În această vară, în luna iunie, Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara a primit vești triste de la Pr. Attila Andó, parohul comunității din Sânnicolau Mare: o furtună cu vânt puternic a afectat grav acoperișul bisericii, precum și mai multe pietre funerare din cimitir. În cooperare și cu sprijinul primarului orașului, dl. Dănuț Groza, al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, al Asociației Germanilor din Sânnicolau Mare emigrați în Germania (HOG Groß-Sanktnikolaus), al Comunității Baptiste „Nădejdea“ și al întregii comunități romano-catolice locale, lucrările de reparație a acoperișului s-au putut finaliza foarte repede, urmând ca după aproximativ trei luni să se poată sărbători hramul bisericii într-un cadru festiv.
Însă nu numai această veste bună a venit de la Sânnicolau Mare. În data de 15 octombrie, cu prilejul hramului bisericii Sf. Tereza de Avila, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, a sfințit noul clopot al bisericii de 1.200 kg (cu tot cu jugul de prindere – 1700 kg), care va înlocui un clopot mult mai vechi, deteriorat. În acest context se preconizează și reparații extinse la sistemul de clopote și de acționare a acestora, al bisericii. În același timp, această dublă sărbătoare a fost un prilej fericit pentru Pr. paroh Attila Andó, care în urmă cu 25 de ani, prin impunerea mâinilor și rugăciunea Excelenței Sale Sebastian Kräuter, episcop de pie memorie, a fost hirotonit întru preot, împreună cu alți patru colegi, în Catedrala, Domul Sf. Gheorghe din Timișoara.
Toate acestea au fost amintite în salutul Pr. Andó, care s-a adresat cu cuvinte de mulțumire tuturor, care l-au sprijinit de-a lungul celor 25 de ani de slujire sacerdotală: membrii familiei, colegi, colaboratori, credincioși. Totodată i-a salutat pe toți cei care în această zi au ales să sărbătorească împreună cu comunitatea din Sânnicolau Mare toate aceste evenimente enumerate mai sus: dl. Dănuț Groza, primarul orașului și membrii consiliului local, dl. András Molnár, subprefectul județului Timiș și președintele UDMR-Timiș, dl. Gheorghe Nacov, deputat al minorității bulgare în Parlament, preoții Bisericii Greco-Catolice și cei ai celei Ortodoxe locale, pastorul Comunității Baptiste Nădejdea, și confrații în preoție care au sosit din mai multe parohii ale Diecezei de Timișoara. Animator muzical al Sf. Liturghii a fost d-na dr. Maria Muntean și corul bisericesc local condus de cantorul Adrian Matea. Însă nu doar parohul i-a salutat pe oaspeți și pe credincioșii săi, ci și copii și tinerii l-au salutat pe păstorul comunității lor, în limbile germană, română, maghiară și bulgară, îmbrăcați fiind în straie populare de sărbătoare. Tot ei au adus darurile la altar, în mod solemn, prezentându-le pentru jertfa Euharistică.
Omilia a fost rostită de către Pr. Sándor Tivadar, paroh de Arad-Gai, care l-a susținut și l-a sprijinit pe Pr. Andó încă din copilărie. – „Mergeți în toată lumea, vestiți Evanghelia și… vindecați. Isus, cu aceste trei sarcini îi trimite pe discipoli în lume. Această misiune este universală. Pe cine Dumnezeu trimite, acela nu este chemat la o viață comodă, așezată. Aceasta este o misiune către oameni. Așadar, dragul meu confrate jubilant, du-te și vizitează-ți credincioșii, pentru că noi toți suntem responsabili pentru cei care au ajuns la periferia societății sau pentru cei care nu își găsesc rostul vieții lor. Nu trebuie să fii doar un om al lui Dumnezeu, ci și un om al lumii și trebuie să lucrezi în slujba oamenilor“ – a spus Pr. Sándor Tivadar.
Slujirea preoțească de 25 de ani a Pr. Andó a fost onorată de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, cu medalia Sf. Gerhard, în argint. Episcopul Diecezan a oferit aceiași medalie, Sf. Gerhard, în argint și primarului orașului Sânnicolau Mare, d-lui Dănuț Groza pentru deschiderea și sprijinul oferit comunității romano-catolice din localitate în decursul anilor și în cele mai diferite ocazii, fericite și mai puțin fericite.
Clopotul turnat de firma Selwerk din Odorheiu Secuiesc este un alt miracol din acest an, a afirmat parohul locului, la realizarea căruia Primăria orașului a contribuit cu 30 000 de euro. Sfințirea clopotului a avut loc în exteriorul bisericii, după sf. Liturghie. La începutul ceremoniei de consacrare, Excelența Sa, Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, a subliniat tripla menire al clopotului: – Potrivit unui dicton latin, clopotul îi cheamă pe cei vii, îi plânge pe cei morți și împrăștie norii. Le doresc membrilor acestei comunității ca acest clopot să îi cheme pentru mult timp, de acum încolo, și de multe ori, la rugăciune, în casa Domnului.
Unitatea comunității din Sânnicolau Mare s-a manifestat nu numai în pregătirea acestei sărbători, ci și în ospitalitatea cordială cu care au primit musafirii. Conlucrarea credincioșilor români, maghiari, germani și bulgari s-a reflectat în această triplă sărbătoare din 15 octombrie, iar trăirea comună a credinței și atenția îndreptată către biserică constituie un izvor de putere în viața de zi cu zi a membrilor comunității.
Biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara