„Atunci, au venit soldaţii, au zdrobit fluierele picioarelor celui dintâi şi ale celuilalt care era răstignit cu el. Dar când au venit la Isus şi au văzut că deja murise, nu i-au zdrobit fluierele picioarelor, ci unul dintre soldaţi i-a străpuns coasta cu o suliţă şi îndată a ieşit sânge şi apă.” (In 19, 32-34) Versetele Evangheliei citite în Solemnitatea Preasf. Inimi a lui Isus ne duc înapoi cu gândul pe Golgota, la răstignirea Mântuitorului nostru. În secolul al XIX-lea Papa Pius al IX-lea instituie Solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus pentru întreaga Biserică și o fixează pentru a treia vineri de după Sf. Rusalii. Succesorul său, Papa Leon al XIII-lea consacră solemn în 11 iunie 1899 toată omenirea Preasfintei Inimi a lui Isus.
În acest an această solemnitate s-a sărbătorit în data de 7 iunie. Cu acest prilej are loc hramul bisericii congregației Surorilor de Notre Dame din Timișoara, care este în prezent și biserica parohială a comunității bulgare din Timișoara, respectiv în aceasta zi este și hramul bisericii din Timișoara III. Elisabetin.
În biserica Surorilor de Notre Dame, Sfânta Liturghie de hram în limbile maghiară, română și germană a fost celebrată vineri, 7 iunie la ora 18.00 de Pr. Simon Ciubotaru, paroh de Timișoara VII Freidorf. Au concelebrat Msgr. Johann Dirschl, vicar general, Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal pentru pastorație, Pr. Gheorghe Augustinov, parohul comunității bulgare, Pr. Rudolf Constantin Cocriș, administrator parohial al Parohiei Gătaia și Pr. Tiberiu Szabó, capelan de Timișoara IV. Iosefin. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de doamna Alberta Claudia Kovacs, cantor în Parohia Timișoara VI. Fratelia, împreună cu membrii corurilor din Fratelia și Iosefin, precum și de domnul Leonard Agigheoleanu (vioară).
În omilia sa, Pr. Simon Ciubotaru a menționat: „Inima este centrul personalității umane. Este lăcașul celor mai diferite sentimente, dar în special este lăcașul iubirii. La Isus găsim o inimă caldă, duioasă, sensibilă, delicată. Isus a fost cel care a învățat lumea să iubească.” În continuare Pr. Simon a împărtășit gândurile sale legate de imnul iubirii din scrisoarea Sf. Apostol Paul către corinteni: „Iubirea este îndelung răbdătoare, iubirea este binevoitoare, nu este invidioasă, iubirea nu se laudă, nu se umflă în pene. Ea nu se poartă necuviincios, nu caută de ale sale, nu se mânie, nu ţine cont de răul [primit]. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suportă, toate le crede, toate le speră, toate le îndură. Iubirea nu încetează niciodată.” Totodată, celebrantul principal a amintit și de Devoţiunea către Preasfânta Inimă a lui Isus, numită și Devotiunea primelor Vineri din lună, inițiată conform îndemnului lui Isus de către Sf. Margareta Maria Alacoque.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal i-a mulțumit părintelui Simon Ciubotaru, paroh de Timișoara VII. Freidorf precum și tuturor preoților, surorilor Congregației Notre Dame și credincioșilor prezenți pentru că au sărbătorit împreună această Sfântă Liturghie de hram.
Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara