Sâmbătă, 28 mai 2022, a avut loc la Maria Radna pelerinajul candidaților la Sfântul Mir. Aceștia au venit din întreaga dieceză într-un număr mare, aproximativ 500 de tineri de diferite vârste și etnii, pentru a lua parte la o zi de reculegere, cunoaștere și împărtășire, cu ocazia apropierii momentului pentru care au început să se pregătească încă de anul trecut, și anume Sacramentul Mirului.
Încă de la ora 10:00, tinerii au început să se strângă în împrejurimile Bazilicii, pregătiți pentru cele ce aveau să urmeze. Cu toate că vremea nu a fost favorabilă, întrucât ploaia ne mai stropea din când în când, am fost invitați de către Excelența Sa, Iosif Csaba Pál, să privim partea bună: „nu ninge și nici nu vom face insolație“. Așadar, ne-am început programul.
Pentru început, am fost invitați să cunoaștem mai bine Bazilica în care ne-am adunat printr-o scurtă prezentare istorică oferită de grupul „Pietre Vii“, prezentare binevenită, mai ales că unii dintre tinerii prezenți se aflau pentru prima dată acolo. Apoi, programul a continuat cu Sfânta Liturghie celebrată de episcopul nostru, alături de o mare parte a preoților diecezei. În cadrul predicii, microfonul a fost îndreptat către trei tineri, care deja au primit acest sacrament al Duhului Sfânt, pentru ca aceștia să ofere un cuvânt de încurajare candidaților și să împărtășească din experiențele lor, din schimbările care au avut loc în viețile lor datorită acestui sacrament. Dintre cele spuse, două idei au avut o rezonanță mai mare: „am început să merg la Liturghie aproape zilnic“ și „am simțit că pregătirea trebuie să continue și acasă, să mă ocup de suflet“. În continuare au avut loc discuții în grupuri mici, pentru ca tinerii să se cunoască între ei și să împărtășească puțin din experiența pregătirii, din parcursul pe care l-au avut pana atunci. Ne-am adunat din nou după prânz, pentru o nouă discuție, de data aceasta axată pe roadele Duhului Sfânt. Am încercat să conștientizăm lucrurile bune pe care le poate aduce o comuniune sinceră cu acesta și moduri prin care fiecare rod se poate manifesta. Scopul atelierului a fost aprofundarea unuia din cele nouă roade prin intermediul unui pasaj biblic, apoi prin prisma vieții unui sfânt care a exemplificat acel rod.
Am încheiat această zi minunată reîntorcându-ne în Bazilică pentru un scurt moment de rugăciune comună și împărtășire. Aici, fiecare dintre cele peste 20 de grupuri de discuție a trebuit să rostească o rugăciune spre Duhul Sfânt, pentru a-i cere roadele sale. Pentru mine, în calitate de voluntar, această zi a reprezentat o speranță, faptul că tinerii încă îl caută pe Dumnezeu și încearcă să formeze o comuniune cu El în inimile lor și împreună cu ceilalți.

Andreea-Diana Lauș