Sâmbătă, 27 august 2022 comunitatea romano-catolică din Lipova și-a sărbătorit cu multă bucurie, soare, căldură și voie bună, hramul lăcașului de cult. Organizarea hramului de anul acesta a fost una amplă, ea implicându-i atât pe credincioșii din localitate, pe copii comunității plecați mai departe sau mai departe, dar și oaspeți din Arad, Sântana, Timișoara, Recaș și Deta. Programul a început încă de dimineață, de la ora 8, cu primirea ansamblurilor de dans și a fanfarei la parohie și la Casa Hildegardis și la Casa Jakobus. Puțin după ora 9.30 s-a plecat de la Casa Hildegardis spre Casa Jakobus cu alaiul format din ansamblurile participante: Banat-JA din Arad, Banater Rosmarein din Timișoara, Ansamblul de dansuri germane din Sântana, Banater Kranz din Timișoara, Edelweiss din Deta, cu fanfara din Recaș, cu părintele-paroh Ioan Cădărean, cu dl. Edwin Zaban, Kirchweihvater și cu alți oaspeți. Alaiul s-a deplasat spre casa „Primei perechi“ a rugii, Thomas-Richard Unterweger și Martina Nenadov pe str. Timișorii, unde cu toții au servit din bunătățile pregătite de familia-gazdă. Tot aici Thomas Unterweger a rostit poezia Kirchweih-ului (Kirchweihspruch), a legat sticla cu vin de Kirchweih (Kirchweihflasche) de streașina casei și a urmat un moment de dans. Alaiul festiv, cu muzică, cu prima pereche a Kirchweihului, cu buchetul de rozmarin și cu perechea mică, au plecat spre biserică, cu muzică de fanfară.
La ora 11.00 Părintele Ioan Cădărean, paroh de Lipova, a întâmpinat în ornat alaiul, oficialitățile, oaspeții și nu în ultimul rând comunitatea și organizatorii, voluntarii hramului. Au sosit pentru a onora hramul bisericii romano-catolice Florin Fabius Pera – primarul Orașului Lipova, Ioan Lăpădat – viceprimar, Adrian Antoche – șef birou Cultură-Sport și reprezentanți ai Consiliului Local Lipova, precum și dr. Johann Fernbach, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat, Adelheid Simon, președinte executiv al Forumului Democrat al Germanilor Arad, dr. Imogen Tietze, reprezentant al Caritas St. Gerhardus, Lipova, dr. Claudiu Călin, arhivist diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, reprezentanți ai Biroului de Presă ai Episcopiei și ai presei scrise și ai audio-vizualului de limbă germană și română din Timișoara și din Banat.
Atât în introducerea, cât și în predica sa, părintele Cădărean a subliniat rolul spiritual și comunitar al Bisericii, al lăcașului de cult, Casa lui Dumnezeu între oameni, lăcaș cu o veche tradiție, de o venerabilă vechime, ridicat cu multă trudă și jertfe de credincioși și de păstorii lor, ca expresie a credinței profunde, a legăturii sufletului uman cu Creatorul, dar și ca prezență a lui Dumnezeu între oameni, ca o poartă a Cerului deschisă pentru cei care acceptă chemarea de a-l urma pe Cristos pe drumul care conduce în Paradisul ceresc.
„Biserica este casa lui Dumnezeu și totodată comunitatea credincioșilor, comunitatea legământului de iubire al credincioșilor între ei, al credincioșilor împreună cu bunul Dumnezeu. Astfel, credincioșii devin pietrele vii care construiesc trupul mistic al lui Cristos, după cum ne spune sf. Apostol Pavel. De aceea Biserica și Comunitatea sunt inseparabile.“
Sfânta Liturghie a fost celebrată în limbile germană și română, cadrul muzical fiind asigurat de cantorul-organist al Parohiei Lipova, Ștefan (István) Strenger și de un mic, dar inimos grup de coriști. Piesele cântate au fost alese din repertoriul muzicii religioase, romano-catolice, de limbă germană din Banat, precum și cântece mariane și părți din Deutsches Hochamt „Hier liegt vor deiner Majestät” MH 560 de Michael Haydn.
După Liturghia solemnă, perechile au susținut un mic moment de dans în fața bisericii, s-a realizat fotografia mare, de sărbătoare, pe treptele bisericii, după care alaiul a pornit în pas de marş pe străzile oraşului, spre Casa Hildegardis a Caritas Lipova, unde s-a luat prânzul. De la ora 16:00, alaiul s-a reîntors în fața Bisericii Romano-Catolice din Lipova, unde s-a desfășurat momentul tradițiilor de Kerwei: licitarea sticlelor de vin, de Kirchweih, frumos împodobite, tombola și tragerea la sorți (simbolică) a berbecului de hram, special adus aici. S-au rostit urări, poezii și glume, care au creat voia bună a sărbătorii. În continuare, de la ora 17:30, alaiul și muzica s-au deplasat prin centrul orașului, pe lângă vechiul bazar turcesc, un simbol al Lipovei, la Centrul Recreativ Orășenesc Lipova (fosta Casa Armatei) unde a avut loc un bogat program cultural și cina. Tot acolo, de la ora 20, s-a dat startul mult așteptatului Bal de Kerwei.
Tradiția organizării binecunoscutului „Kerwei, întoarcerea la tradiție”, în rândul comunității romano-catolice din orașul Lipova, a fost dusă mai departe și în acest an cu o nouă ediție deosebită a acestui eveniment unic în zonă. Evenimentul „Kerwei, întoarcere la tradiție”, a fost organizat de Parohia Romano-Catolică Lipova, în colaborare cu AS Caritas Lipova, Forumul Democrat al Germanilor Banat, Forumul Democrat al Germanilor Arad, comunitatea romano-catolică din Lipova, cu sprijinul Primăriei Orașului Lipova și al Centrului Recreativ Orășenesc Lipova.
„Mulţumim autorităților locale care ne-au fost alături și tuturor acelora care ne-au sprijinit pentru organizarea acestui deosebit eveniment. De asemenea, în mod deosebit le mulţumim minunatelor perechi în port popular care păstrează şi promovează patrimoniul cultural şi tradiţiile populaţiei germane într-un mod atât de frumos și autentic“, a transmis Pr. Ioan Cădărean, din partea Parohiei Romano-Catolice din Lipova.
Din partea primarului orașului Lipova, dl. Florin Fabius Pera, cu această ocazie a fost exprimat următorul mesaj: „Felicit pe această cale și mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment și în special gândurile mele se îndreaptă către reprezentanții Parohiei Romano-Catolice Lipova și către minunații dansatori în straie populare, care prin prezență, dans și fiecare detaliu și obicei dus mai departe, au reușit să ne transpună din nou și de această dată, pe toți cei prezenți undeva în timp, în istorie, într-o poveste scrisă de-a lungul secolelor de comunitatea romano-catolică din Orașul Lipova și din întreaga zonă. A fost un eveniment minunat care îmi reconfirmă faptul că tradițiile și originile vor dăinui mereu și vor fi mereu reperul de baza al fiecărei comunități.“
Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara