Miercuri, 5 mai 2021, on-line, a avut loc întâlnirea directorilor naţionali pentru pastoraţia familiei şi a vieţii, din cadrul Consiliului Conferinţelor Episcopilor din Europa.
Au fost prezenţi 46 de participanţi, din 26 de Conferinţe Episcopale.
Conferinţa Episcopilor din România a fost reprezentată de către PS Iózsef Csaba Pál, episcop de Timişoara şi responsabil cu pastoraţia familiilor în cadrul conferinţei, alături de care au fost prezenţi şi pr. Fabian Măriuţ şi pr. Felician Tiba, referenţi în cadrul aceleiaşi conferinţe.
Întâlnirea a fost coordonată de către fr. Nick Welsh, secretarul Comisiei Familia şi Viaţa, din cadrul Consiliului Conferinţelor Episcopilor din Europa (CCEE).
Salutările iniţiale au fost făcute de către PS Arūnas Poniškaitis, vicepreşedintele Comisiei Familia şi Viaţa, din cadrul CCEE, precum şi de către fr. Martin Michalíček, secretar general al aceleiaşi comisii.
Prima conferinţă a fost ţinută de către profesoara Gabriella Gambino, secretar adjunct la Dicasteriul pentru Laici, Familie şi Viaţă, cu tema: „Influxul pandemiei în ceea ce priveşte familia şi dezvoltarea persoanei”.
„În acest timp de pandemie, spunea profesoara Gambino, ca şi Isus, familia a fost dusă în pustiu pentru a fi pusă la încercare. În acest caz, pustiul nu trebuie văzut ca un loc negativ, ci mai degrabă ca locul în care se întâlneşte Dumnezeu-Iubirea, bine ştiind că orice pustiu are măcar o oază, care trebuie descoperită.
Avem nevoie de familii care să stea alături familiei, dar şi de slujitori ai altarului care să susţină familia.
În cadrul consiliului este nevoie de unitate în a gândi pastoraţia familiei, avem nevoie de mai multe familii implicate în pastoraţia familiei, o realitate pe care o putem dezvolta prin formarea laicilor pentru o astfel de misiune. Dacă familia domestică conştientizează şi mai mult că e parte a Bisericii Universale şi este implicată în misiunea ei, atunci vom avea şi mai multe familii frumoase, implicate în mod activ în viaţa Bisericii, familii misionare”.
La întrebarea pusă din partea reprezentanţilor Conferinţei Episcopilor din România profesoarei Gambino: „Cum putem readuce familiile în biserică, la Liturghie în acest timp de pandemie?”, ni s-a răspuns: „Să nu ne fie frică să fim creativi, mai ales ca păstori, să învăţăm să primim familiile cu iubire şi să-i încurajăm pe soţi să continue sărbătoarea nunţii, care este semn al celebrării Sacramentului Căsătoriei şi care a început în Biserică”.
Din partea Federaţiei Asociaţiilor Familiale Catolice în Europa, de la Bruxelles, a vorbit domnul Nicola Speranza, care a subliniat importanţa curajului în pastoraţia familiei. „Europa, spunea domnul Nicola, nu mai are copiii pe care îi avea altă dată, nu mai are dorinţa de a încheia Sacramentul Căsătoriei printre tineri, aşa cum era altă dată”, invitându-i pe preoţi să vorbească deschis despre darul vieţii şi despre frumuseţea vieţii de familie.
A urmat conferinţa: „Secularismul. Ce semnificaţie mai are astăzi fiinţa umană?”, ţinută de către PS Philip Egan, episcop de Portsmouth, Anglia.
Printre altele, Mons. Egan a subliniat efectul nociv pe care secularismul îl are în ceea ce priveşte fiinţa umană. Secularismul, spunea conferenţiarul, înseamnă să trăieşti viaţa la nivel orizontal, excluzându-l pe Dumnezeu. Religia, din punctul de vedere al acestui curent, este o problemă privată, care nu priveşte comunitatea şi ca atare nici nu o poate influenţa. Ca şi consecinţă avem tot ceea ce astăzi numim: „dorinţa de a face să dispară familia tradiţională, cu tot ceea ce presupune ea”.
Concluziile întâlnirii au revenit episcopului Leo Cushley, preşedintele Comisiei Familia şi Viaţa, din cadrul CCEE, care, după ce a mulţumit celor doi conferenţiari, s-a bucurat să-i încurajeze pe participanţi în misiunea lor în favoarea familiei, în cadrul conferinţelor episcopale din care provin.
Întâlnirea s-a încheiat cu recitarea rugăciunii Regina caeli.

Text: ercis.ro
Foto: www.ccee.eu