Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, la Întâlnirea Diecezană a Familiilor, am avut fericita ocazie să-l întâlnim pe medicul neurochirurg, Csokay András din Budapesta, care a dat o mărturie emoționantă despre viața și convertirea sa.

Perioada pubertății – când tinerii își pun tot felul de întrebări, sunt bombardați de informații prin toate tipurile de media, mai mult sau mai puțin benefice, se răzvrătesc împotriva tuturor, nu rezistă tentațiilor care abundă în jurul lor și mai ales, când trecerea spre maturitate îi fac să uite de castitate – l-a marcat și pe tânărul András în mod negativ. Astfel, că deși crescut și educat într-o familie creștină, la vârsta de 16 ani s-a îndepărtat de Biserică și de Cristos.

După 24 de ani de răceală față de credință, ajuns medic neurochirurg, datorită rugăciunilor asidue ale soției sale, Daniela, a reușit să se împace cu Dumnezeu, viața sa revenind pe făgașul creștin, alături de cei patru copilași ai săi.

Dar, când totul părea că merge bine, Dumnezeu, i-a trimis o nouă încercare – fetița lor de 10 ani moare într-un accident stupid, înecată într-o piscină în care apa avea o adâncime de doar 20 cm. Deși medic, nu reușește să o resusciteze, ia copila moare în bratele tatalui, sub privirile mamei și ale fraților ei. După o depresie de un an și jumătate, s-a împăcat cu această grea încercare și, întărit, se dedică cu totul îngrijirii aproapelui și cauzei creștine. Rugăciunea sa izvorâtă din imensa durere, pricinuită de pierderea copilului, capătă o forță și o energie care îl ajută să-și vindece inima, și să devină, prin mărturia vieții sale, un instrument și un apostol al lui Cristos.

Fiecare inspirație – e Isus, fiecare expirație – e Cristos – spunea medicul Csokay András, sâmbătă, 16 noiembrie, la Radna. O altfel de rugăciune a inimii, care l-a ajutat în munca sa de medic să rezolve cazuri, care științific păreau imposibil de realizat.

Dar Lui Dumnezeu nu-I este nimic imposibil!

Cazul gemenelor siameze din India, Rabia și Rukia, al căror craniu trebuia despărțit, părea la fel de imposibil. În timp ce privea radiografia craniană a fetițelor, rugându-se Duhului Sfânt, găsește soluția salvatoare și, împreună cu o echipă de medici inimoși, reușește să facă operația.

Domnul doctor a subliniat faptul că înainte de operație, în singura Biserică Catolică din Calcutta, au reușit să se împărtășească cu Trupul și Sângele Lui Isus, și astfel, cu ajutorul Duhului Sfânt, echipa de medici, după o intervenție de 30 de ore, a reușit să încheie cu succes această dificilă operație.

Suntem convinși că mulți dintre noi am trecut prin încercări foarte grele, care poate ne-au „răcit” sau chiar rătăcit de Isus, dar exemplul acestui om de o simplitate și o seninătate caracteristică celor care sunt în comuniune cu Isus, trebuie să ne motiveze pe toți, să ne implicăm mai mult în viața comunității creștine și nu numai. La locurile noastre de muncă să devenim exemple vii de credință, conștiinciozitate și seriozitate. Să facem totul prin Isus, cu Isus și pentru Isus. Să începem orice activitate cerând ajutorul Lui Dumnezeu. Iar ca mulțumire pentru ajutorul primit, să-I oferim Lui Isus, măcar 30 de minute pe zi din timpul nostru, timp în care să-L lăsăm să ne vorbească. Să acceptăm cu seninătate acel „fiat’’ al Mariei în viața noastră de zi cu zi, pentru că nimic nu se întâmplă fără Voia Lui Dumnezeu și… oricât de întâmplător ar părea… nimic nu e întâmplător!

La fel am încheiat și noi întâlnirea noastră, cu o Adorație Euharistică, iar după binecuvântarea cu Sfântul Sacrament ne-am întors acasă bucuroși, împliniți și îmbogățiți.

Iulia, Stela și Geo Hera