Parohia Romano-Catolică Timișoara IV Iosefin a fost gazdă, sâmbătă, 6 aprilie 2019, pentru cea de-a șasea întâlnire la nivel diecezan, dedicată familiilor de limbă maghiară.
Pr. György Balázs, paroh la Gheorgheni, a ținut exerciții spirituale în cursul săptămânii trecute în Parohia Romano-Catolică Timișoara IV Iosefin. În prima parte a întâlnirii, părintele a vorbit în prelegerea sa despre: Provocările vieții trăite în comunitate. El a atras atenția familiilor asupra faptului că un grup nu poate deveni o adevărată comunitate decât împreună cu Isus, cel care îi întărește pe credincioșii săi; depășirea tuturor dificultăților se realizează cu multă dragoste, acest fapt consolidând în mod real comunitatea.
A doua prelegere a fost susținută de către familia Wagner din Oradea Mare, despre care, cei prezenți au afirmat că „am putea să-i ascultăm toată ziua”; ei au vorbit despre o temă cu un titlu destul de abstract: A corespunde, dar pentru cine?
Viața aceasta, a noastră, ne poate conduce la respectarea, cu multă fermitate, a tot felul de idei false (din politică, modă, sporturi, cariere etc.). De multe ori acestea ne pot face să avem valori necreștine, dar un creștin adevărat, un credincios, prin recunoașterea propriilor și adevăratelor valori, poate crea și urma un ideal care duce la un mod de viață plăcut lui Dumnezeu. Spre exemplu, în ambele prelegeri susținute au fost prezente virtuți precum servirea aproapelui – coincidență sau îngrijire? Reale exemple în acest sens au fost viețile sf. Francisc și a Maicii Tereza de Calcutta.
Prânzul comun a fost urmat de un dialog în grupuri mici, care s-a dovedit a fi de succes, deoarece toți participanții au reacționat pozitiv, nu numai la prelegeri, ci și la experiențele celorlalți.
La fiecare întâlnire dedicată familiilor sunt prezenți și copiii, care și de această dată au avut o activitate separată, realizând un copac de ouă, jucându-se împreună atât în grădinița catolică, cât și în parohie. Copii au avut un rol important la această întâlnire, deoarece ei au purtat alternativ crucea la stațiile de la devoțiunea Calea sf. Cruci. Imaginile Drumului Crucii au fost pictate de către copii de la grădiniță, devoțiunea rostită împreună cu familiile organizându-se în curtea casei parohiale. Spre bucuria familiilor a participat la Calea Sf. Cruci și E.S. Iosif-Csaba Pál, episcop de Timișoara, care a celebrat și sf. Liturghie de încheiere, împreună cu Pr. György Balázs, Pr. Tiberiu Szabó și gazda zilei, Pr. Zsolt Szilvágyi. Momentul cel mai frumos a fost cel al fotografiei de grup, când participanții l-au surprins pe părintele episcop Pál, cu un cântec mimat pe care familiile l-au învățat în acea zi. Participanții și-au exprimat recunoștința față de organizatorii evenimentului, față de comunitatea parohială din Iosefin, de Grădinița Surorilor de Notre Dame, dar nu în ultimul rând față de cei care au ținut prelegerile. Bunul Dumnezeu să le dăruiască tuturor familiilor să poată experimenta mereu puterea de a susține comunitatea familială!
Katalin Köles