Această întrebare a fost formulată de mai multe ori în cadrul Adunării Generale a Serviciului de Ajutor Maltez în România (SAMR), care a avut loc în data de 2 aprilie a.c. la Satu Mare, mai ales în legătură cu sprijinirea refugiaților din Ucraina. În cadrul întrunirii, dl. Mihály Dénes președinte și dl. Ferenc Tischler, secretar general, au relatat despre cum se desfășoară aceste activități la frontiera româno-ucrainiană, respectiv au dat răspuns la întrebarea citată și în titlu: ce pot face oamenii pentru semenii lor din țara vecină, care din cauza războiului au fost nevoiți să își părăsească casele și căminele lor?
Mihály Dénes, președinte: – La granița României cu Ucraina voluntarii SAMR ajută refugiații sosiți din țara vecină în trei puncte de trecere a frontierei: Halmeu, județul Satu Mare, Sighetu-Marmatiei, județul Maramures și Siret, județul Suceava. În Satu Mare SAMR mai are punct logistic, cu trei depozite, având astfel spațiu suficient pentru depozitarea ajutoarelor sosite din țară și din străinătate, din Italia, Germania, Franța. În aceste depozite voluntarii SAMR ajută la sortarea produselor, deoarece acestea sosesc foarte amestecate. Astfel, donațiile mai întâi vin sortate pe categorii, apoi împachetate și ambalate. Când am fost la Beregovo, colegii noștri din Ucraina ne-au zis, cât se bucură când sosesc la ei camioanele din Satu Mare, fiindcă știu că nu mai pierd vremea și cu sortarea produselor. Doritorii care vor să ajute și nu vor să meargă la graniță, pot ajuta în aceste depozite. În cele trei puncte de lângă frontieră avem amenajat câte un cort, iar voluntarii rămân aici câte 4-5 zile. În aceste corturi pregătim ceai cald, cafea, oferim sandvișuri, copiilor dulciuri. Așadar nu trebuie să se sperie nimeni că va trebui să facă un lucru deosebit sau greu. Cine are timp, poate să se ocupe de copiii refugiați, să se joace cu ei, ca mămicile să aibe câteva minute de relaxare. Sunt lucruri mărunte, dar foarte binevenite.
Ferenc Tischler, secretar general: – După cum s-a văzut și în știri, voluntarii SAMR au fost printre primii care au fost prezenți la graniță. Noi ne planificăm trei nivele de intervenție: primirea refugiaților, intervenția și ajutorarea lor în taberele de refugiați, unde facem activități cu copiii, susținem echipajele de ambulanță cu prim ajutor și se prepară o mâncare caldă pentru refugiați. Autoritățile de stat gătesc odată pe zi mâncare caldă care se servește la prânz, astfel acele persoane care trec granița după orele amiezii nu ar beneficia de mâncare gătită. Al treilea nivel este asistarea refugiaților, fie cu specialiști, asistenți sociali, psihologi, fie cu voluntari în locurile unde s-au stabilit până la terminarea războiului.
Limita minimă de vârstă a voluntarilor este de 16 ani. Sub această vârstă nu se pot încheia contracte de voluntariat. Între 16 și 18 ani tinerii pot veni cu acordul părinților. Peste 18 ani poate veni toată lumea.
Cum putem să ajutăm? În primul rând mobilizându-i pe rude, prieteni, cunoscuți ca să vină în rândurile noastre. Toți cei care acceptă regulamentul maltez și munca desfășurată în spirit creștin, sunt bineveniți. Din cauza prețurilor mari de combustibil este de dorit ca voluntarii să rămână cel puțin 4-5 zile la punctele de ajutor. SAMR asigură cazarea, o masă caldă și transportul pentru voluntari. Al doilea lucru: strângerea de alimente. Până acum nu a fost nevoie, fiindcă sosesc multe ajutoare din străinătate. Dar cu timpul, poate după câteva luni, s-ar putea să nu mai avem atâtea oferte și atunci va veni rândul nostru de a organiza centre de colectare, unde să putem strânge donații. Foarte important va fi comunicarea clară și concisă: să îi îndemnăm pe oameni, să ne aducă exact acele produse de care este nevoie, și nu altceva. Și aceste donații vor trebui sortate și ambalate. Orice aliment primim, trebuie să aibă termen de valabilitate de minim șase luni, deoarece s-ar putea ca pachetele să stea câteva zile în depozite până la transportarea lor în Ucraina, unde la fel, rămân în depozite până vor ajunge la destinație sau la oameni. Greutățile, încercările încă nu s-au terminat, noi facem programările pentru voluntari până în luna iunie inclusiv.

Biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara