Datorită răspândirii epidemiei de coronavirus în urmă cu o lună Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale a adoptat o hotărâre, conform căreia începând din 11 martie toate şcolile şi grădiniţele rămân închise. La sfârșitul lunii aprilie președintele Klaus Iohannis a precizat că s-a luat decizia ca școlile și grădinițele să nu fie deschise până în toamnă. Anul școlar 2019/2020 se va încheia pe 12 iunie, iar până atunci se va continua învățarea la distanță, elevii urmărind pe canalele de televiziune programele „Teleşcoala“, în limba română şi maghiară, sau prin intermediul internetului. Profesorii pregătesc în prealabil temele și fișele de lucru și le transmit mai departe online elevilor. Feedback-ul din partea elevilor se face tot online, prin e-mail sau aplicaţie telefonică. Această metodă funcționează doar atunci, dacă elevul dispune de un calculator, laptop, tabletă sau smartphone.
Încă de la începutul lunii mai, Episcopia Romano-Catolică de Timișoara a planificat alocarea unor fonduri pentru achiziționarea de laptopuri, astfel dorind să vină în sprijinul câtorva elevi din Liceul Romano-Catolic „Gerhardinum“. Cele treisprezece laptopuri au și ajuns săptămâna trecută la sediul liceului. La predare au fost prezenți Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan, Pr. László Bakó secretar episcopal și Pr. Zoltán Kocsik, directorul școlii, care a adus la cunoștința celor prezenți că Parohia Romano-Catolică Lugoj a mai contribuit la suma oferită de către Episcopie. Astfel, s-au putut achiziționa și sisteme de operare adecvate pentru laptopuri.
La predarea laptopurilor, Episcopul Diecezan a rostit o scurtă rugăciune, cerând binecuvântarea Tatălui Ceresc pentru școală, elevi și profesori, menționând colaborarea rodnică care a dus la ideea ca elevii să beneficieze de această donație și să folosească aceste laptopuri cu succes. – „Mă bucur că, prin voia Bunului Dumnezeu am avut ocazia să sprijinim treisprezece elevi, ca să învețe mai ușor. Adresăm mulțumiri și parohiei din Lugoj pentru sprijinul oferit. Sperăm ca aceste instrumente să-i ajute pe copiii să învețe în așa fel încât să transforme societatea în care vor trăi și vor lucra spre mai bine“ – a spus Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan.
În numele elevilor Pr. Zoltán Kocsik, directorul școlii, a mulțumit pentru sprijinul oferit și a spus că familiile au fost deja informate despre achiziționarea laptopurilor, iar veștile bune au fost primite peste tot cu multă recunoștință și bucurie.