viața în grupurile mici este și va fi esențială. Pe Zoom este ușoară colaborarea membrilor acestor grupuri, dar în realitate ar trebui ca acele două-trei persoane care aparțin de o parohie să încerce să colaboreze cu ceilalți membri ai acelei comunități, care nu participă acum la curs, să se întâlnească cu cantorul, cu preoratorii, cu cateheții din acea parohie. La prima întâlnire am spus că ucenicii vor descoperi de la Cristos unde le va fi locul. Toate prelegerile sunt pentru a-i ajuta pe cursanți să devină ucenici, care îl laudă pe Dumnezeu, îl slujesc pe Dumnezeu, și în același timp să fie în comuniune cu ceilalți. Este o muncă în care trebuie să creștem împreună cu preoții. Am o mare recunoștință în inimă pentru voi, cei care poartă în suflet soarta parohiilor, a diecezei. Sunteți o binecuvântare și vă mulțumesc” – a spus în încheiere Episcopul Diecezan.
(Biroul de Presă al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara)