Întâlnirea Națională a Cercurilor Pastorale Ecumenice din Ungaria a fost organizată în acest an la Cegléd (jud. Pest), având motto-ul „De la fragmentare și de la izolare la comuniunea cu Cristos!” Printre cei care au susținut prelegeri, s-a numărat și E.S. Iosif-Csaba Pál, episcop de Timișoara, precum și doi călugări din Bakonybél (loc în care a trait, o perioadă de timp și sf. Gerhard, primul episcop de Cenad), fratele Abel și fratele János.
Cercurile pastorale s-au format adesea în jurul preoților mișcării Focolare, care în orașele lor încearcă să unească slujitorii diferitelor confesiuni: se întâlnesc, vorbesc, se roagă împreună, organizează evenimente comune, fac vizibilă unitatea, pe care teologii și păstorii Bisericii încearcă să o înțeleagă și să o explice în spirit de apropiere fraternă, fapt ce pare să fie un început de comuniune.
Pr. Tamás Paszternák, paroh din Monor, a salutat participanții, inclusiv trei preoți care au sosit din Timișoara împreună cu episcopul lor – doi vorbitori de lb. română, greco-catolici – și oaspeții din Slovacia, alături de preoții din multe orașe din Ungaria.
Viața noastră este un dialog constant, deoarece urmândul pe Cristos, vrem să aducem unitatea Preasfintei Treimi pe pământ. Dialogul ne solicită implicarea trup și suflet, așa cum a spus Chiara Lubich. Apoi, Dumnezeu începe să lucreze între noi – Iosif-Csaba Pál, episcopul Diecezei de Timișoara, care este aproape de spiritualitatea Focolarului, a făcut apel la o schimbare radicală a gândirii noastre, fapt care reprezintă o provocare considerabilă și inevitabilă, nu numai pentru ecumenism, ci și pentru toate relațiile interumane.
Și pentru a nu rămâne totul doar o teorie frumoasă, episcopul și-a ilustrat spusele cu un exemplu tangibil, referitor la eficiența acestei atitudini în viața noastră concretă: în parohia unde a slujit până a fi numit episcop, la dorința tinerilor s-a inițiat în organizarea Căii Sf. Cruci cu participare ecumenică. Protopopul ortodox nu a fost însă de acord cu multe detalii importante ale manifestării. Astfel, momentul nu s-a numit Calea Sf. Cruci, ci Procesiunea de Duminica Floriilor, pe lângă aceasta existând mai multe lucruri la care a trebuit să se renunțe. „Până acum am lucrat și acum Dumnezeu a început să lucreze… Când nu insistăm decât pe dragostea Lui, Dumnezeu răspunde”, a spus episcopul diecezei de Timișoara.
(Mai multe informații pe: Magyar Kurír)