La invitaţia episcopului Diecezei de Oradea, E.S. László Böcskei, a avut loc la Oradea în data de 19 mai o întâlnire a celor patru episcopi romano-catolici din Ardeal, Banat, Crișana/ Partium și Maramureș, cu scopul de a consolida comuniunea frăţească şi a analiza împreună diferitele gânduri de viitor. Cel mai nou membru al acestei comunităţi de păstori este dr. Gergely Kovács, Arhiepiscopul de Alba Iulia, care s-a întâlnit cu confrații diecezelor învecinate pentru prima dată de când a fost consacrat episcop la 22 februarie a.c.. Alături de gazdă, au mai participat: episcopul de Timişoara, E.S. Iosif Csaba Pál şi episcopul de Satu Mare, E.S. Eugen Schönberger. Participanţii la întâlnire au fost onoraţi şi de prezenţa episcopului greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, care a vizitat pentru scurt timp Palatul Episcopal.
Arhiepiscopul dr. Gergely Kovács a relatat portalului de ştiri romkat.ro: „Toţi episcopii au considerat că este importantă o astfel de întâlnire, deoarece se pot aborda probleme comune şi se poate găsi o soluţie împreună, întrucât viaţa diecezelor nu este similară numai în credinţă şi geografic, ci şi din punct de vedere lingvistic şi naţional, existând, de asemenea, o serie de probleme comune care trec de graniţele diecezelor și care trebuie abordate în mod unitar. Această întâlnire nu a fost o şedinţă de consiliu formală, ci mai degrabă una de analiză comună, toți participanții contribuind cu idei, păreri, astfel că discuţiile au avut loc într-o atmosferă cordială, pozitivă, care este punctul de deschidere pentru un alt capitol de speranță în colaborări viitoare. Aceasta este o primă abordare, deciziile de anvergură fiind aşteptate la întâlnirile următoare.“
Gazda întâlnirii, E.S. episcopul László Böcskei a declarat: „Mă bucur că episcopii au răspuns invitaţiei de a ne întâlni, iar după această lungă perioadă de izolare, când săptămâni – chiar luni întregi – am fost departe unul de celălalt, în sfârşit ne-am putut întâlni personal şi am avut prilejul de a ne împărtăşi gândurile, experienţele şi impresiile pe care le-am avut în trecut. Arhiepiscopul deAlba Iulia este cel mai nou-numit dintre noi, motiv pentru care am considerat că este bine să ne întâlnim cu cei patru episcopi, să încercăm să abordăm subiectele comune, care ne preocupă pe toţi şi care ar trebui menţionate ca o cauză comună a celor patru dieceze. Am discutat despre formarea preoţilor, despre rolul Bisericii astăzi, canale de comunicare, probleme de educaţie religioasă şi multe altele. De fapt, nu ne-am întâlnit pentru a decide ceva, ci am încercat să creăm o ocazie de a ne gândi împreună la multe lucruri pentru viitor şi să planificăm astfel viaţa diecezelor noastre. A fost bine să experimentăm fraternitatea dintre episcopi. Sper foarte mult, că aceste întâlniri vor continua şi mă bucură faptul, că vom rămâne în legătură pentru a ne îndeplini mai bine misiunea şi pentru a răspunde cât mai mult provocărilor de astăzi.“
Episcopul Diecezei de Timişoara, E.S. Iosif Csaba Pál a considerat, de asemenea, important ca episcopii să se întâlnească într-un astfel de cadru, care fusese planificat la Alba Iulia cu ocazia consacrării episcopale din luna februarie, dar care din cauza carantinei provocate de epidemie nu a fost posibil până acum. Totodată, printre subiectele discutate și episcopul Pál a evidenţiat problemele educaţiei preoţeşti şi formarea diaconilor permanenţi.
Episcopul Diecezei de Satu Mare, E. S. Eugen Schönberger a subliniat importanţa esențială a unei astfel de întâlniri personale. Este bine să întărim fraternitatea, să discutăm subiecte comune, astfel încât să ne putem „privi reciproc“, dar este important să facem acest lucru cu atenţie, dând un exemplu despre faptul că episcopii iau în serios pericolul provocat de coronavirus şi respectă măsurile de precauţie.
Păstorii celor patru dieceze şi-au exprimat speranţa şi încrederea, că astfel de întâlniri vor continua şi în viitor.
(Traducere în limba română de Maja Lazar după romkat.ro.)