Intenția de rugăciune a papei Francisc pentru luna februarie a anului curent aduc în atenție greutățile cu care se confruntă bolnavii terminali și familiile lor. Papa îndeamnă la rugăciune pentru ca ei să nu fie lăsați singuri, nici atunci când nu există speranța vindecării.
Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
30 ianuarie 2024 – Vatican News. Chiar dacă uneori bolnavii nu pot fi vindecați, aceasta nu înseamnă că nu pot fi însoțiți: amintește papa Francisc în mesajul video care însoțește intenția de rugăciune a lunii februarie a anului curent. Toți bolnavii, chiar și cei care au șanse foarte reduse de a se vindeca, au dreptul la însoțire medicală, psihologică, spirituală și umană. În acest sens, papa aduce în atenție importanța curelor paliative, care îi oferă pacientului nu doar o îngrijire medicală, dar și o însoțire umană.
De asemenea, pontiful susține că familiile nu pot fi lăsate singure în momente atât de grele. Mai mult, rolul lor fiind decisiv, trebuie ajutate să aibă la îndemână mijloacele adecvate pentru a le garanta bolnavilor o însoțire fizică, spirituală și socială. ”Să ne rugăm”, îndeamnă papa în mesaj, pentru ca bolnavii în faza terminală a vieții și familiile lor să primească întotdeauna îngrijirea și susținerea necesare, atât din punct de vedere medical, cât și uman”.
Mesajul video este realizat de Rețeaua Mondială de Rugăciune a Papei, aflată sub coordonarea Societății lui Isus (ordinul iezuit).
Papa Francisc: ”Există două cuvinte pe care unii oameni, atunci când vorbesc despre bolile terminale, le confundă: imposibil de vindecat și imposibil de însoțit. Nu înseamnă același lucru. Chiar și atunci când șansele de vindecare sunt minime, toți bolnavii au dreptul la însoțire medicală, la însoțire psihologică, la însoțire spirituală, la însoțire umană.
Uneori, ei nu pot vorbi, alteori, noi credem că nu ne recunosc, dar, dacă îi ținem de mână, ne dăm seama că suntem în armonie.
Nu întotdeauna se ajunge la vindecare. Dar întotdeauna putem avea grijă de bolnav, să-l consolăm. Sfântul Ioan Paul al II-lea spunea: „Vindecați dacă este posibil, îngrijiți întotdeauna”. Și aici intervin curele paliative, care garantează pacientului nu doar o îngrijire medicală, dar și o însoțire umană și apropiată.
Familiile nu pot fi lăsate singure în aceste momente grele. Rolul lor este decisiv. Ele trebuie să dispună de mijloacele adecvate prin care să ofere susținerea fizică, spirituală și socială.
Să ne rugăm pentru ca bolnavii în faza terminală a vieții și familiile lor să primească întotdeauna îngrijirea și susținerea necesare, atât din punct de vedere medical, cât și uman”.
Sursa: www.vaticannews.va