În perioada 24-30 iulie a.c, șapte tineri și seminariști, reprezentanți ai Diecezei de Timișoara, au participat la școala de vară, organizată de Mișcarea Focolarelor. Anul acesta, evenimentul a avut loc în La Thuile (Valle d`Aosta – Italia), localitatea având la granița de vest masivul Mont Blanc și Monte Rosa, la granița de nord cantonul Wallis, la est Rhones-Alpes, iar la sud regiunea Piemont. Cu ocazia acestei școli de vară, au participat peste 50 de tineri, reprezentanți din diferite țări ale lumii, cu toții fiind reuniți sub motto-ul „Tinere, îți spun, ridică-te!“ (Lc 7, 14b)
Programul educativ propus a fost unul bogat: participanții au putut audia conferințe, mărturii, dar și dialoga în grupuri mici. De asemenea, tinerii s-au putut bucura și de frumusețea naturii, o parte din activități dar și Sf. Liturghii fiind celebrate în aer liber.
„Isus în mijloc“ – aceasta a fost principala realitate a temelor conferințelor, bazate pe spiritualitatea Mișcării Focolarelor. Dintre aspectele discutate se pot aminti: Alegerea lui Dumnezeu – ce implică chemarea Lui, răspunsul nostru, alegerea de a-L urma și angajamentul ca această alegere să devină un mod de viață. Un alt aspect supus discuțiilor a fost Euharistia și vocația tinerilor.
Cele mai importante realități la care tinerii au reflectat în această perioadă au fost legate de temele dezbătute. Astfel, în legătură cu prima temă, Alegerea lui Dumnezeu, aceștia au putut înțelege că toată viață este o succesiune de alegeri de asumare responsabilități. Cea mai importantă alegere este aceea care aduce bucurie. Pentru ca suntem cu toții creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, în fiecare dintre noi există capacitatea de a fi iubire. Este esențial să promovăm în societate o cultura a lui «da», în care fiecare dintre noi este invitat să reînnoiască, în fiecare zi, decizia de a urma Iubirea. Viata în Dumnezeu este Iubire. Alegerea lui Dumnezeu trebuie să devină lumină atât pentru cel care ia această decizie dar, mai ales, pentru cei din jur. Fiecare angajament în favoarea semenilor este posibil datorită Duhului Sfânt. Comuniunea între membrii Bisericii este semnul primordial și principal pentru ca lumea creată sa fie în Cristos. Fără o spiritualitate de comuniune nu poate exista o structura a Bisericii. Biserica este comuniune și generează comuniune.
În legătură cu tema Euharistiei și vocației, în cadrul conferințelor a fost menționat că Euharistia primită în condiții de iubire poate să producă deschiderea raiului în sufletul nostru. Îl primim pe Isus care ne include în împărăția Lui. Euharistia ne ajuta sa vedem prin ochii sufletului. Vocația înseamnă a reuși, cu instrumentele puse la dispoziție, ceea ce dorește Dumnezeu de la fiecare dintre noi.
Cum poate fi înțeleasă, astfel, voința lui Dumnezeu? Căutându-l pe Isus în mijloc, fiindcă voința lui Dumnezeu este trăirea iubirii în cotidian. Experimentarea lui Dumnezeu schimbă ochii și inima. Viața interioară și viața exterioară sunt profund legate. Cu cât mai mult ne dăruim celorlalți, cu atât crește mai mult viața interioară. Fiecare «eu» este un mediator între Dumnezeu și fratele. Să cobor în fratele înseamnă, de fapt, să urcăm împreună în Tatăl. Practic, putem deveni un sacrament, un semn exterior al unui har interior.

Thabitta Kozilek