Actuala biserică romano-catolică din Reșița a fost construită și sfințită în anul 1847, având hramul anterioarei, prime biserici, construită în 1777: Maria Zăpezii. Biserica este înscrisă în lista monumentelor istorice din județul Caraș-Severin, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010 (cod LMI CS-II-a-B-10932). Orga lăcașului de cult a fost construită de Richard Wegenstein în Timișoara în 1929 (de la firma Leopold Wegenstein și Fiii).
Având aceste premise istorice, culturale, dar mai ales spirituale, duminică, 20 noiembrie, cu prilejul solemnității Cristos Regele Universului comunitatea romano-catolică din Reșița a marcat în mod solemn aniversarea a 175 de existență a actualului lăcaș de cult din partea istorică a municipiului Reșița. Sf. Liturghie solemnă a fost celebrată de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, care aproape 31 de ani a păstorit comunitatea și a fost sufletul acestei biserici.
La începutul Sf. Liturghii, Episcopul Diecezan a fost salutat de către Pr. Pălie Veniamin arhidiacon al Banatului Montan, parohul acestei comunități. „Bine ați venit din nou în mijlocul nostru. Anul trecut municipiul Reșița a sărbătorit 250 de ani de la întemeierea industriei metalurgice aici, în acest oraș. Atunci am descoperit, că prima biserică a acestei comunități a fost binecuvântată cu 245 de ani în urmă. Iar astăzi sărbătorim 175 de ani de când actuala biserică stă în picioare și povestește atât de multe: dureri, lacrimi, dar și strădanii, haruri și binecuvântări.” – a spus Părintele Paroh.
În această zi, alături de comunitatea catolică din Reșița au sărbătorit preoții greco-catolici, asistând și confrații ortodocși, la Liturghie concelebrând mulți preoți romano-catolici de aproape și de departe, unii foști capelani la Reșița, iar alții, născuți ei înșiși în orașul de pe Bârzava.
În omilie, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan a menționat: „Suntem cu toții slujitori fericiți că avem un astfel de Dumnezeu, care ne iubește atât de mult. Pot să spun că am venit acasă în această biserică, mă bucur să vă văd în rugăciune și în unitate. De 175 de ani vin oamenii să se roage în această biserică”. În continuare episcopul a vorbit despre memoria credinței: „Memoria credinței este când Domnul a venit la mine personal, când m-am deschis cu adevărat în fața iubirii lui Dumnezeu, când văd lucrurile din jurul meu prin ochii credinței. Sf. Părinte Papa Francisc spune că unii oameni au Alzheimer spiritual, uită ce au primit de la Domnul. Astăzi Îl sărbătorim pe Cristos Regele Universului. Ne-am gândit că El trebuie să fie stâpănul și regele sufletului nostru. Misiunea noastră este să-i ajutăm și pe alții să se întâlnească cu Domnul, să fie și pentru ei Rege și stăpânul vieții lor. Cum și în ce mod este El rege? Este rege ca un păstor, stăpân a Universului, care ne iubește și acolo, pe cruce.
Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost oferit de către corul de copii și de corul Harmonia Sacra, condus de dl. Georg Colța. La orgă au acompaniat prof. Christine Maria Surdu și Patrik Paulescu.
La sfârșitul Sf. Liturghii au rostit cuvinte de salut dl. Erwin Josef Țigla, în limba germană, dl. Günther Cziple, în limba maghiară și Sr. Monica Bogdănel din Congregația Surorilor Providenței, în limba română, mulțumindu-i Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, episcop diecezan pentru că a sărbătorit acest jubileu, cu mult suflet, împreună cu comunitatea reșițeană.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara