Pe 4 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi, Sfântul Scaun a publicat noua Exortație apostolică a Papei Francisc privind criza climatică Laudate Deum.
Sfântul Părinte, în continuarea enciclici Laudato si’ promulgată în solemnitatea Rusaliilor din 2015, abordează în Laudate Deum („Lăudați-l pe Dumnezeu”) situația schimbărilor climatice „pentru că omul care caută să se substituie lui Dumnezeu devine cel mai mare pericol pentru el însuși” (LD 73).
Exortația apostolică Laudate Deum, adresată tuturor oamenilor de bunăvoință, este împărțită în șase capitole.
În primul, „Criza climatică globală”, Papa Francisc avertizează că schimbările climatice sunt de netăgăduit și că efectele lor sunt din ce în ce mai evidente „în ciuda unor încercări de a le minimiza sau de a le ridiculiza” (LD 6). El regretă faptul că principala cauză a acestei probleme este activitatea umană și adaugă că, deși nu mai putem corecta o parte din daune, putem lua măsuri pentru a preveni daune și mai grave în viitor.
În cel de-al doilea capitol, Sfântul Părinte abordează „paradigma tehnocratică în creștere”, reamintindu-ne că natura nu este o resursă care să fie exploatată la nesfârșit și ne îndeamnă să recunoaștem că ambiția nestăvilită nu este sustenabilă din punct de vedere etic (LD 28).
În cel de-al treilea capitol, Papa Francisc se referă la „slăbiciunea politicii internaționale” și subliniază nevoia urgentă de cooperare globală prin noi acorduri multilaterale între state, deoarece abordările actuale și cele din trecut sunt insuficiente (LD 43).
În cel de-al patrulea capitol, Sfântul Părinte reflectă asupra „Conferințelor privind clima: progrese și eșecuri” și ne îndeamnă să depășim pozițiile egoiste ale țărilor în beneficiul binelui comun global (LD 44, 52). În cel de-al cincilea capitol, el reflectă asupra „a ceea ce se așteaptă de la COP28 de la Dubai” dacă nu vrem să condamnăm umanitatea.
În ultimul capitol, „motivații spirituale”, papa Francisc invită oamenii de toate confesiunile religioase să reacționeze. În plus, el le reamintește catolicilor că, în lumina credinței, există responsabilitatea de a avea grijă de Creația lui Dumnezeu și că aceasta implică respectarea legilor naturii și recunoașterea frumuseții și bogăției Creației.
În final, Sfântul Părinte ne invită să pășim în comuniune, împreună, sinodal, și să ne angajăm cu toții în „reconcilierea cu lumea care ne găzduiește” (LD 69).