1. lectio
Mt 6,1-6.16-18
Isus le-a spus discipolilor săi: „Aveţi grijă să nu săvârşiţi faptele voastre bune înaintea oamenilor ca să fiţi văzuţi de ei; altfel nu veţi avea răsplată înaintea Tatălui vostru din ceruri! Aşadar, când dai de pomană, nu trâmbiţa înaintea ta aşa cum fac ipocriţii în sinagogi şi în pieţe, ca să fie lăudaţi de oameni. Adevăr vă spun: şi-au primit răsplata. Tu, însă, când dai de pomană, să nu ştie stânga ta ce face dreapta ta, pentru ca pomana ta să fie în ascuns şi Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti!
Iar când vă rugaţi, nu faceţi ca ipocriţii, pentru că lor le place să se roage stând în picioare în sinagogi şi la colţurile străzilor ca să se arate oamenilor! Adevăr vă spun: şi-au primit răsplata. Tu însă, când te rogi, intră în camera ta şi, închizând uşa, roagă-te Tatălui tău care este în ascuns şi Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti!
Când postiţi, nu fiţi trişti ca ipocriţii, căci ei îşi schimonosesc feţele ca să arate oamenilor că postesc! Adevăr vă spun: şi-au primit răsplata. Dar tu, când posteşti, unge-ţi capul şi spală-ţi faţa, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău, care este în ascuns! Şi Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti.“
Explicații:
Pomana, rugăciunea și postul sunt cele trei fapte tradiționale de pocăință cu care poporul Israel a cerut iertare de la bunul Dumnezeu pentru păcatele și nelegiuirile lor. Ele se referă la cele trei porniri de bază care sunt în natura omului, pornirea la satisfacție trupească, de putere sau influență și de avere. Prin post, rugăciune și pomană înfrânăm aceste dorințe. Problema este că ele în sine nu sunt rele, dar dacă vrem să le trăim în mod nelimitat, nechibzuit, atunci ajungem să ne punem în locul lui Dumnezeu, disprețuim demnitatea altor oameni și ne distrugem propria noastră sănătate sufletească. Timpul Postului Mare ne invită să armonizăm din nou țelurile noastre după poruncile lui Dumnezeu.
2. meditatio
Rețelele sociale de facebook sau altele ne împing în direcția de a ne prezenta, expune în continuu în public cât mai avantajos și atractiv, ca să primim multe „like-uri“. Pot să rezist la această presiune și să fac o faptă bună fără să o menționez pe account-urile mele?
Poate că sunt decepționat pentru că nu prea mi-am împlinit propunerile mele pentru Noul An. Dar totuși începutul Postului Mare este momentul să gândesc ce fel de renunțare sau exercițiu pot să-mi propun ca pregătire pentru sărbătoarea cea mai mare a Mântuirii noastre. Ce ar fi realist? Ce mi-ar face bine, chiar dacă la început va fi un pic mai greu?
Tatăl nostru ceresc vede ce fac în ascuns. Asta nu vrea să fie o amenințare. El înțelege dificultățile mele. Pot să văd în El într-adevăr un tată care dorește fericirea mea sau îl văd pe El mai mult ca pe un supraveghetor care tot timpul caută greșelile mele?
3. oratio
Tată din ceruri, nu ne este ușor să ne admitem greșelile! În fiecare dintre noi se află un copil mic căruia îi este frică că nu va fi iubit dacă nu corespunde așteptărilor. Pătrunde Tu inima noastră cu iubirea Ta nemărginită, ca să prindem curaj să lucrăm cu sinceritate la îmbunătățirea comportamentului nostru. Arată-ne de ce avem mai mult nevoie, de o limitare a plăcerilor noastre, de o mai mare libertate de dăruire sau pur și simplu de convorbiri personale, interioare cu Tine. Însoțește-ne cu Duhul Tău Sfânt prin aceste 40 de zile pregătitoare, ca să deosebim mai bine lucrurile importante de lucrurile mai puțin importante și să creștem în urmarea Fiului Tău care a trăit, a murit și a înviat pentru noi. Amin.
4. contemplatio
Gândește ce fel de răsplată avem de la oameni, dacă căutăm laudele lor și ce fel de răsplată ne va da Dumnezeu, dacă ne încredințăm Lui.
5. actio
Propune-ți pentru următoarele 40 de zile o renunțare sau o dăruire sau un timp petrecut cu Dumnezeu pe care-l poți realiza fără să observe nimeni. Fi atent la sentimentele tale, cum îți merge cu acest secret mărunt.
Lectio Divina din Mănăstirea Salvatoriană din Timișoara-Elisabetin