După cum au informat deja pagina Facebook și site-ul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, în perioada 16-18 noiembrie a.c. în orașul de pe Bega se desfășoară întâlnirea anuală internațională a membrilor rețelei „Împreună pentru Europa”, având ca motto: CALLED TO UNITY – TOGETHER IN TIMIŞOARA. În mare parte evenimentul este găzduit de Hotel Timișoara. Joi, 16 noiembrie la deschiderea festivă în Sala Experience a hotelului s-au adunat peste 200 de participanți și delegați din toată Europa, fiind prezenți doamna Margaret Karram, președinta Mișcării Focolarelor, Prof. Philip McDonagh, director la Centrul pentru Religie, Valori Umane și Relații Internaționale de la Dublin City University, Excelența Sa Radoslaw Zmitrowicz, episcop auxiliar de Kamyanets-Podilskyi, Ucraina, Dr. Kostas Mygdalis Consilier al Adunării Interparlamentare pentru Ortodoxie (I.A.O.), Christian Krause, episcop evanghelic, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, gazda evenimentului.
Moderatorii au fost doamna Maria Wienken din Germania, una dintre leaderii „Together for Europe” și dl. Matthias Bühlmann membru Vineyard-Bewegung din Elveția, care a subliniat: „Motto-ul acestui eveniment, Called to Unity – Chemați la unitate este foarte actual, mai ales acum, în vremurile pline de încercări, și în ceea ce privește Bisericile. Cu toții suntem chemați la unitate. Noi ne-am adunat astăzi aici din 29 de țări din Norvegia și Portugalia până în Grecia, în total 220 de participanți.”
Întrunirea a început cu un moment muzical interpretat de corul de tineret Harmonia Christi, condus de dl. Iustin Călin, acest cor asigurând întreg cadrul muzical al întâlnirii.

Programul a continuat cu salutul de bun venit al d-lui Gerhard Proß, care începând din anul 2000 este conducător al „Treffen von Verantwortlichen” în Germania, coinițiator al rețelei „Miteinander für Europa” (Together 4 Europe) și, de atunci, membru al acestei organizații.
În cuvântul său de salut Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan a menționat: „Dragi oaspeți, v-am așteptat cu mult drag, și ne bucurăm, că în aceste zile, azi, mâine și poimâine putem fi împreună în Dumnezeu. Nu de mult m-am întors de la Roma, unde am participat la Sinod, și unde timp de patru săptămâni am ascultat întăriți de Duhul Sfânt ce vrea să ne comunice Dumnezeu nouă prin Cuvântul Său și prin ceilalți. Așa căutăm să fim în Duhul Sfânt și să fim în unitate și acum la Timișoara.”
Au urmat scurte relatări despre activități din Portugalia, Franța, Italia, Austria, Europa de Est, respectiv a fost prezentat și proiectul DialogUE.
În cuvântul său de salut domnul Simion Giurca, directorul Asociației pentru Promovarea Timișoarei a subliniat: „Timișoara este un oraș cosmopolit, un oraș deschis, în care toți cei care au venit aici, au fost bine primiți. În momentul de față avem în Timișoara 22 de minorități, care sunt cetățeni egali ai Timișoarei. Timișorenii sunt oameni deschiși, gazde primitoare, oameni care au clădit acest oraș pe respect, și acest respect este ceea ce îi ține aproape.”
În continuare a avut loc un moment al tineretului, când, îmbrăcați în frumoasele porturi populare, tinerii au prezentat o parte dintre etniile conlocuitoare în oraș și în Banat: români, germani, maghiari, croați, bulgari, slovaci. Patru tineri dintre organizatorii Festivalului Ecumenic al Tineretului din luna mai au vorbit despre experiențele și impresiile lor. A mai luat cuvântul pastorul evanghelic Walter Kriechbaum, secretar al CVJM (Christlicher Verein Junger Menschen) din München.
Întrunirea a luat sfârșit cu o prezentare a istoriei orașului de către Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, care, legat de sloganul din acest an al Capitalei Culturale a subliniat: „Motto-ul Capitalei Culturale Europene este „Luminează orașul prin tine”. Despre ce fel de lumină vorbim noi? Vorbim despre acele valori, pe care orașul Timișoara și Banatul le consideră că sunt importante: lumina credinței, lumina ecumenismului și lumina curajului de a schimba ceva.”
Programul zilei s-a încheiat cu rugăciunea „Tatăl nostru”.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara