Datorită pandemiei, pelerinajul preoților, al persoanelor consacrate și al colaboratorilor parohiali din Dieceza de Timișoara, care ar fi trebuit să aibe loc fizic la Bazilica Maria Radna, s-a desfășurat anul acesta, prin internet, cu ajutorul platformei aplicației Zoom.
mEvenimentul, devenit deja de mulți ani o tradiție la nivel diecezan, a avut loc sâmbătă, 2 octombrie 2021, având următorul program de desfășurare: Ora 11:00 – Prezentare: Reînnoirea vieții parohiale. Referent: Pr. Michael White, coautorul renumitei cărți Rebuilt (Baltimore, Statele Unite ale Americii); Ora 12:00 – Discuții în grupuri mici; Ora 13:00 – Evaluarea discuțiilor; Ora 13:45 – Sfârșitul întâlnirii.
La acest eveniment au fost conectați 97 participanți, iar în unele locuri/parohii au fost formate grupuri din mai multe persoane.
În cadrul prezentării părintelui Michael White, ce a avut ca temă centrală Reînnoirea vieții parohiale, accentul a fost pus, inițial, pe trei aspecte: Strategii care pot fi eficient de aplicat în cazul celor care nu frecventează Biserica; importanța investirii timpului și energiei în Sfintele Liturghii de la sfârșit de săptămână și provocarea oamenilor de a-și asuma responsabilități personale.
Ulterior, în cadrul discursului său, pr. White a marcat alte trei elemente esențiale, fără de care, în viziunea sa, această reînnoire a parohiilor nu poate avea loc: muzica, mesajul și slujirile. Cu privire la muzică, părintele a menționat că aceasta e cea care transmite ceea ce vorbele, de sine stătătoare, nu o pot face; muzica schimbă sufletele oamenilor. Ca sfaturi practice, părintele paroh de Baltimore (SUA) a menționat că: parohiile trebuie să găsească muzicieni buni, care să integreze melodiile în sfânta Liturghie; trebuie să investească post și rugăciune în a găsi persoanele potrivite, deoarece muzica reprezintă o luptă spirituală; trebuie investit timp și energie în repetiții, un element esențial fiind acela că muzicienii trebuie să aibe o muzică bună și să conștientizeze că muzica este o slujire adusă altora. Făcând referire la Psalmul 149, versetul 1, părintele White a subliniat importanța cântecului în Sfânta Liturghie: „Cântați Domnului un cântec nou!“
Cel de-al doilea aspect asupra căruia se pot aduce îmbunătățiri este mesajul/omilia. După cum parohul din Baltimore a afirmat, acesta este elementul care poate deveni definitoriu pentru experiența de weekend a unei persoane care nu frecventează, pe parcursul săptămânii, Sfânta Biserică. Astfel, oamenii ajung să îl cunoască și să îl aprecieze mai bine pe Cristos din Euharistie; mesajul poate repara suflete, poate readuce la viață, poate schimba chiar vieți; a investi în mesaj înseamnă a ridica moralul credincioșilor. Ca sfat practic, a fost acela ca preoții să transmită același mesaj în fiecare duminică sau să transmită o serie de mesaje prin explorarea aceleiași teme pe parcursul mai multor săptămâni. Acest mod de abordare îi poate încuraja pe oameni să revină. De asemenea, mesajul trebuie să își schimbe substanța și conținutul în funcție de diferite criterii, precum perioadele anuale sau anotimpurile. Seria de mesaje nu este recomandat să se desfășoare pe o perioadă mai mare de 4-6 săptămâni.
Cu privire la cel de-al treilea aspect, slujirile, pr. Michael White a punctat că hotărâtoare a fost experiența ospitalității, începând cu parcarea, continuând cu întâmpinarea credincioșilor la intrare printr-un centru de primire, petrecerea timpului împreună la sfârșitul Sfintei Liturghii și, nu în ultimul rând, cu dezvoltarea unor programe pentru copii și adolescenți.
Referitor la dificultățile pe care le întâmpină, în cadrul parohiei din Baltimore și a strategiilor pe care le adoptă în această perioadă a pandemiei și pe care le recomandă mai departe, pr. White a recomandat ca parohiile să promoveze Sfânta Euharistie, prezența online, prin intermediul internetului neputând înlocui niciodată prezența fizică; totuși, să continue să investească în prezența online, deoarece trebuie păstrată activă și comunitatea de pe internet și să investească în programe pentru copii și tineret, acest lucru reactivând prezența familiilor.
Începând cu ora 12:00 au avut loc discuțiile în grupuri mici, unde toți cei prezenți și-au putut prezenta punctul de vedere cu privire la ce anume i-a atins sufletește din cele prezentate de pr. Michael White, ce schimbări pot avea loc în parohiile lor și cum pot ei ajuta ca aceste schimbări să poată fi înfăptuite.
De la ora 13:00, grupurile mici au avut șansa de a prezenta în plen rezoluțiile discuțiilor; astfel, concluziile generale au fost acelea că repertoriul muzical ar trebui schimbat sau reinterpretat, pentru ca muzica să poată ajunge cu o mai mare ușurință la inimile copiiilor și tinerilor, iar toți credincioșii trebuie implicați în slujire prin munca de voluntariat. O altă concluzie a fost aceea ca mesajul de duminică să fie unul mult mai scurt, mai clar și mai concis și că toți credincioșii, în special cei care nu aparțin de comunitatea unei anumite parohii și sunt doar în tranzit, să beneficieze de o ospitalitate deosebită, fiindu-le asigurat comfortul de a se simți ca acasă.
În încheierea întâlnirii, înainte de a da binecuvântarea de final, Excelența Sa, Iosif Csaba Pal, Episcop de Timișoara a reamintit că în data de 17 octombrie, duminică, la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Millenium“ din Timișoara, va avea loc deschiderea, în mod solemn, a fazei diecezane a Sinodului Episcopal. De asemenea, cu privire la întâlnirea care a avut loc astăzi, Excelența Sa a punctat faptul că este esențial a avea discuții în care să menționăm toate problemele și aspectele neplăcute care există la nivelul parohiilor, aducându-le înaintea lui Dumnezeu și înțelegerea, în lumina Duhului Sfânt, a modului prin care el poate reînnoi activitatea parohiilor noastre.
Thabitta Kozilek