Sâmbătă, 26 ianuarie 2019 în sala mare a Centrului de Tineret al Diecezei de Timișoara a avut loc întâlnirea diecezană pentru organiști și cantori. La acest eveniment au participat organiști începători, dar nu numai, respectiv aceicantori care încă nu au pregătire specifică încheiată, dar doresc să participe la un curs pentru începători. La programul oferit au participat și unii preoți-parohi, sosiți împreună cu cantorii lor. Programul a început la ora 11.00 și a fost deschis de Dr. Prof. Walter Kindl, responsabilul Oficiului Diecezan de Muzică Sacră, capelmaestrul Domului, Catedrala Romano-Catolică din Timișoara, care și-a exprimat bucuria de a se revedea cu cantorii diecezei, relatând crâmpeie de la întâlnirea cantorilor ce a mai avut loc în Dieceza de Timișoara cu câțiva ani în urmă.

La întâlnire a participat și Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, care a susținut o prelegere în fața participanților. Episcopul, în cadrul comunicării sale, a făcut referiri la lucrarea Istoria unei Parohii Catolice Reclădite, de Michael White și Tom Corcoran, specificând auditorului că aceasta încă nu este tradusă în limba română, existând doar în lb. engleză sau în lb. maghiară. Vorbitorul a expus un fragment din carte, în care se vorbește despre celebrarea euharistică duminicală și importanța acesteia. Excelența Sa a spus:„Celebrarea duminicală ar trebui să reprezinte un eveniment prin care participanții, pe cale emoțională, intelectuală și în cele din urmă spirituală, pot ajunge la o realitate mai înaltă a lui Dumnezeu. (…) De multe ori repetăm că muzica este acea apă, pe luciul căreia vâslește experiența, căci muzica este capabilă să transmită acea dimensiune a înțelegerii și a sentimentelor inexprimabilă prin cuvinte.” Cantorii, organiștii și cei care doresc o formare în acest domeniu ar trebui cei dintâi să înțeleagă că muzica este deosebit de importantă la o Sf. Liturghie, dar mai ales ea trebuie aleasă cu grijă și pricepere. La sfârșitul expunerii atât cantorii cât și parohii au fost îndemnați de păstorul diecezan să încerce în parohiile lor proprii și unele categorii muzicale potrivite contextului liturgic și pastoral existent.

După prezentare participanții s-au împărțit în grupuri mici pentru a discuta despre bucuriile, dificultățile și sugestiile lor sau dacă au propuneri pentru viitor. În plen, unde au fost discutate toate acestea, răspunsul s-a dovedit a fi unul de ordin practic: o cooperare între cantorii din diferitele parohii, realizarea de schimburi de experiență și chiar a unei producții comune.

Ziua s-a încheiat cu un moment de rugăciune în cadrul căruia participanții au cântat împreună Ora Medie din Breviar, în biserica parohială romano-catolică „Sf. Ecaterina”, Timișoara I. Cetate.

Text și poze: Váncsa Csaba