În cea de-a doua zi a Zilelor Pastorale cei prezenți au participat înainte de masă la două prelegeri și discuții în grupuri mici, iar după-amiază la experiențe și mărturii ale unor preoți, persoane consacrate și credincioși care slujesc în diferite misiuni fie în alte țări, fie chiar pe teritoriul Diecezei de Timișoara.

Prima prelegere intitulată „Cum și-a îndeplinit Biserica primară misiunea?” Prezentarea „Misiunea în lumina Faptelor Apostolilor și a Scrisorilor Sf. Paul” a fost ținută de Pr. Dr. Zoltán Oláh, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba IuIia. „Cuvântul misiune, misionar în Noul Testament nu există, deoarece acest termen este mai modern. Însă după sens în Noul Testament regăsim foarte des ideea de Biserică misionară, dar nu sub acest cuvânt. Când spunem Crezul, și rostim: „cred într-una sfântă, catolică și apostolică Biserică”, de fapt cuvântul „apostolică” l-am putea înlocui cu termenul „misionară”. Faptul că Biserica este misionară se datorează faptului că întemeietorul ei, însuși, Isus Cristos este primul trimis de către Tatăl și pentru că Biserica este trupul mistic al lui Cristos; ea este și apostolică, adică misionară. În prelegerea mea vreu să vă invit să ne gândim un pic la faptul că pentru a-și îndeplini misiunea, Biserica trebuie să fie în pelerinaj, pe cale. Ecclesia peregrinans. Drumul, călătoria este de o importanță crucială pentru portretul lui Isus în Evanghelia după Luca” – a menționat în partea introductivă a prelegerii Pr. Prof. Dr. Zoltán Oláh.
Cel de-al doilea invitat a fost Pr. Lajos Jávorka, paroh al Parohiei Kunszentmiklós (Ungaria). În prelegerea intitulată „Cum putem face ca spiritul misionar să fie mai viu în parohiile noastre, în comunitățile noastre și în noi înșine?”, Pr. Lajos a împărtășit multe experiențe din activitatea sa pastorală mai ales în ceea ce privește activitatea și organizarea diferitelor comunități: comunitatea familiilor, a tinerilor, cea parohială sau a preoților. În mărturia sa Pr. Lajos a evocat și câteva dintre momentele emoționante ale întâlnirii cu Sf. Părinte Papa Francisc. „Din propria experiență pot spune că o comunitate misionară poate fi întemeiată cu doar câțiva oameni. Atât în viața sfinților cât și în Sf. Scriptură, văd doar astfel de exemple. O comunitate mică este alcătuită din câțiva oameni cărora le pot transmite convingerile mele, cei, cu care pot vorbi. Pentru că dacă în sufletul cuiva se trezește bucuria izvorâtă din faptul că Dumnezeu ne iubește, putem începe să discutăm despre asta cu acea persoană și putem începe să transmitem această bucurie. Pentru că misiunea nu înseamnă nimic altceva decât a împărtăși vestea cea bună a Evangheliei. Așadar, nu vreau să devin misionarul unei ideologii sau a unei religii, ci vreau doar să transmit bucuria că Dumnezeu ne iubește. Dumnezeu te iubește. Și nu există alt mod de a face asta, decât personal” – a spus Pr. Jávorka.
Totodată, Părintele Paroh a propus și temele pentru discuțiile în grupuri mici: „Spuneți câteva experiențe în care ați văzut că oamenii sunt deschiși la vestea bună a Evangheliei. Care este următorul pas pentru ca eu și cei care mi-au fost încredințați să fie mai orientați către misiune?:

„Iată-mă, trimite-mă pe mine!” (Is 6, 8)
În cadrul programului după-amiezii cei prezenți au ascultat mărturiile unor persoane, care slujesc în misiune. Astfel versetul citat mai sus din Sf. Scriptură ar putea fi ca și un motto pentru viața și activitatea fiecăruia dintre ei.
Sr. Monica Cojan CJ a vorbit despre slujirea ei în Cuba. Din ceea ce a relatat s-a conturat o lume și o societate oarecum diferită de ceea cu care suntem familiarizați. A urmat un interviu înregistrat cu Pr. Aurelian Herciu care slujește în Africa, în Kenya. În drum către Cluj, părintele ortodox Nicolae Chiosa, profesor la Colegiul Național Traian Lalescu din Reșița și inspector școlar a făcut un popas și la Timișoara, la Zilele Pastorale, ca să dea mărturie despre pastorația tineretului. „Profu”, cum îl numesc elevii, a ținut să sublinieze: este de admirat, cum se implică tinerii în organizarea diferitelor evenimente. Cu familia Ișfan, originară din Timișoara, cei prezenți s-au putut întâlni doar pe platforma Zoom, deoarece familia trăiește în Republica Moldova, la Chișinău. Mama Cecilia a vorbit atât despre viața lor, a părinților și a celor 11 copii, care alcătuiesc familia, cât și despre mișcarea eclezială Drumul Neocatecumenal, din care fac parte de 21 de ani, respectiv despre comunitatea lor misionară alcătuită din mai multe familii, dar și preoți și persoane consacrate din diferite țări europene, cum ar fi Spania, Italia sau Polonia.
După aceste experiențe, programul zilei s-a continuat cu Vesperele și Sf. Liturghie celebrată de Pr. Nikola Lauš, director al Cancelariei Episcopale. Și în această zi cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de dl. Cristian Roșoagă, organist al bisericii parohiale Timișoara IV. Iosefin, dl. Iustin Călin și Sr. Alexandra Văcaru SDC. De la ora 20.00 a avut loc o Adorație Euharistică și posibilitate de sf. Spovadă.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara